MCQ of Acids Bases and Salts | Chapter 2 | Science | Class 10 | CBSE |

MCQ of Acids, Bases and Salts | Chapter 2 | Science | Class X | CBSE |

MCQ of Acids, Bases and Salts

Question 1: Which of the following is the characteristic property of acids?

  1. Acids turn red litmus soluion blue
  2. Acids have bitter taste
  3. Acids turns blue litmus solution red
  4. Acids are soapy and slippery to taste

Answer: C (Acids turns blue litmus solution red) 

Question 2: Which of the following is incorrectly matched?

  1. Lemon – Citric acid
  2. Curd – Lactic acid
  3. Tomato – Oxalic acid
  4. Red ant – Ascorbic acid

Answer: D (Red ant – Ascorbic acid) 

Question 3: When litmus solution is neither acidic nor basic its colour is

  1. Blue
  2. Red
  3. Purple
  4. None of these 

Answer: C (Purple) 

Question 4: Name the acid present in ant sting.

  1. Formic acid
  2. Ascorbic acid
  3. Maleic acid
  4. Tartaric acid 

Answer: A (Formic acid) 

Question 5: Which of the following is used as foaming agent in fire extinguishers?

  1. Milk of Magnesia – Mg(OH)2
  2. Aluminium hydroxide – Al(OH)3
  3. Potassium hydroxide – KOH
  4. None of these 

Answer: B (Aluminium hydroxide – Al(OH)3 )

You may also read MCQ of Chemical Reactions and Equations, MCQ of Metals and Non Metals, MCQ of Light Reflection and Refraction, MCQ of Human Eye and Colourful World, MCQ of Life Processes for better understanding of the chapters.

Question 6: The chemical formula of Slaked lime is 

  1. KOH
  2. Mg(OH)2
  3. CaCO3
  4. Ca(OH)2

Answer: D ( Ca(OH)2 )

Question 7: What are olfactory indicators?

  1. Those substance which show a change in odour in acidic or basic medium
  2. Those substance which show a change in colour depending upon the acidity or alkalinity of a solution
  3. Those substance which show change in colour with change in acidic or basic charater of medium
  4. None of these 

Answer: A ( Those substance which show a change in odour in acidic or basic medium ) 

Question 8: Turmeric is yellow in colour. Its colour remain yellow in acidic and neutral media but it becomes ‘X’ coloured in alkaline medium. Identify the colour ‘X’.

  1. Black
  2. Red
  3. Green
  4. Reddish brown

Answer: D (Reddish brown) 

Question 9: When sodium hydroxide is treated with zinc metal, Sodium zincate is formed along with evolution of gas ‘X’ . The gas ‘X’ burns with a pop sound. Identify the gas ‘X’.

  1. Nitrogen
  2. Sulphur dioxide
  3. Hydrogen
  4. Information incomplete

Answer: C (Hydrogen) 

Question 10: Two commonly used synthetic indicators are

  1. Methyl orange and red cabbage juice
  2. Litmus paper and Turmeric juice
  3. Vanilla and Clove oil
  4. Methyl orange and phenolpthalein

Answer: D (Methyl orange and phenolpthalein) 

Question 11: Which of the following statement is incorrect?

  1. Neutral solution and pure water have a pH of 7
  2. Alkaline or basic solution have pH more than 7
  3. Alkaline or basic solution have pH less than 7
  4. Acidic solution have a pH less than 7 

Answer: C ( Alkaline or basic solution have pH less than 7 )

Question 12: The correct formula of washing soda is

  1. Na2CO3.10H2O
  2. Na2CO3
  3. NaHCO3
  4. NaHCO3.10H2

Answer: A ( Na2CO3.10H2O )

Question 13: Compound ‘X’ is prepared by passing ‘Y’ gas over dry slaked lime at 30°C – 35°C. ‘X’ is a yellow white powder with strong smell of ‘Y’. Identify ‘X’ and ‘Y’. 

  1. X = Baking soda, Y = Oxygen
  2. X = Calcium oxychloride, Y = Nitrogen
  3. X = Calcium oxychloride, Y = Chlorine
  4. None of these 

Answer: C (X = Calcium oxychloride, Y = Chlorine) 

Question 14: A very small amount of baking soda is added to fresh by a milkman in order to..

  1. To increase the rate of fermentation
  2. To decrease the rate of fermentation
  3. To increase its quality
  4. To make paneer

Answer: B (To decrease the rate of fermentation) 

Question 15:Which of the following substances is used in the following applications?
It is used in making effervescent drinks
It is used for medical purposes as an antacid
It is used in fire extinguishers

  1. Bleaching powder
  2. Soda Ash
  3. Washing soda
  4. Baking soda

Answer: D (Baking soda)

Question 16 : A compound is obtained by heating gypsum up to a temperature of 373 k in kiln. The compound changes back to gypsum on adding water. Which of the following statement is incorrect regarding the compound?

  1. It is used in fireproofing the building materials
  2. The compound is called plaster of paris which is calcium sulphate dehydrate with the formula of CaSO4.4H2O
  3. The compound is used for setting fractured bones
  4. Both (A) and (C)

Answer: D ( Both (A) and (C) )

Question 17: Which of the following salts has absence of water of crystallization?

  1. Plaster of Paris
  2. Baking soda
  3. Blue vitriol
  4. Washing soda

Answer: B (Baking soda)

Question 18: The compound used for dissolution of gold is

  1. Hydrochloric acid
  2. Sulphuric acid
  3. Nitric acid
  4. Aqua regia

Answer: D (Aqua regia)

Question 19: The pH which leads to tooth decay is

  1. Above 7
  2. At 7
  3. Below 5.5
  4. Above 5.5

Answer: C (Below 5.5)

Question 20: Copper and brass utensils are not preferred for keeping curd

  1. This is because curd contain ascorbic acid make poisonous compound
  2. This is because curd contain lactic acid which make poisonous compound with brass and copper vessels
  3. Due to basic nature of curd
  4. None of these

Answer: B (This is because curd contain lactic acid which make poisonous compound with brass and copper vessels) 

Question 21: A substance ‘X’ is used as antacid reacts with hydrochloric acid to produce a gas W which is used in fire extinguishers. Name the substance ‘X’ and ‘Y’.

  1. X is sodium hydrogen carbonate and Y is Carbon monoxide
  2. X is soda ash and Y is carbon dioxide
  3. X is sodium hydrogen carbonate and Y is carbon dioxide
  4. Information incomplete

Answer: C ( X is sodium hydrogen carbonate and Y is carbon dioxide )

Question 22: Besides being used for cooking purpose, common salt is also used as raw material for manufacturing of the various products such as

  1. Caustic Soda
  2. Sodium Carbonate
  3. Sodium hydrogen carbonate
  4. All of these

Answer: D (All of these) 

Question 23: Sodium hydroxide is commonly called as

  1. Caustic soda
  2. Soda lime
  3. Lye
  4. Both (A) and (C)

Answer: D (Both (A) and (C) ) 

Question 24: What should be done when a few drops of concentrated acid accidentally splits over the hands of the student?

  1. Wash the hand with caustic soda
  2. Apply the paste of sodium hydrogen carbonate after washing the hands immediately with plenty of water
  3. Apply solution of sodium hydroxide on it immediately and wash after sometime
  4. Acid should be neutralised with strong alkali solution

Answer: B ( Apply the paste of sodium hydrogen carbonate after washing the hands immediately with plenty of water )

Question 25: We are advised to brush our teeth regularly in order to prevent the tooth decay. What is the nature of tooth paste

  1. Neutral
  2. Corrosive
  3. Acidic 
  4. Basic 

Answer: D (Basic) 

Question 26: In order to treat indigestion and pain caused by eating spicy food, the type of medicine preferred for treatment is

  1. Antibiotic
  2. Analgesic
  3. Antacid
  4. Antiseptic

Answer: C (Antacid) 

Question 27: Which of the following statement regarding baking soda is not correct?

  1. Baking Soda is a white crystalline solid and is sparingly soluble in water.
  2. It is used in softening of water and manufacture of poisonous gases like phosphene, mustard gas and tear gas
  3. It decomposes on heating forming sodium carbonate and liberating carbon dioxide 
  4. Its aqueous solution is mildly alkaline. Its solution gives yellow colour with methyl orange but does not indicates pink colour with phenolpthaline.

Answer: B ( It is used in softening of water and manufacture of poisonous gases like phosphine, mustard gas and tear gas )

Question 28: The acidity of soils of fields are neutralised by farmers by adding

  1. Slaked lime
  2. Baking Soda
  3. Caustic Soda
  4. Gypsum

Answer: A (Slaked Lime) 

Question 29: Plaster of Paris gets harden by

  1. Evolving CO2
  2. Converting into CaCO3
  3. Combining with Water
  4. Giving out water 

Answer: C (Combining with water)

Question 30: The acidity and alkalinity of a compound is represented on a scale known as

  1. Hess scale
  2. pH scale
  3. Kelvin scale
  4. None of these 

Answer: B (pH Scale) 

Question 31: The difference of no of water molecules between gypsum and Plaster of Paris is

  1. 5/2
  2. 2
  3. 1/2
  4. 3/2

Answer: D (3/2) 

Question 32: The process used for manufacturing of washing soda from Sodium carbonate is commonly known as

  1. Chlor – alkali process
  2. Ammonia soda
  3. Solvay process
  4. Both (B) and (C)

Answer: D (Both (B) and (C) ) 

Question 33: Which of the following acids is known as king of acids?

  1. Sulphuric acid
  2. Hydrochloric acid
  3. Nitric acid
  4. Carbonic acid

Answer: A (Sulphuric acid) 

Question 34: The acids such as acetic acid, formic acid and carbonic acid that ionise to a small extent when dissolved in water are known as 

  1. Strong acids 
  2. Weak acids
  3. Both (A) and (B) 
  4. None of these

Answer: B (Weak Acids) 

 

Do share the post if you liked it. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Open chat
Want to Buy PDFs? Click here