MCQ of Is Matter Around Us Pure | Science | Class 9 | CBSE | Term 1 |

MCQ of Is Matter Around Us Pure

Question 1: Which of the following statement regarding compound is not accurate ?

  1. The properties of the compound are entirely variable from those of its constituents.
  2. The composition of compound is variable
  3. The constituents are present in any ratio by mass
  4. Both B and C

Answer : Both B and C

Question 2: Water is a compound since

  1. It exists in all the three states of matter, i.e, solid, liquid or gas
  2. It cannot be split up
  3. It contain two different elements joined by chemical bonds
  4. It has 3 elements

Answer : It contain two different elements joined by chemical bonds

Question 3: If the component of the substance can be separated by a chemical change only then it is classified as

  1. Element
  2. Compound
  3. Mixture
  4. None of these

Answer: Compound

Question 4: Malleability refers to

  1. The property of metals which allows the metal to be drawn into thin wires
  2. The property of non metals which allow the metal to be hammered into thin wires
  3. The property of metals which permits the metal to be hammered into thin sheets
  4. None of these

Answer : The property of metals which permits the metal to be hammered into thin sheets

Question 5: Metal which is liquid at room temperature is

  1. Bromine
  2. Mercury
  3. Iodine
  4. All of these

Answer: Mercury

Question 6: Though metals are strong due to high tensile strength yet some are exceptionally soft that they can be even cut with knife. These are

  1. Sodium and Potassium
  2. Sulphur and Potassium
  3. Mercury and Bromine
  4. Diamond and Graphite

Answer: Sodium and Potassium

Question 7: Which metal has exceptionally low melting and boiling points?

  1. Sodium
  2. Potassium and Sodium
  3. Gallium
  4. Sodium, Potassium and Gallium

Answer : Sodium, Potassium and Gallium

Question 8: What will happen when a solute is added to a saturated solution?

  1. The solution will freeze
  2. The solution will become less concentrated
  3. A precipitate will form
  4. Concentration will increase

Answer: A precipitate will form

Question 9: All homogenous mixture are called

  1. Suspension
  2. Colloids
  3. Solution
  4. Pure substance

Answer: Solution

Question 10: Iodized common salt is an example of

  1. Homogenous substance
  2. Heterogenous substance
  3. Pure substance
  4. Oxidized substance

Answer: Homogenous substance

We would love you reading of MCQs of The Fundamental Unit of Life, Tissues, Force and Laws of Motion and Motion. You may also go through MCQ of English Class 9 for better understanding of the chapters of English.

Question 11: Milk is an example of

  1. Homogenous substance
  2. Heterogenous substance
  3. Pure substance
  4. Oxidized substance

Answer: Heterogenous substance

Question 12: If the substance can be separated into its constituents by physical method then it is

  1. Pure substance
  2. Elements
  3. Compound
  4. Mixture

Answer: Mixture

Question 13: Which one of the succeeding will show Tyndall effect?

  1. Starch solution
  2. Sodium Chloride solution
  3. Copper sulphate solution
  4. Sugar solution

Answer: Starch solution

Question 14: Brass contains

  1. Gold and Copper
  2. Copper and Zinc
  3. Zinc and Silver
  4. Copper and Silver

Answer: Copper and Zinc

Question 15: A mixture of sulphur and iron fillings is heated strongly to obtain a residue. Which one of the succeeding is not a characteristic property of the residue?

  1. It can be separated into its constituents ,i.e., sulphur and iron filings by some physical methods.
  2. Its composition does not vary from one part to another
  3. Its properties are entirely variable from those of its constituents ,i.e., sulphur and iron filings
  4. Its appearance is not same as that of sulphur and iron filings

Answer: It can be separated into its constituents ,i.e., sulphur and iron filings by some physical methods.

Question 16: Flour in water is an example of

  1. Solution
  2. Colloids
  3. Suspension
  4. None of these

Answer: Suspension

Question 17: Which one of the following is accurately linked ?

  1. Emulsion – Curd
  2. Foam – Mist
  3. Aerosol – Smoke
  4. Solid sol – Cake

Answer: Aerosol – Smoke

Question 18: Moist Paint is an example of

  1. Gas dispersed in liquid
  2. Solid dispersed in liquid
  3. Solid dispersed in solid
  4. None of these

Answer: Solid dispersed in liquid

Question 19: Which one of the following is not an example of aerosol?

  1. Fog
  2. Mist
  3. Cloud
  4. Insulating foam

Answer: Insulating foam

Question 20: Suspensions are

  1. Visible to naked eye
  2. Invisible through microscope
  3. Not visible by any means
  4. Invisible under electron microscope

Answer: Visible to naked eye

Question 21: Two substances A and B when chemically reacted form a new substance C with the evolution of heat. The properties of C are entirely variable from those of A and B . The substance C is considered as

  1. A Compound
  2. An Element
  3. A Mixture
  4. None of the above

Answer: Compound

Question 22: 10 % by mass of solution means ……..g of solute is present in 50 g of solution.

  1. 10 grams
  2. 100 grams
  3. 5 grams
  4. 50 grams

Answer: 5 grams

Question 23: Which one of the succeeding involves both physical and chemical change?

  1. Burning of candle
  2. Rusting of iron
  3. Cooking of food
  4. Boiling of water

Answer: Burning of candle

Question 24: Heating of iodine is considered which type of change?

  1. Chemical change
  2. Physical change
  3. No change
  4. Colour change

Answer : Physical change

Question 25: A liquid leaves no residue when passed through the filter paper but is found to disperse a beam of light then the liquid is considered as

  1. A suspension
  2. A true solution
  3. Oil
  4. A colloidal sol

Answer: A colloidal sol

Question 26: Antione Laurent Lavoisier defined ____ as a basic form or simplest form which cannot be further split up into simpler substances by any chemical reaction.

  1. Compound
  2. Element
  3. Solution
  4. Mixture

Answer: Element

Question 27: An element consists of ___ kinds of atoms.

  1. Atleast two
  2. Three
  3. One
  4. More than one

Answer: One

Question 28: The elements which have properties intermediate to those of metals and non metals are generally known as

  1. Emulsion
  2. Metalloids
  3. Foam
  4. Impure substance

Answer: Metalloids

Question 29: In heterogeneous mixture separation boundary between the components are clearly visible since

  1. Components are present in different physical States
  2. Components are not thoroughly mixed
  3. Temperature of mixture is considered very high
  4. More than two components are taken in order to form a mixture

Answer: Components are not thoroughly mixed

Question 30: Give reason : Why metals are used in ringing bells and wires of violin?

  1. Since they are lustrous
  2. Since they are good conductor of heat and electricity
  3. Since they are sonorous
  4. None of the above

Answer: Since they are sonorous

Question 31: Hydrogen, Oxygen, Nitrogen, Fluorine, Chlorine, Helium and Neon are all examples of ___

  1. Gaseous metals
  2. Gaseous non metals
  3. Solid metals
  4. Liquid non metals

Answer: Gaseous non metals

Question 32: Which one of the succeeding is not accurate property of non metals?

  1. They exist in all three physical States of matter
  2. They are not lustrous
  3. They can be broken into pieces on hammering and thus show brittleness
  4. They are fine conductor of heat and electricity

Answer: They are fine conductor of heat and electricity

Question 33: We know elements have atoms then compounds have

  1. Electrons
  2. Molecules
  3. Nucleus
  4. Protons

Answer: Molecules

Question 34: Consider the following statements and choose the accurate option.
(I) To form a compound same elements get combined
(II)To show a compound, element combines in fixed proportion by mass

  1. Statement (I) is accurate and Statement (II) is false
  2. Statement (I) is false and Statement (II) is accurate
  3. Both Statements (I) and (II) are true
  4. Both Statements (I) and (II) are false

Answer: Both Statements (I) and (II) are true

Question 35: Which one of the succeeding is the smallest part of a compound whose properties are same as those of a compound?

  1. Atom
  2. Molecule
  3. Mixture
  4. Unit cell

Answer: Molecule

Question 36: Pure substances can be elements or compounds. An element is a form of matter which cannot be split up into simpler substances by any chemical reaction. A compound is a substance composed of two or more variable elements which are chemically combined together in a fixed proportion by mass. Proportion of a compound are entirely variable from those of its constituting elements whereas a mixture shows the properties same as its constituent elements and compounds.

(I) Which one of the succeeding is not considered as a pure substance?

  1. Tin
  2. Coal
  3. Ice
  4. Lime stone

Answer: Coal

(II) The substance obtained by processes such as Mixing, crushing and heating iron filings and sulphur powder is

  1. An element
  2. A compound
  3. A mixture
  4. A solution

Answer: A compound

(III) Lustre, ductility , malleability and conductivity are the properties shown by

  1. Metals
  2. Non metals
  3. Metalloids
  4. Compounds

Answer: Metals

(IV) The element which attains liquid state at a temperature slightly above the room temperature is

  1. Cesium
  2. Silicon
  3. Iodine
  4. Sodium

Answer: Cesium

Question 37: Emulsion are those colloidal solution in which both the dispersed phase as well as dispersion medium are liquids. It may either be oil in water type emulsion or water in oil type emulsion . Emulsifiers such as soap detergent and gum are used to stabilize emulsions. In oil in water type emulsion; water acts as dispersion medium whereas in water in oil type emulsion oil is dispersion medium.

(I) Which one of the succeeding is a specimen of oil in water type emulsions?

  1. Ink
  2. Detergent
  3. Soap
  4. Milk

Answer: Milk

(II) Which one of the succeeding is homogeneous?

  1. Milk
  2. Paint
  3. Shampoo
  4. None of the above

Answer: None of the above

(III) Cold cream and butter are type of emulsions wherein

  1. Milk fat is dispersed in water
  2. Oil is dispersed in water
  3. Gas is dispersed in water
  4. Water is dispersed in oil

Answer: Water is dispersed in oil

(IV) The substances such as protein and gum are added to an emulsion as emulsifying agent since their main function is to

  1. Stabilize an emulsion
  2. Precipitate an emulsion
  3. Dilute an emulsion
  4. Increase the concentration of an emulsion

Answer: Stabilize an emulsion

Question 38: Colour , Hardness, Melting Point , Boiling point and odour are considered as

  1. Physical properties
  2. Chemical properties
  3. Both physical and chemical properties
  4. Example of chemical reactions

Answer: Chemical properties

Question 39: Which one of the following is not correctly linked ?

  1. Rusting of iron – Both physical as well as chemical change
  2. Melting of wax – Physical change
  3. Baking of cake – Chemical change
  4. None of the above

Answer: Rusting of iron – Both physical as well as chemical change

Question 40: Which one of the following is not correctly linked ?

  1. Aluminium – Metal
  2. Fluorine – Non metal
  3. Lime stone – Compound
  4. None of the above

Answer: None of the above

 

Do share the post if you liked the MCQ of Is Matter Around Us Pure. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!