0
(0)

The Great Stone Face 2 Summary | Class 8 | Questions Answers NCERT

The Great Stone Face 2 Summary

The Great Stone Face 2 Summary : In the second part of The Great Stone Face, we get to learn that Ernest was still eagerly awaiting the advent of a man resembling The Great Stone Face. Ernest did not go outside the valley and continued to stay in the valley. He became wiser as he got older. Instead of leading a lavish lifestyle outside of the valley, he stayed back in the valley and worked for people there.

Ernest was very humble and helpful. He shared his wisdom with people who came to meet him. One day, a poet came to Ernest’s home. The poet was holding a book in his hand. He wanted someone to let him stay for the night at their house. Ernst said yes, which made the poet happy because he was very wise and gentle too. He told the poet that he had been waiting for a prophecy about the Great Stone Face to come true. The man felt that the likeness of the Great Stone Face was on him. When he said this, the poet smiled and replied that he wasn’t worthy of it.

The poet was impressed with Ernest when he spoke to him. He spoke to the audience in a gentle voice and his words were powerful when they agreed with his thoughts. Ernest lives in the valley and is like the Great Stone Face. The poet realized that he was actually talking about Ernest because there are many similarities between them, such as their thoughtful faces and kind behavior towards others.

When the poet said that Ernest was the look-alike of the Great Stone Face, everyone agreed. They thought that this fulfilled a prophecy. But Ernest was not satisfied and still hoped that someone smarter and better than himself would come to the valley and look like the Great Stone Face.

RELATED

  • The Best Christmas Present in the World Summary

NCERT Solutions of The Great Stone Face 2

Comprehension Check (Page 132)

Write ‘True’ or ‘False’ against each of the following statements.

1. Ernest’s words reminded people of the wise old sayings. ______

2. Total strangers from far away, who visited Ernest in the valley, found his face familiar. ______

3. The Great Stone Face confirmed Ernest’s view that the poet could be worthy of its likeness. ______

4. When Ernest and the poet met, they respected and admired each other equally. ______

5. The poet along with Ernest addressed the inhabitants of the valley. ______

6. The poet realised that Ernest’s thoughts were far nobler than his own verses. ______

Answer:

1. Ernest’s words reminded people of the wise old sayings. True

2. Total strangers from far away, who visited Ernest in the valley, found his face familiar. True

3. The Great Stone Face confirmed Ernest’s view that the poet could be worthy of its likeness.  False

4. When Ernest and the poet met, they respected and admired each other equally. True

5. The poet along with Ernest addressed the inhabitants of the valley. False

6. The poet realised that Ernest’s thoughts were far nobler than his own verses. True

Working with the text (Page 133)

Question 1: How was Ernest different from others in the valley?

Answer: Unlike other people in the valley, Ernest was a kind person who did many good deeds for others. As he grew old, he became a well-known personality. College professors and important men from big cities came to visit him. He talked to them with an open heart and welcomed them kindly when they visited him from far away places. For most of his life, Ernest helped others without expecting anything in return. He was a thoughtful person and while he talked to people, his face would shine on them. It is much different than the other people in the valley.

Question 2: Why did Ernest think the poet was like the Stone Face?

Answer: The poet wrote beautiful songs and he celebrated the Great Stone Face in one of his poems. The songs of this poet found their way to Ernest. Although Ernest had a hard day at work, he still liked reading the poems and hearing the songs. When the poet came to visit, even though they were strangers, Ernest thought that he would also look kindly at a stranger who was talking to him. After reading the poems, Ernest thought that the poet had a lot in common with The Great Stone Face.

Question 3: What did the poet himself say about his thoughts and poems?

Answer: The poet talked with Ernest who was wise, gentle and kind. The poet felt like he could hear a voice that sounded like it came from heaven. He thought about his life and his dreams, but he couldn’t make them happen. The poet felt sad as he talked to Ernest because he didn’t think that what the poet did matched up with what the poet thought.

Question 4: What made the poet proclaim Ernest was the Stone Face?

Answer: The poet and Ernest talked for a long time when they met. They both went to the same place and spoke to people there. The poet listened to Ernest talk and thought that his words were deep and wise. He also did good things like loving people, even if he had never met them before. As Ernest talked, the sun was setting in the sky with white mists around it like the white hairs around his brows where he had wrinkles on his forehead. At that moment, Ernest’s face looked like the Great Stone Face. The poet thought that he looked a lot like the Great Stone Face and everybody else agreed with him. So they fulfilled the old prophecy.

Question 5: Write ‘Ernest’ or ‘Poet’, against each statement below.

(i) There was a gap between his life and his words.

(ii) His words had the power of truth as they agreed with his thoughts.

(iii) His words were as soothing as a heavenly song but only as useful as a vague dream.

(iv) His thoughts were worthy.

(v) Whatever he said was truth itself.

(vi) His poems were noble.

(vii) His life was nobler than all the poems.

(viii) He lacked faith in his own thoughts.

(ix) His thoughts had power as they agreed with the life he lived.

(x) Greatness lies in truth. Truth is best expressed in one’s actions. He was truthful, therefore he was great.

Answer:

  1. Poet
  2. Ernest
  3. Poet
  4. Ernest
  5. Ernest
  6. Poet
  7. Ernest
  8. Poet
  9. Ernest
  10. Ernest

Question 6:

(i) Who, by common consent, turned out to be like the Great Stone Face?

(ii) Did Ernest believe that the old prophecy had come true? What did he say about it?

Answer:

(i) Ernest looked like the Great Stone Face. He looked wise and kind, just like the Great Stone Face.

(ii) No, Ernest thought the old prophecy had not come true. But everyone else in the audience said he looked like the Great Stone Face and so he hoped for someone better than him to come.

Working with language (Page 133-135)

Question 1: Mark the meaning that best fits the word or a phrase in the story.

(i) (sun) going down

(a) becoming smaller

(b) weakening

(c) setting

(ii) brightening

(a) making (it) look bright and cheerful

(b) lending (it) a special glow

(c) causing (it) to appear hopeful

(iii) spacious

(a) lonely and wild

(b) big and wide

(c) special and important

(iv) prophecy

(a) proverb

(b) prediction

(c) rumour

(v) marvellous

(a) wonderful

(b) surprising

(c) shocking

(vi) proclaim

(a) reveal

(b) declare

(c) shout

(vii) cease

(a) happen

(b) stop

(c) remain

(viii) (a night’s) shelter

(a) stay

(b) safety

(c) hospitality

(ix) gazed

(a) wandered about

(b) stared at

(c) thought of

(x) took on (an expression)

(a) challenged

(b) resembled

(c) assumed

Answer:

(i) (sun) going down

(c) setting

(ii) brightening

(b) lending (it) a special glow

(iii) spacious

(b) big and wide

(iv) prophecy

(b) prediction

(v) marvellous

(a) wonderful

(vi) proclaim

(b) declare

(vii) cease

(b) stop

(viii) (a night’s) shelter

(a) stay

(ix) gazed

(b) stared at

(x) took on (an expression)

(c) assumed

Question 2: (i) Read the following sentences.

(a) I do hope I’ll live to see him.

(b) He will come! Fear not, Ernest; the man will come.

(c) Gathergold is arriving tomorrow, people said.

(d) Blood-and-Thunder starts his journey back to the valley next week, everyone proclaimed.

(e) The great man is going to spend his old age in his native town.

Notice that in the above sentences, verbs in bold type are in four different forms, denoting four important ways of expressing future time. None of these can be said to be exclusively used to show future time, though each is used to refer to some action in future.

(ii) Which form of the verb is more natural in these sentences? Encircle your choice.

(a) I’m not free this evening. I will work/am working on a project.

(b) Have you decided where you will go for your higher secondary? Yes, I have. I will go/am going to the Kendriya Vidyalaya.

(c) Don’t worry about the dog. It won’t hurt/isn’t hurting you.

(d) The weatherman has predicted that it will snow/is snowing in Ranikhet tonight.

(e) Swapna can’t go out this evening. Her father will come/is coming to see her.

Answer:

(i) Attempt it yourself by reading the sentences carefully.

(ii) (a) I’m not free this evening. I will work/am working on a project.

I’m not free this evening. I am working on a project.

(b) Have you decided where you will go for your higher secondary? Yes, I have. I will go/am going to the Kendriya Vidyalaya.

Have you decided where you will go for your higher secondary? Yes, I have. I will go to the Kendriya Vidyalaya.

(c) Don’t worry about the dog. It won’t hurt/isn’t hurting you.

Don’t worry about the dog. It won’t hurt you.

(d) The weatherman has predicted that it will snow/is snowing in Ranikhet tonight.

The weatherman has predicted that it will snow in Ranikhet tonight.

(e) Swapna can’t go out this evening. Her father will come/is coming to see her.

Swapna can’t go out this evening. Her father is coming to see her.

Question 3:

(i) Complete these pieces of conversation using will or going to with the verbs given.

(a) Rani : Why are you turning on the radio?

Ravi : I ___________ (listen) to the news.

(b) Rani : Oh, I can’t buy this book. I have no money.

Ravi : Don’t worry. I ___________ (lend) you some.

(c) Rani : Look at those dark clouds.

Ravi : I think it ___________ (rain).

(d) Rani : What shall we have for dinner?

Ravi : I can’t decide.

Rani : Make up your mind.

Ravi : All right, then. We ___________ (have) fried rice and dry beans.

(e) Rani : Why are you filling the kettle with water?

Ravi : I ___________ (make) coffee.

(f) Rani : We need some bread and butter for breakfast.

Ravi : All right. I ___________ (go) to the bakery and get some.

(Before he goes out, Ravi talks to their father.)

Ravi : I ___________ (get) some bread and butter. Do you want anything from the bakery?

Father : Yes, I want some salt biscuits.

Ravi : Fine, I ___________ (get) you a packet.

(ii) Let pairs of children take turns to speak aloud the dialogues.

Answer:

(i) (a) Rani : Why are you turning on the radio?

Ravi : I am going to listen to the news.

(b) Rani : Oh, I can’t buy this book. I have no money.

Ravi : Don’t worry. I will lend you some.

(c) Rani : Look at those dark clouds.

Ravi : I think it is going to rain.

(d) Rani : What shall we have for dinner?

Ravi : I can’t decide.

Rani : Make up your mind.

Ravi : All right, then. We will have fried rice and dry beans.

(e) Rani : Why are you filling the kettle with water?

Ravi : I am going to make coffee.

(f) Rani : We need some bread and butter for breakfast.

Ravi : All right. I will go to the bakery and get some.

(Before he goes out, Ravi talks to their father.)

Ravi : I am going to get some bread and butter. Do you want anything from the bakery?

Father : Yes, I want some salt biscuits.

Ravi : Fine, I will get you a packet.

(ii) Do it yourself.

Do share this post if you liked The Great Stone Face 2 Summary Notes. For more updates, keep logging on BrainyLads

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

error: Content is protected !!

For Regular Updates

Join Us on Telegram

Click Here to Join