Discovering Tut: the Saga Continues | Summary | Class XI |

Discovering Tut: the Saga Continues | Summary | Class XI |

Summary of Discovering Tut : the Saga Continues

Discovering Tut ; The Saga Continues’ is based on archaeology and its pros and cons. It is based on a king’s life namely Tut who died unexpectedly. He was just a teenager then and since then, his death has been a mystery for people who suspect him to be murdered which could be the extreme possibility according to them. The narrator, in this chapter, talks about his body which is being taken into CT scanner to find out the real cause of his death and other lingering mysteries about him.

According to the narrator, King Tut was the last heir of a powerful pharaoh’s family which had ruled Egypt for centuries and his body, which was found in 1922, was laden with a lot of gold and other necessary day-to-day things. When his body was being taken up from his resting place, the weather started deteriorating and it became almost impossible to take him through the CT scanner. People had come from far and around to his dead body for the last time and some of them were continuously praying whereas some of them were trying to figure out the lingering mysteries of his death.

Zahi Hawass, Secretary General of Egypt’s Supreme Council of Antiquities says, King Tut’s body, when found by Carter, a British Archeologist, was in a pathetic condition as it was chiseled to remove the gold from it. According to carter, the body of King Tut was found in a three nested coffin which had garlands lotus petals, wild celery, olive leaves which indicated that the burial was done in either March or April. Besides, to save the gold from being stolen from the thieves, it was necessary to break the body into the parts in order to remove gold from it. If the gold had not been removed, the thieves would have stolen each and everything and destroyed such a precious mummy as that of King Tut’s.

Narrator talks about CT scan which creates three-dimensional virtual body by putting hundreds of x-rays in cross section. As per him, the exact manner of King’s death can be found out only by taking his body through such scan. Besides, he talks about King Tut’s family which began with Amenhotep III- Tut’s father or grandfather followed by Amenhotep IV who promoted the worship of Aten. Then appeared Smenkhkare who disappeared soon and at last the young King Tut came and ruled for almost nine years and died unexpectedly.

At the end of the chapter, when King Tut’s body was being taken into the CT scanner, the fans of that machine stop working which was due to the curse of the pharaoh according to the people. But, soon a substitute fan was arranged and the test was conducted smoothly.

On the whole, this chapter highlights the royal culture of Egypt, its lifestyle and the mysteries related to their lives. You may also read The Portrait of a Lady, We are not Afraid to Die if We Can All be Together, Discovering Tut, The Saga Continues, Landscape of the Soul, The Ailing Planet by Nani Palkhiwala, The Browning Version By Terence Rattigan, The Adventure by Jayant Narlikar, Silk Road by Nick Middleton, A Photograph, The Laburnum Top, The Voice of the Rain by Walt Whitman, Childhood by Markus Natten, Father to Son by Elizabeth Jennings

Important Questions/Answers 

Q1. Who was King Tut? Why did he change his name?

Ans. Tutankhamun was the last heir of a powerful family that had ruled Egypt for centuries. He changed his name from Tutankhaten to Tutankhamun because he started worshiping  and believing in lord Amun- an Ancient God.

Q2. When was king Tut’s mummy discovered? Who found it out?

Ans. King Tut’s death had been a mystery for many years. His mummy was discovered in 1922 by a British archaeologist Howard Carter. He was laid to rest many feet below in a tomb in the valley of kings.

Q3. Why was King Tut’s body sent for CT scan?

Ans. King Tut’s body was sent for CT scan to find out the real cause of his death. His death had been a mystery for a long time and people suspected him to be murdered which could be the extreme possibility. In order to figure out, the government of Egypt wanted to scan King Tut’s body.

Q4. Why did Carter have to separate gold from King Tut’s body?

Ans. King Tut’s body was laden with gold from head to toe as people earlier thought the king could enjoy his life after his death. Therefore, there was a slight possibility that thieves could run into it and steal everything found on the body of the king. Therefore, he himself decided to separate it from the gold

Q5. What happened when King’s Tut body was being taken in CT scan machine?

Ans. When King Tut’s body was being scanned, the fans of the machine stopped working due to dust but soon a substitute fan was arranged for the smooth conduct of the test. In this way, his body was scanned ultimately and the real cause of his death was found.

Q6. Why were the kings’ body buried with gold and other things?

Ans. Earlier, kings thought that there was an afterlife, so for their enjoyment after their death, they were buried with gold and other basic things required to survive. Many mummies have been found buried with those things so far. King’s Tut body was one of them which was laden with gold.

Q7. What astonishing facts were revealed by an anatomy professor when X-rayed?

Ans. King Tut’s death had been a mystery for the people of Egypt and they wanted to know how he died and at what age. When the X-Ray was done, it was concluded that his breast bone and front ribs were missing.

Q8. What is CT Scan? How does it work?

Ans. A CT (Computed Tomography) machine takes hundreds of X-rays together to create a 3 dimensional body. The sole motive of conducting this scan is to figure our the exact status of person’s trauma and pain. Use of this  machine is quite common nowadays.

Q9 “Akhenaten went a little wacky” Elaborate.

Ans. Akhenaten was a lunatic king who destroyed all the images and temples of God Amun in order to promote the worshipping of  Aten the sun-disk. Besides, he moved the religious capital from Thebes to the new city of Akhetaen, His crazy behaviour shocked all the people of his country.

Please like, share and subscribe if you liked the post. For more updates, keep logging on BrainyLads

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!