MCQ of Light Reflection and Refraction | Chapter 10 | Science | Class 10 |

MCQ of Light – Reflection and Refraction | Chapter 10 | Science | Class X | CBSE |

MCQ of Light – Reflection and Refraction

Question 1: Which of the upcoming statements is not the correct regarding the property of the image?

  1. Image formed by a plane mirror is usually virtual and erect
  2. Size of image is equivalent to the size of object
  3. The image formed is not as far behind the mirror as the object is ahead of it
  4. Image is laterally inverted

Answer: C (The image formed is not as far behind the mirror as the object is ahead of it)
Question 2: Those object which do not emit light themselves but only reflect the light which falls on them are commonly known as

  1. Non Luminous object
  2. luminous object
  3. Finite object
  4. None of these

Answer: A ( Luminous object)
Question 3: The angle between incident ray and the plane mirror is equivalent to 60°. The net angle between incident ray and reflected ray will be

  1. 30°
  2. 60°
  3. 120°

Answer: C (60°)
Question 4: A Ray of light is incident on a plane mirror constructing an angle of 90° with the mirror surface. What would be the respective angle of reflection for this Ray of light?

  1. 45°
  2. 60°
  3. 90°

Answer: B (0°)
Question 5: Which of the following phenomena of light can be explained only if flight is considered to be made up of waves?

  1. Diffraction
  2. Interference
  3. Reflection
  4. Both (A) and (B)

Answer: D (Both (A) and (B) )

Question 6: Which of the following phenomena of light can be explained only if light is thought to be made of particles?

  1. Reflection of light
  2. Refraction of light
  3. Casting of shadows of objects
  4. All of these

Answer: D (All of these)

Question 7: Which of the following statements is not correct regarding light ?

  1. Light consists of electromagnetic waves which do not require any medium for propagation
  2. Light is composed of particles which travels in straight line with a very high speed
  3. The basic particle that interprets light is defined as Photon
  4. None of these

Answer: D (None of these)
Question 8: The objects having polished in shining surfaces reflect…….. light comparable to the objects those having unpolished internal surfaces.

  1. Equal
  2. More
  3. Less
  4. None of these

Answer: B (More)

Question 9: Ordinary mirrors are made by depositing a thin layer of silver metal on backside of plain glass sheet but these days aluminium coating is preferred instead of silver because

  1. This is because Aluminium is much cheaper than silver
  2. This is because aluminium gives a better appearance to the mirror
  3. This is because aluminium reflects lesser light than silver
  4. None of these

Answer: A (Aluminium is much cheaper than silver)
Question 10: When a parallel beam of incident light is reflected in variable directions then the type of reflection is known as

  1. Diffuse reflection
  2. Regular reflection
  3. Irregular reflection
  4. Both (A) and (C)

Answer: D (Both (A) and (C))

You may also read MCQ of Chemical Reactions and Equations, MCQ of Acids Bases and Salts, MCQ of Metals and Non Metals, MCQ of Human Eye and Colourful World, MCQ of Life Processes for better understanding of the chapters.
Question 11: Diffused reflection is

  1. Due to failure of the laws of reflection
  2. Caused by the smoothness in reflecting surface of an object
  3. Not due to failure of laws of reflection
  4. All of these

Answer: C (Not due to failure of laws of reflection)
Question 12: The image which can be acquired on a screen is frequently known as

  1. Virtual image
  2. Real image
  3. Illusion
  4. Unreal image

Answer: B ( Real image )
Question 13: The centre of spherical mirror is called its

  1. Pole
  2. Focus
  3. Aperture
  4. Principal axis

Answer: A (Pole)
Question 14: The principal axis is …… to the mirror at its pole

  1. Parallel
  2. Inclined
  3. Perpendicular
  4. None of these

Answer : C (Perpendicular) 

Question 15: The focal length of a spherical mirror is measured as 14 cm, its radius of curvature will be 

  1. 28 cm
  2. 14 cm
  3. 7 cm 
  4. 54 cm 

Answer : A (28 cm) 

Question 16: The image formed by a concave mirror is real, inverted and of same size as that of object when an object is placed at….

  1. Focus
  2. Between Focus and centre of curvature
  3. At centre of curvature
  4. Beyond centre of curvature 

Answer : C (At Centre of Curvature) 

Question 17: Which type of mirror is used as head mirror by the doctors to concentrate light coming from a lamp on the body part of the patient to be examined?

  1. Convex mirror
  2. Concave mirror
  3. Plane mirror
  4. Any type of mirror can be used 

Answer : B (Concave mirror) 

Question 18: In which of the following case concave mirror is used?

  1. It is used as shaving mirror to see magnified image of the face
  2. It is used in field of solar energy to focus sun rays for heating solar furnaces
  3. It is used as reflectors in torches and search light to get powerful beams of light.
  4. All of these 

Answer : D (All of these) 

Question 19: If the image formed by a concave mirror is real, inverted and highly diminished (much smaller than the object). What should be the position of object

  1. Between poles and focus
  2. At focus
  3. At the centre of curvature
  4. At infinity

Answer : D (At infinity) 

Question 20: In a concave mirror which is being used as a make up mirror; the object is being placed 

  1. Between pole and focus
  2. At centre of curvature
  3. At focus
  4. Between focus and centre of curvature

Answer : A (Between pole and focus) 

Question 21: An object 2 cm high is produced at a distance of 16 cm from a concave mirror which produces a real image 3 cm high. What is the position of the image ? 

  1. 24 cm
  2. -9.6 cm 
  3. -24 cm 
  4. Information incomplete

Answer : C (-24 cm ) 

Question 22: The type of mirror used as rear view mirrors in vehicles to see the traffic at the rear side

  1. Convex Mirror
  2. Concave Mirror
  3. Plane Mirror
  4. Any type of mirror can be used 

Answer : A (Convex Mirror) 

Question 23: The mirror which can form a magnified image of an object is commonly known as 

  1. Convex Mirror
  2. Concave Mirror
  3. Plane Mirror
  4. Both Convex and Concave Mirror

Answer : B (Concave Mirror) 

Question 24: A medium in which speed of light is more is known as 

  1. Optical denser medium
  2. Vacuum
  3. Optical rarer medium
  4. None of these 

Answer : C (Optical rarer medium) 

Question 25: Light travelling from a rarer medium to denser medium along a normal to the boundary 

  1. Is refracted towards the normal
  2. Is refracted away from the normal
  3. Goes along the boundary
  4. Is never refracted 

Answer : A ( Is refracted towards the normal )

Question 26: A ray of light travels from air to glass. No bending of light takes place if the ray hits the glass at an angle of 

  1. 45°
  2. 90°
  3. 120°

Answer : C ( 90° )

Question 27: Optical density of a substance is ….. as its mass density.

  1. Same
  2. Different
  3. Incomparable
  4. Can not be said

Answer : B (Different) 

Question 28: If any two media are exactly the same, then ray of light travelling through it…

  1. Is refracted towards normal
  2. Is refracted away from normal
  3. Does not undergo bending
  4. None of these 

Answer : C (Does not undergo bending) 

Question 29: The refractive indices of four material P, Q, R and S are 1.33, 1.43, 1.71 and 1.52 respectively. When the light ray passes from air into these materials then they refract the light maximum in 

  1. Material P
  2. Material Q
  3. Material R
  4. Material S

Answer : C (Material R) 

Question 30: Which one of the following material cannot be used in order to make a lens ? 

  1. Water
  2. Glass
  3. Plastic
  4. Clay

Answer : D (Clay) 

Question 31: In which of the following case convex lens is used?

  1. In making a simple camera
  2. As Magnifying Glass
  3. In making microscopes, telescopes and slide projectors
  4. All of the above

Answer : D (All of the above) 

Question 32: When an object is placed at infinity, the distance of the image from the Convex lens will be equal

  1. Radius of curvature
  2. Aperture
  3. Focal length of lens
  4. Optical centre 

Answer : C (Focal length of lens) 

Question 33: A point inside the lens through which the light passes undeviated is commonly known as 

  1. Focus
  2. Optical Centre
  3. Centre of curvature 
  4. None of the above

Answer : B (Optical Centre)

Question 34: If a lens has a power of -2.5 D then the nature of lens would be

  1. Concave
  2. Convex
  3. Both Convex and Concave
  4. Planoconvex

Answer : A (Concave) 

 

Do share the post if you liked the MCQ of Light Reflection and Refraction. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!