MCQ of Tissues | Class 9 | Science | CBSE | Term 1 |

MCQ of Tissues

Question 1: Meristematic tissues in plants are

  1. Undifferentiated, non dividing cells
  2. Undifferentiated, dividing cells
  3. Differentiated, dividing cells
  4. Differentiated, non dividing cells

Answer: Undifferentiated, dividing cells

Question 2: Permanent tissues in plants are

  1. Undifferentiated, non dividing cells
  2. Undifferentiated, dividing cells
  3. Differentiated, dividing cells
  4. Differentiated, non dividing cells

Answer: Differentiated, non dividing cells

Question 3: Which tissue is found at the growing tip of stem, roots and young leaves ?

  1. Parenchyma tissue
  2. Apical Meristem
  3. Collenchyma tissue
  4. Lateral Meristem

Answer: Apical Meristem

Question 4: Length of organs and branches in a plant increases due to

  1. Apical Meristem
  2. Intercalary Meristem
  3. Lateral Meristem
  4. Primary Meristem

Answer: Intercalary Meristem

Question 5: Girth of plants increases due to

  1. Apical Meristem
  2. Intercalary Meristem
  3. Lateral Meristem
  4. Primary Meristem

Answer: Lateral Meristem

Question 6: The cells of meristematic tissue have thin and elastic cell wall which is made up of

  1. Lignin
  2. Suberin
  3. Pectin
  4. Cellulose

Answer: Cellulose

Question 7: Which one of the succeeding statement is accurate regarding the Meristematic cells?

  1. Meristematic cells have absence of intercellular spaces and are compactly arranged.
  2. Cells have a centrally located and prominent nucleus.
  3. Vacuoles are either small or absent
  4. All of the above

Answer: All of the above

Question 8: Meristematic cell have dense cytoplasm with centrally located nucleus but has the absence of

  1. Mitochondria
  2. Ribosomes
  3. Vacuole
  4. Starch

Answer: Vacuole

Question 9: The tissues that attains a fixed shape, structure and has a specific function after its formation generally known as

  1. Undifferentiated
  2. Totipotent
  3. Differentiated
  4. None of the above

Answer: Differentiated

Question 10: Parenchyma tissue in which larger cavities are present between the cells are known as

  1. Chlorenchyma
  2. Aerenchyma
  3. Sclerenchyma
  4. None of the above

Answer: Aerenchyma

We would love you reading of MCQs of Is Matter Around us Pure, The Fundamental Unit of LifeForce and Laws of Motion and Motion. You may also go through MCQ of English Class 9 for better understanding of the chapters of English.

Question 11: The living cell that provide mechanical support to the plants are

  1. Parenchyma
  2. Sclerenchyma
  3. Collenchyma
  4. Aerenchyma

Answer: Collenchyma

Question 12: Which one of the following statement refers to Chlorenchyma tissue?

  1. They are found in all green parts of the plant
  2. They are responsible for photosynthesis
  3. These are a type of parenchyma cells
  4. All of the above

Answer: All of the above

Question 13: Which one of the following tissue have dead cells ?

  1. Parenchyma
  2. Sclerenchyma
  3. Collenchyma
  4. All of these

Answer: Sclerenchyma

Question 14: Sclerenchyma cells are considered dead due to deposition of

  1. Cellulose
  2. Hemicellulose
  3. Lignin
  4. Pectins

Answer: Lignin

Question 15: Complex permanent tissue consisted of ___ type of cells.

  1. Atleast four
  2. Atleast two
  3. All cells are variable
  4. Can’t say

Answer: Atleast two

Question 16: Which of the following statement is not accurate regarding Parenchyma group of cells?

  1. Parenchyma cells have prominent nuclei with vacuolated cytoplasm.
  2. Parenchyma cells are dead
  3. Parenchyma cells have thin cell wall made up of cellulose
  4. These are also considered as the fundamental tissue or the ground tissue.

Answer: Parenchyma cells are dead

Question 17: The primary function of parenchyma tissue is

  1. To provide protection to the plant parts
  2. To provide mechanical strength is the plants parts
  3. To store food
  4. To help in conduction of water and minerals

Answer: To store food

Question 18: Tracheids, Vessels , Wood parenchyma and wood fibres together forms

  1. Xylem
  2. Phloem
  3. Epidermis
  4. None of the above

Answer: Xylem

Question 19: Which one of the following statement is not accurate regarding Collenchyma tissue?

  1. Thickening of cell wall at the corners is observed due to the position of cellulose and pectin.
  2. Cells are dead.
  3. Its primary function is to provide flexibility to plant parts
  4. Very less intercellular space is present

Answer: Cells are dead.

Question 20: Which one of the following statement is not accurate regarding sclerenchyma tissue?

  1. These group of cells are dead.
  2. Cytoplasm and nucleus are absent.
  3. Structure of cell lumen is very broad.
  4. These tissues provide strength to the plant.

Answer: Structure of cell lumen is very broad.

Question 21: Which element of phloem is not living ?

  1. Sieve tubes
  2. Companion cells
  3. Phloem parenchyma
  4. Phloem fibres

Answer: Phloem fibres

Question 22: Which element of phloem provides mechanical strength to the phloem ?

  1. Sieve tubes
  2. Companion cells
  3. Phloem parenchyma
  4. Phloem fibres

Answer: Phloem fibres

Question 23: Phloem parenchyma are ___ whereas phloem fibres are ___.

  1. Dead cells , Living cells
  2. Living cell, living sclerenchymatous cells
  3. Living cell, dead sclerenchymatous cells
  4. Both dead cells

Answer: Living cell, dead sclerenchymatous cells

Question 24: The skin of an animal body is made up of

  1. Nervous tissue
  2. Muscular tissue
  3. Epithelial tissue
  4. Connective tissue

Answer: Epithelial tissue

Question 25: Epithelial tissue are also known as

  1. Contractile tissue
  2. Protective tissue
  3. Covering tissue
  4. Both B and C

Answer: Both B and C

Question 26: Which type of tissue forms the skin of an animal body?

  1. Nervous tissue
  2. Muscular tissue
  3. Epithelial tissue
  4. Connective tissue

Answer: Epithelial tissue

Question 27: Which one of the succeeding is not an accurate statement regarding Epithelial tissue ?

  1. It covers all the body organs and also from the outermost layer of the skin.
  2. The cells are loosely packed and have large intercellular spaces between them.
  3. These cells are held together by cementing substance.
  4. The cells may be flat, cuboidal or columnar

Answer: The cells are loosely packed and have large intercellular spaces between them.

Question 28: Which one of the following does not possesses simple squamous epithelium tissue?

  1. Skin
  2. Lung alveoli
  3. Lining of nose
  4. Bronchioles

Answer: Skin

Question 29: All epithelial tissues are separated by others through ___.

  1. Ligaments
  2. Basement membrane
  3. Cavities
  4. Skin

Answer: Basement membrane

Question 30: In which type of squamous epithelium tissue cells are arranged in layers ?

  1. Simple squamous epithelium tissue
  2. Stratified squamous epithelium tissue
  3. Both of these
  4. None of these

Answer: Stratified squamous epithelium tissue

Question 31: Cuboidal epithelium tissue is present in

  1. Sweat gland
  2. Salivary gland
  3. Thyroid gland
  4. All of the above

Answer: All of the above

Question 32: Tall , Pillar like cells together constitutes which of the following type of tissue ?

  1. Squamous epithelium tissue
  2. Cuboidal epithelium tissue
  3. Columnar epithelium tissue
  4. Ciliated epithelium tissue

Answer: Columnar epithelium tissue

Question 33: Which epithelium tissue facilitates movement across the epithelium barrier during the absorption and secretion?

  1. Squamous epithelium tissue
  2. Cuboidal epithelium tissue
  3. Columnar epithelium tissue
  4. Ciliated epithelium tissue

Answer: Columnar epithelium tissue

Question 34: Columnar epithelium tissue is present at

  1. Lining of stomach
  2. Lining of intestine
  3. Mammary gland
  4. All of these

Answer: All of these

Question 35: Which group of cells bear cilia at the free end?

  1. Squamous epithelium tissue
  2. Cuboidal epithelium tissue
  3. Columnar epithelium tissue
  4. Ciliated epithelium tissue

Answer: Ciliated epithelium tissue

Question 36: Choose the correct option regarding Cuboidal epithelium tissue?

  1. It is composed of cube like cells.
  2. It is present in kidney tubules, salivary gland and sweat gland.
  3. It provides mechanical support to the organs on which it is present.
  4. All of these

Answer: All of these

Question 37: Which type of epithelium tissue causes the movement of ovum and zygote towards uterus ?

  1. Squamous epithelium tissue
  2. Cuboidal epithelium tissue
  3. Columnar epithelium tissue
  4. Ciliated epithelium tissue

Answer: Ciliated epithelium tissue

Question 38: Which type of group of cells is present at a place where exchange of gases takes place?

  1. Simple squamous epithelium tissue
  2. Stratified squamous epithelium tissue
  3. Columnar epithelium tissue
  4. Glandular epithelium tissue

Answer: Simple squamous epithelium tissue

Question 39: Contraction and relaxation in which group of cell is associated with movement of body parts ?

  1. Epithelial tissues
  2. Connective tissues
  3. Muscular tissues
  4. Nervous tissues

Answer: Muscular tissues

Question 40: Striated muscles are also called ___ since their muscle bundles are directly attached to the bones and are responsible for their movements.

  1. Smooth muscles
  2. Unstriped muscles
  3. Involuntary muscles
  4. Skeletal muscles

Answer: Skeletal muscles

Question 41: Which one of the following is not the accurate another name for non striated muscles ?

  1. Unstriped muscles
  2. Involuntary muscles
  3. Smooth muscles
  4. None of the above

Answer: None of the above

Question 42: Which type of muscles contract rapidly and powerfully but soon get fatigued due to accumulation of lactic acid?

  1. Non striated muscles
  2. Cardiac muscles
  3. Striated muscles
  4. All of the above

Answer: Striated muscles

Question 43: Since the skeletal muscles are controlled in our will they are also known as

  1. Involuntary muscles
  2. Voluntary muscles
  3. Smooth muscles
  4. All of these

Answer: Voluntary muscles

Question 44: A special type of proteins which is commonly known as ___ is present in muscles and is responsible for contraction and relaxation of muscles.

  1. Structural protein
  2. Salivary amylase
  3. Storage protein
  4. Contractile protein

Answer: Contractile protein

Question 45: The occurence of skeletal muscles is

  1. In heart, to contract tirelessly throughout the life
  2. Attached to the bones in order to help in the body movement
  3. In stomach in order to help in digestion of food
  4. All of these

Answer: Attached to the bones in order to help in the body movement

Question 46: Which one of the following muscles does not acts involuntary?

  1. Skeletal muscles
  2. Smooth muscles
  3. Cardiac muscles
  4. Visceral muscles

Answer: Skeletal muscles

Question 47: Skeletal muscles are also known as striated or striped muscles due to

  1. Absence of light and dark bands on them
  2. Presence of light and dark bands on them
  3. Irregular wall like structure
  4. Due to presence of many nuclei

Answer: Presence of light and dark bands on them

Question 48: Which one of the following statements is accurate regarding the structure of non striated muscles?

  1. Spindle shaped with pointed ends
  2. Striations are absent
  3. Uni-nucleate where in nucleus lies at the centre of the fibre
  4. All of these

Answer: All of these

Question 49: The rhythmic contraction and relaxation in heart tirelessly throughout the life is carried out by

  1. Skeletal muscles
  2. Smooth muscles
  3. Cardiac muscles
  4. Visceral muscles

Answer: Cardiac muscles

Question 50: The single long part of neuron is generally known as

  1. Dendrite
  2. Axon
  3. Cell body
  4. None of the above

Answer: Axon

Question 51: The signal that passes along the nerve fibre is called as

  1. Nerve chemical
  2. Nerve message
  3. Nerve impulse
  4. None of the above

Answer: Nerve impulse

Do share the post if you liked the MCQ of Tissues . For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!