MCQ of Life Processes | Chapter 6 | Science | Class 10 | CBSE |

MCQ of Life Processes | Chapter 6 | Science | Class X | CBSE |

MCQ of Life Processes 

Question 1: In single celled organism; 

  1. Non specific organs are needed for taking food, exchange of gases and removal of wastes
  2. The entire surface of the organism is in contact with the environment
  3. All the cells may not be in direct contact with the organisms
  4. Both (A) and (B)

Answer: D (Both (A) and (B) ) 

Question 2: When chemical reactions use the …….source and the ….. for energy generation then they create by products that are not only useless for the cells of the body but could even be harmful.

  1. Nitrogen and Hydrogen 
  2. Nitrogen and Oxygen
  3. Carbon and Oxygen
  4. None of the above

Answer: C (Carbon and Oxygen) 

Question 3: Massive amount of exchange of gases takes place for the purpose of photosynthesis and this exchange of gases occurs across the surface of

  1. Stems
  2. Roots
  3. Leaves
  4. All of these 

Answer: D (All of these)

Question 4: The opening and closing of stomatal pore is the function of

  1. Leaves
  2. Roots
  3. Guard Cells
  4. None of the above 

Answer: C (Guard Cells)

Question 5: The enzyme present in saliva that break down starch a complex molecule in order to give sugar is commonly known as

  1. Pepsin
  2. Salivary Amylase
  3. Chymotrypsin
  4. Trypsin

Answer: B (Salivary Amylase) 

You may also read MCQ of Chemical Reactions and Equations, MCQ of Acids Bases and Salts, MCQ of Metals and Non Metals, MCQ of Light Reflection and Refraction, MCQ of Human Eye and Colourful World for better understanding of the chapters.

Question 6: The fluid substance that protects the inner lining of the stomach from the action of the acid under normal condition is usually known as 

  1. Mucus
  2. Gastric Gland
  3. Pepsin
  4. None of the above 

Answer: A (Mucus) 

Question 7: The numerous finger like projections present in inner lining or the walls of the small intestine are commonly known as

  1. Gastric gland
  2. Villi
  3. Pancreatic gland
  4. Pepsin

Answer: B (Villi) 

Question 8: Among the following which group of organisms broken down the food outside the body and then absorb it?

  1. Mushroom, Green Plants and Amoeba
  2. Yeast, Mushroom and Bread Mould
  3. Paramecium, Amoeba and Cuscuta
  4. Cuscuta, Lice and Tapeworm

Answer: B ( Yeast, Mushroom and Bread Mould )

Question 9: Which of the following event in the mouth cavity would be affected if salivary amylase is lacking in the saliva?

  1. Break down of Protein into amino acid
  2. Break down of starch into sugars
  3. Break down of fat into fatty acids and glycerol
  4. Absorption of vitamins

Answer: B (Break down of starch into sugars) 

Question 10: Which of the following statement is true regarding the muscular organ heart?
(i) Left atrium receives oxygenated blood from variable parts of body whereas right atrium receives deoxygenated blood through lungs.
(ii) Left ventricle pumps oxygenated blood to variable parts of the body on the other hand right ventricle
pumps deoxygenated blood to lungs.
(iii) Left atrium turns over oxygenated blood to right ventricle which further sends it to different body parts.
(iv) Right atrium obtains deoxygenated blood from variable parts of the body whereas left ventricle pumps oxygenated blood to variable parts of the body

  1. (i)
  2. (ii)
  3. (ii) and (iv)
  4. (i) and (iii)

Answer: C ( (ii) and (iv) ) 

Question 11: Choose the accurate statement regarding the arteries.

  1. They have thick and stretchy walls, blood flows under high pressure; accumulate blood from different organs and carry it back to the muscular organ heart.
  2. They have narrow walls with valves inside, blood flows under low pressure and conveys blood away from the heart to various organs of the body.
  3. They have broad stretchy walls, blood flows under very less pressure; transfer blood from the heart to various organs of the body.
  4. They have thick and stretchy walls with absence of valves inside, blood flows under high pressure and convey blood away from the heart to variable parts of the body.

Answer: D ( They have thick and stretchy walls with absence of valves inside, blood flows under high pressure and convey blood away from the heart to variable parts of the body )

Question 12 : Select the accurate statement regarding the heterotrophs

  1. Heterotrophs are the one which do not synthesise their own food
  2. Heterotrophs make use of solar energy for the purpose of photosynthesis
  3. Heterotrophs synthesise their own food
  4. Heterotrophs are efficient of transforming carbon dioxide and water into the carbohydrates

Answer: A (Heterotrophs are the one which do not synthesise their own food)

Question 13: Which of the given statements is accurate regarding alveoli?

  1. Formation of a very large surface area takes place
  2. They contain very narrow walls
  3. They are wrapped with blood capillaries
  4. All of the above

Answer: D (All of the above)

Question 14: Which of the following statement is correct regarding the function of blood?

  1. It helps in transferring respiratory gases
  2. It maintains the temperature of body
  3. Waste products are also transported by blood
  4. All of these

Answer: D (All of these)

Question 15: Gall bladder play an important role in our human body , i.e.,

  1. It stores bile
  2. It secretes bile
  3. It emulsifies fats
  4. It digests fat

Answer: A ( It stores bile )

Question 16: Removal of gallbladder from an individual body

  1. Surely affect persons health
  2. Has no effect on persons health
  3. Effects the secretion of bile
  4. Effects the digestion of protein

Answer: B (Has no effect on persons health )

Question 17: Which one of the following part of the alimentary canal obtains bile from the liver?

  1. Stomach
  2. Small intestine
  3. Large intestine
  4. Oesophagus

Answer: B (Small intestine)

Question 18: Trachea is subdivided into the two smaller tubes commonly known as

  1. Bronchi
  2. Bronchioles
  3. Larynx
  4. Alveoli

Answer: A (Bronchi)

Question 19 : Which of the following statements is accurate regarding function of balloon like structure which is commonly known as alveoli and is present in lungs?

  1. Exchange of gases
  2. Absorption of nutrient
  3. Transportation of food
  4. Excretion of waste material

Answer: A (Exchange of gases)

Question 20: During contraction, the back flow of blood inside the heart is prevented by the help of

  1. Broad muscular walls of ventricles
  2. Narrow walls of atria
  3. Valves present in heart
  4. All of the above

Answer: C (Valves present in heart)

Question 21 : Which of these given statements is not accurate regarding human lungs?

  1. It is present on the two sides of heart.
  2. Pleural membrane is that membrane which surrounds the lungs
  3. Non-ciliated epithelium is the alveolar epithelium of lungs
  4. Secondary organ for respiration is lungs

Answer: D (Secondary organ for respiration is lungs)

Question 22 : The artificial method through which blood can be purified

  1. Re-absorption
  2. Filtration
  3. Dialysis
  4. All of these

Answer: C (Dialysis)

Question 23 : The structural and functional unit of kidney are commonly known as

  1. Alveoli
  2. Nephron
  3. Neuron
  4. None of these

Answer: B (Nephron)

Question 24 : The digestive juice that lacks enzyme but is useful in digestion is

  1. Bile juice
  2. Pancreatic juice
  3. Ptyalin
  4. Pepsin

Answer: A (Bile juice)

Question 25: The secretion which is released by liver is 

  1. Bile
  2. Pepsin
  3. Saliva
  4. Gastric Juice

Answer: A (Bile) 

Question 26:  The oxygenated blood is present in which of the following chambers?

  1. Left atrium and Right atrium
  2. Left atrium and left ventricle
  3. Right atrium and left ventricle
  4. Right atrium and right ventricle

Answer: B (Left atrium and left ventricle) 

Question 27: Which of the following statements is accurate regarding bile?

  1. Carbohydrates are digested with its help
  2. Adsorption of digested food takes place with help of this
  3. It plays an important role in emulsification of fat
  4. Egestion of undigested food also takes place with the help of this

Answer: C (It plays an important role in emulsification of fat)  

Question 28: The autotrophic mode of nutrition needs

  1. Carbondioxide and water
  2. Sunlight
  3. Chlorophyll
  4. All of these

Answer: D (All of these) 

Question 29: Which one of the following statements regarding autotrophs in not correct?

  1. In the form of starch, carbohydrates are stored in autotrophs
  2. Carbon dioxide and water are converted into carbohydrates in the absence of sunlight
  3. The first trophic level in food chain are occupied by them
  4. In the presence of sunlight and chlorophyll, autotrophs synthesis carbohydrates from carbon dioxide and water

Answer: B ( Carbon dioxide and water are converted into carbohydrates in the absence of sunlight )

Question 30: The normal systolic pressure is about

  1. 80 mm of Hg
  2. 60 mm of Hg
  3. 120 mm of Hg
  4. None of the above

Answer: C (120 mm of Hg) 

Do share the post if you liked it. For more updates, keep logging on BrainyLads

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!