MCQ of Force and Laws of Motion | Class 9 | Science | CBSE | Term 1 |

MCQ of Force and Laws of Motion | Class 9 | Science | CBSE | Term 1

Question 1: Consider that an unbalanced force is acting on a body then the body

  1. Must remain in the same state
  2. Must move with the uniform velocity
  3. Must be accelerated
  4. Must move along a circle

Answer: Must be accelerated

Question 2: Balanced force acting on a body can ___ the body.

  1. Move
  2. Accelerated
  3. Retard
  4. Deform

Answer: Deform

Question 3: Choose the correct option regarding external force .

  1. Always balanced
  2. Never balanced
  3. May or may not be balanced
  4. None of these

Answer: May or may not be balanced

Question 4: If a number of forces acting on a body changes the velocity of that body then the force must be

  1. Parallel
  2. Unbalanced
  3. Balanced
  4. Inclined

Answer: Unbalanced

Question 5: If 20 N force is applied on a object of mass 5 kg. Acceleration of the object is

  1. 2 m / s2
  2. 10 m / s2
  3. 4 m / s2
  4. 5 m / s2

Answer: 4 m / s2

Question 6: Choose the accurate statement

  1. The same object is acted by the action and reaction forces
  2. The variable recepients are acted by the action and reaction forces
  3. Both A and B are possible
  4. Neither A nor B is accurate

Answer: Action and reaction forces acts on the variable objects

Question 7: Which one of the succeeding can be considered as the one possible way that helps you to recognise that a force is acting on an object?

  1. Force acting on object can be recognised by observing the change in object’s state of motion
  2. Determine its mass at variable locations
  3. Force acting on that object can be recognised by determining the velocity of the moving object at a certain point
  4. All of the above

Answer: Force acting on object can be recognised by observing the change in object’s state of motion

Question 8: Which one of the following is the unit of weight?

  1. Kilogram
  2. Quintal
  3. Newton
  4. Ton

Answer: Newton

Question 9: Calculate the amount of force that must be applied by the brakes on a 2800 kg truck which is moving with 30 metre per second in order to bring it to rest in 8.0 seconds.

  1. 12000 N
  2. 13000 N
  3. 10500 N
  4. 12500 N

Answer: 10500 N

Question 10: The force which always opposes the motion of one body with the another body which is in contact with it is generally known as

  1. Gravitational force
  2. Reaction force
  3. Normal force
  4. Frictional force

Answer: Frictional force

We would love you reading of MCQs of Is Matter Around us Pure, The Fundamental Unit of Life, Tissues and Motion. You may also go through MCQ of English Class 9 for better understanding of the chapters of English.

Question 11: Consider that a plate, a ball and a Child all have the equivalent masses . Which one will have more inertia?

  1. A plate
  2. A ball
  3. The child
  4. All have equivalent inertia

Answer: All have equivalent inertia

Question 12: The physical quantity that refers to the product of mass and velocity of a body is commonly known as

  1. Inertia
  2. Momentum
  3. Force
  4. Change in momentum

Answer: Momentum

Question 13: A swimmer is able to swim when he pushes the water backward. Which law of Newton is directly linked with it ?

  1. Newton’s first law of motion
  2. Newton’s second law of motion
  3. Newton’s third law of motion
  4. Law of inertia

Answer: Newton’s third law of motion

Question 14: Newton’s third law of motion is also popularise as

  1. Law of inertia
  2. Law of acceleration
  3. Law of action reaction
  4. Law of velocity

Answer: Law of action reaction

Question 15: Which Newton’s law work in the long jump take off__

  1. Law of conservation of mass
  2. Law of inertia
  3. Law of acceleration
  4. Law of action reaction

Answer: Law of action reaction

Question 16 : In cricket, greater is the force exerted by the bat on the ball higher would be the speed of the ball towards the boundary. Which law of Newton is associated with this application?

  1. Newton’s first law of motion
  2. Newton’s second law of motion
  3. Newton’s third law of motion
  4. None of the above

Answer: Newton’s second law of motion

Question 17: A body having constant momentum always have constant

  1. Force
  2. Velocity
  3. Acceleration
  4. All of these

Answer: Velocity

Question 18: Calculate the momentum of a body of mass 0.5 kg which is moving with a velocity of 10 m / s .

  1. 2.5 kg m / s
  2. 0.5 kg m / s
  3. 5 kg m / s
  4. 50 kg m / s

Answer: 5 kg m / s

Question 19: Calculate the momentum of a body of mass 2 m moving with velocity v / 2.

  1. mv / 4
  2. mv
  3. 2 mv
  4. mv / 2

Answer: mv

Question 20: When an object undergoes acceleration

  1. Its speed always increases
  2. Its velocity always increases
  3. It always falls towards the earth
  4. A force will always acts on it.

Answer: A force will always acts on it.

Question 21: If a body has constant momentum then force acting on it will be__.

  1. Zero
  2. p / 2t
  3. 2p / t
  4. None of the above

Answer: Zero

Question 22: An object of mass 2 kg is sliding with a velocity of 4 m/s on a frictionless horizontal surface. The retarding force required to stop the object in one second is

  1. 2 Newton
  2. 4 Newton
  3. 8 Newton
  4. 0 Newton

Answer: 8 Newton

Question 23: A cricketer catches a ball of mass 150 gm in 0.1 sec moving with a speed of 20 m / s , then the cricketer experiences a force of

  1. 300 Newton
  2. 30 Newton
  3. 3 Newton
  4. 0.3 Newton

Answer: 30 Newton

Question 24: Which one of the succeeding statement is accurate regarding the law of conservation of linear momentum?

  1. Linear momentum of a system cannot be varied
  2. Linear momentum of a system can never remain constant
  3. Linear momentum of a system can be changed only if the internal forces act on it
  4. Linear momentum of a system can be changed only if external forces act on it

Answer: Linear momentum of a system can be changed only if external forces act on it

Question 25: A bullet comes out of the barrel of gun of length 2 m with a speed of 800 m /s . Calculate the average acceleration of bullet ?

  1. 160 m / s2
  2. 60 km / s2
  3. 100 km / s2
  4. 160 km / s2

Answer: 160 km / s2

 

Do share this post if you liked the MCQ of Force and Laws of Motion. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!