MCQ of Motion | Class 9 | Science | Term 1 | Multiple Choice Questions |

MCQ of Motion | Class 9 | Science | Term 1 |

 

Question 1: A racing bike has uniform acceleration of 5 m/s2. The net distance covered by the bike in 10 seconds after the start will be

  1. 200 m
  2. 250 m
  3. 100 m
  4. 350 m

Answer: 250 m

Question 2: Express 90km/h speed in m/s

  1. 2.5 m/s
  2. 9000 m/s
  3. 25 m/s
  4. 250 m/s

Answer: 25 m/s

Question 3: An object is projected with an initial  velocity of 5 m/s which then accelerates at 2 m/s2 .Find its velocity after 10 seconds .

  1. 20 m/s
  2. 25 m/s
  3. 5 m/s
  4. 22.5 m/s

Answer: 25 m/s

Question 4: A particle is moving with the constant speed. This refers that

  1. The position of the particle does not change with the passage of time
  2. Distance covered by the particle is equal in equal interval of time
  3. The acceleration of the particle is zero
  4. It is not associated with any change in its direction of motion

Answer: The acceleration of the particle is zero

Question 5: The ratio of magnitude of average speed to that of average velocity is

  1. Always less than one
  2. Always equal to one
  3. Always more than one
  4. Equal to or more than one

Answer: Equal to or more than one

Question 6: Consider that a particle is moving with a constant speed then the distance time graph is a

  1. Straight line
  2. Circle
  3. Stair like line
  4. Polygon

Answer: Straight line

Question7: If the representation of velocity time graph of a particle is not a straight line then its acceleration is

  1. Zero
  2. Constant
  3. Negative
  4. Variable

Answer: Variable

Question 8: A man waves his hand while walking in order to

  1. To keep his velocity constant
  2. To ease the tension
  3. To increase the velocity
  4. To balance the effect of earth’s gravity

Answer: To balance the effect of earth’s gravity

Question 9: If a body is moving with a constant speed on a circular path then its

  1. Velocity remains constant whereas acceleration is zero
  2. Velocity and acceleration are both changing direction only
  3. Velocity and acceleration are both increasing
  4. Velocity remains constant whereas acceleration is changing direction

Answer: Velocity and acceleration are both changing direction only

Question 10: If a car initially  at rest accelerates constantly and attains a speed of 75 km/hr in 10 s , then find the distance covered.

  1. 50 m
  2. 100 m
  3. 200 m
  4. 400 m

Answer: 100 m

We would love you reading of MCQs of Is Matter Around us Pure, The Fundamental Unit of Life, Tissues, Force and Laws of Motion. You may also go through MCQ of English Class 9 for better understanding of the chapters of English.

Question 11: A graph is plotted representing  the velocity of a car with respect to time. If the graph is represented as straight line refers that

  1. The car started at rest
  2. Its acceleration was constant
  3. Its acceleration was increasing
  4. Its velocity was constant

Answer: Its acceleration was constant

Question 12: If car is travelling towards North direction on a straight road and its brakes are applied it will

  1. Have no acceleration
  2. Accelerates to the south
  3. Accelerates to the north
  4. Accelerates either towards east or towards west

Answer : Accelerates to the north

Question 13: A stone is whirled by a person on the end of the string  and the string suddenly brakes. The stone will

  1. Fly off along its perpendicular direction to its circular path
  2. Fly directly towards you
  3. Spiral away from your hand
  4. Spiral towards your hand

Answer: Fly off along its perpendicular direction to its circular path

Question 14: If a body is moving with a velocity of 10 m/s. If the motion is considered uniform then what will be the velocity after 10 seconds?

  1. 15 m/s
  2. 5 m/s
  3. 10 m/s
  4. 20 m/s

Answer: 10 m/s

Question 15: If a car travel a distance of 70 km/h from Delhi to Noida in an hour towards North and then comes back to Delhi from Noida in an another hour following the same route , Calculate the velocity of the car.

  1. 0 m/s
  2. 5 m/s
  3. 10 m/s
  4. 20 m/s

Answer: 0 m/s

Question 16: If a car can accelerate at 3.2 metre per second square then how long will it take to speed up from 15 metre per second to 22 metre per second.

  1. 2.2 second
  2. 1.2 second
  3. 5 second
  4. 4 second

Answer: 2.2 second

Question 17: The acceleration of a car that gets to a speed of 18 metre per second from rest while travelling 240 will be

  1. 1.2 m/s2
  2. 0.68 m/s2
  3. 12.8 m/s2
  4. 4.2 m/s2

Answer: 0.68 m/s2

Question 18: The mean of initial and final velocity of a body is equivalent to its average velocity.  Choose the correct option regarding the acceleration of the body.

  1. Variable
  2. Zero
  3. Negative
  4. Constant

Answer: Constant

Question 19: In case of a moving body

Displacement = Distance

Displacement ≥ distance

Displacement ≤ distance

Distance < displacement

Answer: Displacement ≤ distance

Question 20: Half of the distance is covered by a body with a speed of 20 m/s and other half of the distance with a speed of 30 m/s. Calculate the average speed of the whole journey.

  1. 25 m/s
  2. Zero
  3. 24 m/s
  4. 2.4 m/s

Answer: 24 m/s

 

Do share this post if you liked the MCQ of Motion. For more updates, keep logging on BrainyLads.

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!