MCQ of Metals and Non Metals | Chapter 3 | Science | Class 10 | CBSE |

MCQ of Metals and Non Metals | Chapter 3 | Science | Class X | CBSE |

MCQ of Metals and Non – Metals

Question 1: The property of metal due to which it can be drawn into thin wire is known as 

  1. Conductivity
  2. Ductility
  3. Malleability
  4. Sonority

Answer: B (Ductility) 

Question 2: Which among the following is the hardest metal?

  1. Sodium
  2. Potassium
  3. Chromium 
  4. None of these 

Answer: C (Chromium) 

Question 3: All the metals are solid at room temperature; which among the following is liquid at room temperature?

  1. Cesium
  2. Copper
  3. No metal is liquid at room temperature
  4. Mercury

Answer: D (Mercury) 

Question 4: Although Silver is best conductor of electricity yet copper and gold are often used in electrical applications

  1. This is because copper is less expensive
  2. This is because gold has higher corrosion resistance
  3. Both (A) and (B)
  4. None of these 

Answer: C (Both (A) and (B) ) 

Question 5: Metals generally have high melting and boiling points since their constituent particles are closely packed and have strong inter-molecular force of attraction between them. However, Some metals have exceptionally low melting and boiling points such as 

  1. Gallium
  2. Cesium
  3. Chromium
  4. Both Gallium and Cesium

Answer: D (Both Gallium and Cesium) 

You may also read MCQ of Chemical Reactions and Equations, MCQ of Acids Bases and SaltsMCQ of Light Reflection and Refraction, MCQ of Human Eye and Colourful World, MCQ of Life Processes for better understanding of the chapters.

Question 6: Rather than coating with zinc, food cans are coated with tin because

  1. Zinc is coastlier than tin
  2. Zinc has a higher melting point than tin
  3. Due to More reactive of zinc than tin
  4. Zinc is less reactive than tin 

Answer: C ( Due to More reactive of zinc than tin )

Question 7: Which of the following non metal is a liquid?

  1. Bromine
  2. Carbon
  3. Oxygen
  4. Chlorine

Answer: A (Bromine) 

Question 8: Among the properties written below, which of the following is not the characteristic property of metal?

  1. Malleable
  2. Ductile
  3. Brittleness
  4. Sonority

Answer: C (Brittleness) 

Question 9: Generally non metals have low melting and boiling points but which of the following non metals have high melting and boiling points?

  1. Diamond
  2. Graphite
  3. Sulphur
  4. Both (A) and (B)

Answer: D (Both (A) and (B) ) 

Question 10: When metals are struct, they produce a resonating ringing sound. This property of metal is known as 

  1. Ductility
  2. Malleability
  3. Sonority
  4. Conductivity

Answer: C (Sonority) 

Question 11: Which among the following cannot be beaten into thin sheets?

  1. Zinc
  2. Iron
  3. Aluminium
  4. Sulphur

Answer: D (Sulphur) 

Question 12: Which of the following is not true statement about metals?

  1. Metals are generally malleable and ductile
  2. The hardest metal is chromium and the softest metal is cesium
  3. Metals are electro-negative in nature
  4. Almost all the metals are good conductor of electricity

Answer: C (Metals are electro-negative in nature)

Question 13: Which of the following is not true statement about non metals?

  1. Non metals break down or crack easily when hammered
  2. Non metals are bad conductor of heat and electricity except graphite
  3. They generally have low melting and boiling point
  4. Non metals are densely packed 

Answer: D (Non metals are densely packed) 

Question 14: Sodium and potassium are kept in kerosene because

  1. These metals react simultaneously at room temperature
  2. They are soft 
  3. They can be cut with knife
  4. All of these 

Answer: A (These metals react simultaneously at room temperature) 

Question 15: Why metals such as titanium , chrmium, zirconium are classified as strategic metals?

  1. This is because they are essential for country’s economy
  2. This is because they are essential for defence
  3. These metals and their alloys are used in jet engines, atomic energy installation and space science programmes
  4. All of these 

Answer: D (All of these) 

Question 16: Their are certain elements which show the properties of both metals and non metals and are known as

  1. Coinage metals
  2. Strategic metals
  3. Metalloids
  4. Alloys

Answer: C (Metalloids) 

Question 17: Which among the following does not show properties of both metals and non metals?

  1. Boron
  2. Silicon
  3. Germanium
  4. None of these

Answer: D (None of these) 

Question 18: Which metal is used in nuclear reactors and nuclear weapons?

  1. Uranium
  2. Plutonium
  3. Both Uranium and Plutonium
  4. Metals cannot be used in nuclear reactors and nuclear weapons

Answer: C (Both Uranium and Plutonium) 

Question 19: Bauxite is an ore of

  1. Zinc
  2. Magnesium
  3. Aluminium
  4. Iron

Answer: C (Aluminium) 

Question 20: Aluminium and a compound ‘X’ are used to link railway tracks. Identify the compound ‘X’

  1. FeO
  2. Fe3O4
  3. Al2O3
  4. Fe2O3

Answer: D (Fe2O3)  

Question 21: An ore of iron is

  1. Cinnabar
  2. Haematite
  3. Galena
  4. Calamine

Answer: B (Haematite) 

Question 22: Reaction between X and Y forms a compound. X loses electrons and Y gains electrons. Which of the following listed property is not shown by Z?

  1. It has high melting point
  2. It has low melting point
  3. It conducts electricity in molten state
  4. It exists as solid

Answer: B (It has low melting point) 

Question 23: Zinc blende can be converted into zinc oxide by the process known as 

  1. Calcination
  2. Pulverisation
  3. Hydrogenation
  4. Roasting

Answer: D (Roasting) 

Question 24: Aluminium is used for making utensils. Which of the following properties of aluminium are responsible for the same?

Good thermal conductivity

Good electrical conductivity

Ductility

High Melting Point

  1. (i) and (ii)
  2. (i) and (iii)
  3. (ii) and (iii)
  4. (i) and (iv)

Answer: D ( (i) and (iv) ) 

Question 25: Steel is an alloy of 

  1. Iron and carbon
  2. Iron, Carbon , Chromium and Nickel
  3. Aluminium and Magnesium
  4. None of these 

Answer: A (Iron and Carbon) 

Question 26: If one of the component of alloy is mercury, it is  commonly known as

  1. Duralumin
  2. Magnalium
  3. Solder
  4. Amalgam

Answer: D (Amalgam) 

Question 27: What is calcination?

  1. The carbonate ores are converted into their oxide by heating the ore in the absence or limited supply of air (below its fusion temperature) 
  2. Conversion of sulphide ores into their oxides by heating the ore in excess of air
  3. Process of purifying the metal
  4. Reduction of metal oxide by aluminium powder in which large amount of heat is evolved 

Answer: A ( The carbonate ores are converted into their oxide by heating the ore in the absence or limited supply of air (below its fusion temperature) )

Question 28: Rust is hydrated ferric oxide Fe2O3. xH2O which is formed by the combined action of X and Y on Z. Identify X, Y and Z.

  1. X = Carbon dioxide, Y = Oxygen , Z = Copper
  2. X = Oxygen, Y = Water (Moisture), Z = Iron
  3. X = Nitrogen, Y = Iron , Z = Rust
  4. None of these 

Answer: B ( X = Oxygen, Y = Water (Moisture), Z = Iron )

Question 29: The process of applying a thin layer of zinc over iron surface is defined as 

  1. Tinning of iron
  2. Electroplating
  3. Corrosion
  4. Galvanisation

Answer: D (Galvanisation) 

Question 30: Iron containing 0.2 – 0.5 % of carbon along with minute quantities of other elements like Mn , Si and P is commonly known as 

  1. Steel
  2. Solder
  3. Duralumin
  4. German silver

Answer: A (Steel) 

Question 31: Which of the following statement about pure gold is not correct?

  1. Pure gold is very soft
  2. It is best preferred for making jewellery
  3. In order to improve its hardness it is alloyed with small quantities of copper or silver
  4. It is also called 24-carat gold

Answer: B (It is preferred for making jewellery) 

Question 32: Alloyed steel have …….tensile strength comparable to iron.

  1. Equal
  2. Lesser
  3. Greater
  4. None of these

Answer: C (Greater) 

Question 33:The type of steel which is very hard and does not rust and is obtained when steel is mixed with nickel and chromium. This type of steel is  commonly known as 

  1. Brass
  2. Bronze
  3. Solder
  4. Stainless steel

Answer: D (Stainless Steel) 

Question 34: Which of the following statement regarding galvanisation is incorrect?

  1. Galvanised object start rusting again if zinc layer develops a crack in it
  2. Galvanised iron sheets are used for making buckets , drums and sheds
  3. Galvanised iron pipes are also used for water supply
  4. Applying of zinc layer over iron surface is known as galvanisation

Answer: A ( Galvanised object start rusting again if zinc layer develops a crack in it )

Question 35: Bronze is a useful material in our life since it is used in making automobile and aircraft parts and pressure cooker. In bronze Copper is mixed with

  1. Aluminium
  2. Nickel
  3. Tin
  4. Iron

Answer: C (Tin) 

Question 36: Some of the alloy are listed below; identify that which of them contains non metal as one of its constituent?

  1. Brass
  2. Bronze
  3. Steel
  4. Sodium amalgam

Answer: C (Steel) 

 

Do share the post if you liked it. For more updates, keep logging on BrainyLads

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!