3.9
(11)

Extracts of A Thing of Beauty, By John Keats, Class 12 English 

Stanza 1

A thing of beauty is a joy forever
Its loveliness increases, it will never
Pass into nothingness; but will keep
A bower quiet for us, and a sleep
Full of sweet dreams, and health, and quiet breathing.
Therefore, on every morrow, are we wreathing

1) Name the poem.

  1. My Mother at Sixty Six
  2. An Elementary School Classroom School in a Slum
  3. Keeping Quiet
  4. A Thing A Beauty

Answer : A Thing A Beauty

2) Who is the poet of A Thing A Beauty?

  1. Kamala Das
  2. Stephen Spender
  3. Pablo Neruda
  4. John Keats

Answer : John Keats

3) What does the word ‘Morrow’ mean in A Thing of Beauty?

  1. The previous day
  2. The next day
  3. The day after tomorrow
  4. None of these

Answer : The next day

4) Which poetic device has been used in ‘Its loveliness increases, it will never pass into nothingness’?

  1. Pun
  2. Personification
  3. Antithesis
  4. Transferred Epithet

Answer : Personification

5) What happens when we are surrounded by beautiful things?

  1. We get good health
  2. We can sleep peacefully
  3. We can breathe well
  4. All of these

Answer : All of these

6) What does the phrase ‘Keep a bower quiet for us’ mean in A Thing of Beauty?

  1. To keep a shady place for us
  2. To keep an desolated place for us
  3. To keep an isolated place for us
  4. None of these

Answer : To keep a shady place for us

7) What does the phrase ‘Pass into nothingness’ mean in A Thing of Beauty?

  1. It will never cease/end
  2. It will end one day
  3. It will not leave a lasting impression
  4. None of these

Answer : It will never cease/end

Stanza 2

A flowery band to bind us to the earth,
Spite of despondence, of the inhuman dearth
Of noble natures, of the gloomy days,
Of all the unhealthy and o’er-darkened ways
Made for our searching: yes, in spite of all,
Some shape of beauty moves away the pall
From our dark spirits. Such the sun, the moon,
Trees old, and young, sprouting a shady boon.

1) Which poetic device has been used in ‘Noble natures’?

  1. Pun
  2. Personification
  3. Alliteration
  4. Transferred Epithet

Answer : Alliteration

2) What keeps us connected us to this earth?

  1. Nature
  2. Human nature
  3. Materialistic things
  4. All of these

Answer : Nature

3) Who is responsible for gloomy days and despondence in human’s life?

  1. Nature
  2. Human himself
  3. Optimistic approach of human
  4. All of these

Answer : Human himself

4) Why does human love life in spite of all the troubles and problems?

  1. For he is surrounded by beautiful things
  2. For he is surrounded by poor people
  3. For he is surrounded by mean people
  4. None of these

Answer : For he is surrounded by beautiful things

5) What does the poet mean by ‘Dark spirits’ in A Thing of beauty?

  1. Overburdened souls of humans
  2. Optimistic approach of humans towards life
  3. Human spirits painted with dark colour
  4. None of these

Answer : Overburdened souls of humans

6) What does the poet mean by ‘Inhuman dearth’ in A Thing of Beauty?

  1. Excess of inhumane people
  2. Dearth of sensitivity among humans
  3. Shortage of such people that have inhumane nature
  4. None of these

Answer : Dearth of sensitivity among humans

7) What does the poet mean by ‘Pall’ in A Thing of Beauty?

  1. Shroud
  2. Cover
  3. Burial Garment
  4. All of these

Answer : All of these

8) What does the poet mean by ‘Moves away the pall’ in A Thing of Beauty?

  1. Moves away the blanket of comfort that we allow ourselves to enjoy evil pleasures.
  2. Moves away the blanket of discomfort that we allow ourselves to enjoy evil pleasures.
  3. Moves away the blanket of solace that we allow ourselves to evil pleasures.
  4. None of these

Answer : Moves away the blanket of comfort that we allow ourselves to enjoy evil pleasures.

Stanza 3

For simple sheep; and such are daffodils
With the green world they live in; and clear rills
That for themselves a cooling covert make
‘Gainst the hot season; the mid forest brake,

1) What is the rhyme scheme of this stanza of A Thing of Beauty?

  1. AABA
  2. ABBA
  3. AABB
  4. None of these

Answer : AABB

2) Which of the following natural things have been called beautiful in A Thing of Beauty?

  1. The Sun
  2. The moon
  3. The trees
  4. All of these

Answer : All of these

3) What are ‘Rills’ in this stanza?

  1. A small stream
  2. A huge sea
  3. An unending ocean
  4. None of these

Answer : A small stream

4) What makes the cooling cover around the rills against the hot season?

  1. Stones
  2. Pebbles
  3. Green plants
  4. None of these

Answer : Green Plants

5) Which poetic device has been used in ‘Cooling covert’?

  1. Pun
  2. Personification
  3. Alliteration
  4. Transferred Epithet

Answer : Alliteration

6) Who has been referred as ‘Sheep’ in this stanza?

  1. Wild Animals
  2. Human beings
  3. White Sheep
  4. None of these

Answer : Human Beings

Stanza 4

Rich with a sprinkling of fair musk-rose blooms;
And such too is the grandeur of the dooms

We have imagined for the mighty dead;
All lovely tales that we have heard or read;
An endless fountain of immortal drink,
Pouring unto us from the heaven’s brink.

1) What is the rhyme scheme of A Thing of Beauty?

  1. AABBCC
  2. AAABBC
  3. ABBBCC
  4. None of these

Answer : AABBCC

2) Why is grandeur associated with ‘Mighty Dead’?

  1. For they made sacrifices
  2. For they ruled the country without people’s wish
  3. For they hated beautiful things
  4. None of these

Answer : For they made sacrifices

3) Whose tales have been called ‘Lovely’ in this stanza?

  1. Cowards
  2. Brave men
  3. Dictators
  4. None of these

Answer : Brave men

4) What does the word ‘Brake’ imply?

  1. Undergrowth of ferns and bushes
  2. A huge wood
  3. An unending war
  4. None of these

Answer : Undergrowth of ferns and bushes

5) What does the word ‘Brake’ imply?

  1. Undergrowth of ferns and bushes
  2. A huge wood
  3. An unending war
  4. None of these

Answer : Undergrowth of ferns and bushes

6) What is the message of A Thing of Beauty?

  1. That beauty never fades
  2. That beautiful thing is a joy forever
  3. That beauty raises the spirits higher
  4. All of these

Answer : All of these

7) Which literary/poetic device has been used in ‘Mighty dead’?

  1. Pun
  2. Personification
  3. Alliteration
  4. Transferred Epithet

Answer : Transferred Epithet

8) What does the word ‘Brink’ mean?

  1. Verge
  2. In the middle of
  3. Stuck
  4. None of these

Answer : Verge

We would love your reading of Indigo, Should Wizard Hit Mommy, On the Face of It, Evans Tries an O Level, The Rattrap, A Thing of Beauty, Aunt Jennifer’s Tigers for better understanding of the chapters and poems.

Do share this post if you liked Extracts of A Thing of Beauty. For more updates, keep logging on BrainyLads

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 3.9 / 5. Vote count: 11

No votes so far! Be the first to rate this post.

error: Content is protected !!

For Regular Updates

Join Us on Telegram

Click Here to Join