MCQ of The Fundamental Unit of Life | Class 9 | Science | CBSE | Term 1 |

MCQ of The Fundamental Unit of Life

Question 1: Cell was first discovered by

  1. Robert Brown
  2. Robert Hooke
  3. Robert Virchow
  4. Haeckel

Answer: Robert Hooke
Question 2: Who discovered nucleus in the cells of orchid roots ?

  1. Robert Brown
  2. Robert Hooke
  3. Robert Virchow
  4. Haeckel

Answer: Robert Brown

Question 3: The section of cork was made up of large number of boxes or compartment forming a

  1. Bird’s nest
  2. Cocoon
  3. Honey comb like structure
  4. None of the above

Answer: Honey comb like structure

Question 4: In which year Robert Hooke discovered cell ?

  1. 1865
  2. 1665
  3. 1897
  4. 1662

Answer: 1665

Question 5: Who discovered living cell ?

  1. J. E Purkinje
  2. Theodor Schwann
  3. Anton Van Leeuwenhoek
  4. Rudolf Virchow

Answer: Anton Van Leeuwenhoek

Question 6: Cell theory was proposed by

  1. M.J. Schleiden
  2. Theodor Schwann
  3. Rudolf Virchow
  4. Both A and B

Answer: Both A and B

Question 7: Which one of the succeeding is not unicellular organism ?

  1. Paramecium
  2. Chlamydomonas
  3. Amoeba
  4. None of the above

Answer: None of the above

Question 8: Multicellular organisms have ___ cells in their body.

  1. Two
  2. Many
  3. More than one
  4. One

Answer: More than one

Question 9: Cell wall is the outermost covering of ___.

  1. Plant cell
  2. Animal cell
  3. Both animal cell and plant cell
  4. Neither plant cell nor animal cell

Answer: Plant cell

Question 10: Which one of the following is outermost covering of plant cell ?

  1. Plasma membrane
  2. Nuclear membrane
  3. Vacuole membrane
  4. Cell wall

Answer: Cell wall

We would love you reading of MCQs of Is Matter Around us PureTissues, Force and Laws of Motion and Motion. You may also go through MCQ of English Class 9 for better understanding of the chapters of English.

Question 11: Cell wall present in plant cell is made up of

  1. Starch
  2. Glycogen
  3. Cellulose
  4. Chitin

Answer : Cellulose

Question 12: Which one of the following option is accurate regarding cell wall present in plant cell ?

  1. Dynamic and living
  2. Rigid and nonliving
  3. Dynamic and non living
  4. Rigid and living

Answer: Dynamic and living

Question 13: Which one of the following is accurate regarding unicellular organisms?

  1. Unicellular organisms lives independently in nature
  2. The single cell present in unicellular organism perform all the functions such as respiration, nutrition, growth and excretion
  3. There is no division of labour since a single cell perform all the activities
  4. All of the above

Answer: All of the above

Question 14: Plasma membrane is considered as

  1. Living
  2. Selectively permeable
  3. Consisting of protein and lipids
  4. All of these

Answer: All of these

Question 15: What is the control centre of all the activities of the cell ?

  1. Cytoplasm
  2. Nucleus
  3. Mitochondria
  4. Golgi appartus

Answer: Nucleus

Question 16: Which one of the succeeding statement is not accurate?

  1. Diffusion is the spontaneous motion of particles of gas or liquid from region of higher concentration to that of lower concentration
  2. Diffusion requires energy expenditure
  3. Diffusion helps in exchange of respiratory gases between the cells of body and the external environment
  4. Transpiration from aerial part of plants also occurs due to diffusion

Answer: Diffusion requires energy expenditure

Question 17: Unicellular organisms take in oxygen and pass out carbon dioxide through the process of

  1. Diffusion
  2. Exosmosis
  3. Endosomosis
  4. Active transport

Answer: Diffusion

Question 18: The statement that cell arises from pre-existing cell was passed by

  1. Haeckel
  2. Virchow
  3. Hooke
  4. Schleiden

Answer: Virchow

Question 19: Cytoplasm refers to

  1. Unit mass of protoplasm
  2. Protoplasm excluding plasma membrane
  3. Protoplasm except plasma membrane and the nucleus
  4. Protoplasm except plasma membrane and cell organelles

Answer: Protoplasm except plasma membrane and the nucleus

Question 20: The ____ are an exception to the cell theory.

  1. Amoeba
  2. Viruses
  3. Paramecium
  4. None of the above

Answer: Viruses

Question 21: In hypotonic solution the concentration of solute is ___ then the concentration of water where is in hypertonic solution the concentration of solute is ___ then the concentration of water.

  1. More , Less
  2. Less , more
  3. More, equal
  4. Equal, more

Answer: Less , more

Question 22: State the following statements as true or false.

(I) Diffusion can occur in both air as well as in liquid medium whereas osmosis can take place only in liquid medium
True

(II) Plasma membrane can be separated from the cell without causing any damage.
False

(III) Semi permeable membrane is necessary for the process of diffusion.
False

(IV) Root hair of the plant absorb water from soil through the process of diffusion
True

Question 23: The basic structural and functional unit of living organism is

  1. A little room
  2. Tissue
  3. Hair
  4. Cell

Answer: Cell

Question 24: The semi fluid and colloidal substance present in the cell inside the cell membrane is generally known as

  1. Protoplasm
  2. Cytoplasm
  3. Nucleoplasm
  4. None of the above

Answer: Cytoplasm

Question 25: Endoplasmic reticulum is absent in

  1. Eukaryotic cells
  2. Prokaryotic cells
  3. Mammalian RBCs
  4. Both B and C

Answer: Both B and C

Question 26: Which one of the succeeding is considered as the powerhouse of the cell?

  1. Golgi apparatus
  2. Mitochondria
  3. Plastids
  4. Endoplasmic reticulum

Answer: Mitochondria

Question 27: Plastids are present in ___

  1. Plant cell
  2. Animal cell
  3. Both animal cell and plant cell
  4. Neither plant cell nor animal cell

Answer: Plant cell

Question 28: Which of the following type of plastids contain yellow, orange and red pigments ?

  1. Aleuronplast
  2. Chromoplast
  3. Chloroplast
  4. Leucoplast

Answer: Chromoplast

Question 29: The primary function of vacuole is to

  1. Protect the body from the bacteria and viruses by digesting them
  2. Synthesis of cell wall and plasma membrane
  3. To control cell division
  4. To store food material and waste products

Answer: To store food material and waste products

Question 30: What are the scavengers or suicide bag of cell ?

  1. Ribosomes
  2. Lysosomes
  3. Mitochondria
  4. Chromosomes

Answer: Lysosomes

Question 31: Which one of the succeeding is responsible for synthesis of protein in cell?

  1. Ribosomes
  2. Lysosomes
  3. Mitochondria
  4. Chromosomes

Answer: Ribosomes

Question 32: Mitochondria are the site of

  1. ATP generation
  2. Transportation of electron
  3. Cellular respiration
  4. All of the above

Answer: ATP generation

Question 33: The process through which animal engulf food and other food substances from external environmentby means of plasma membrane is generally known as

  1. Diffusion
  2. Osmosis
  3. Exocytosis
  4. Endocytosis

Answer: Endocytosis

Question 34: The fluid enclosed by nuclear envelope is generally known as

  1. Cytoplasm
  2. Nuclear matrix
  3. Nucleolous
  4. Nucleoplasm

Answer: Nucleoplasm

Question 35: Chromatin material condenses into ___ at the time of cell division.

  1. Enzyme
  2. Chromosome
  3. Protein
  4. Does not matter

Answer: Chromosomes

Question 36: DNA refers to ___.

  1. Deoxyribonucleic acid
  2. Deoxyribose acid
  3. Deoxyribose nucleic antacid
  4. None of the above

Answer: Deoxyribonucleic acid

Question 37: Which one of the following is not the function of nucleus ?

  1. Metabolic activities of the cell are controlled by the nucleus of the cell.
  2. It Controls the growth of the cell.
  3. It is not concentrated with transmission of heriditary traits from one generation to the another one.
  4. It helps in formation of ribosomes and also variable types of RNA required for the synthesis of protein.

Answer: It is not concentrated with transmission of heriditary traits from one generation to the another one.

Question 38: The fluid present between the nucleus and plasma membrane is generally known as

  1. Xanthophyll
  2. Elaioplasts
  3. Protoplasm
  4. Cytoplasm

Answer: Cytoplasm

Question 39: Smooth endoplasmic reticulum is known as smooth since

  1. It has presence of ribosomes on its surface
  2. It has absence of ribosomes on its surface
  3. It is because of its attachment with RER from one side
  4. None of the above

Answer: It has absence of ribosomes on its surface

Question 40: Which one of the following cell organelle is responsible for modification packaging and sorting of material in the cell ?

  1. Endoplasmic reticulum
  2. Golgi appartus
  3. Nucleus
  4. Ribosomes

Answer: Golgi appartus

Question 41: In which type of cell ribosomes are scattered in the cytoplasm ?

  1. Eukaryotic cell
  2. Prokaryotic cell
  3. Both of these
  4. None of these

Answer: Prokaryotic cell

Question 42: Which one of the following cell organelles is not bounded by double membrane ?

  1. Endoplasmic reticulum
  2. Golgi appartus
  3. Lysosomes
  4. Plastids

Answer: Lysosomes

Question 43: Which cell organelle is not bounded by any membrane ?

  1. Plastids
  2. Ribosomes
  3. Centrosomes
  4. Both B and C

Answer: Both B and C

Question 44: Which type of plastids is responsible for photosynthesis in plants ?

  1. Chromoplast
  2. Chloroplast
  3. Leucoplast
  4. Amyloplast

Answer: Chloroplast

Question 45: Which one of the succeeding give characteristic colour to the flower and fruits ?

  1. Chloroplast
  2. Chromoplast
  3. Leucoplast
  4. None of the above

Answer: Chromoplast

 

Do share the post if you liked the MCQ of The Fundamental Unit of Life . For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!