MCQ of Structural Organization in Animals | Chapter 7 | Class 11 | Biology

MCQ Of Structural Organization in Animals, Chapter 7, Biology, Class 11

 

Question 1: Which one of the following is correct pairing of a body part and the kind of muscle tissue that moves it?

  1. Biceps of upper arm – Smooth muscle fibres
  2. Abdominal wall – Voluntary smooth muscle
  3. Iris – Involuntary smooth muscle
  4. Heart wall – Involuntary unstriated muscle

Answer : C (Iris – Involuntary smooth muscle)

Question 2: Match Column – I with Column – II and select the correct option from the codes given below.

Column – I Column – II
a Simple columnar (i) Wall of heart epithelium
b Cardiac muscle  (ii) Bone joints
c Adipose tissue (iii) Inner lining of stomach and intestine
d Hyaline cartilage (iv) Below the skin in the abdomen,buttocks, thighs and breasts  

  

  1. a – (iii), b – (i), c – (ii), d – (iv)
  2. a – (iii), b – (v), c – (ii), d – (iv)
  3. a – (i), b – (iii), c – (iv), d – (v)
  4. a – (iii), b – (i), c – (iv), d – (ii)

Answer : D ( a – (iii), b – (i), c – (iv), d – (ii))

Question 3: Read the following statements and select the correct option.

STATEMENT 1 : Cardiac muscle of the heart is striated and has intercalated discs between its fibres (cells).

STATEMENT 2 : It provides quick, powerful and rhythmic contractions to the heart.

  1. Both statements 1 and 2 are correct and statement 2 is the correct explanation of statement 1.
  2. Both statements 1 and 2 are correct but statement 2 is not the correct explanation of statement 1.
  3. Statement 1 is correct and statement 2 is incorrect.
  4. Both statements 1 and 2 are incorrect.

Answer : B (Both statements 1 and 2 are correct but statement 2 is not the correct explanation of statement 1.)

Question 4: Cartilage is formed by

  1. Chondrocytes
  2. osteoblasts
  3. osteoclasts
  4. fibroblasts

Answer : A (Chondrocytes)

Question 5: Which of the following is a wrongly matched pair?

  1. Unicellular glandular cells – Goblet cell
  2. Saliva – Exocrine secretion
  3. Fusiform fibres – Smooth muscle
  4. Cartilage – Areolar tissue

Answer : D (Cartilage – Areolar tissue)

Question 6: Read the following statements and select the correct option.

(i) Blood cells secrete fibres of structural proteins called collagen or elastin.
(ii) Neuroglial cells protect and support the nephrons.
(iii) Osteocytes are present in spaces called lacunae.
(iv) Striated muscle fibres are bundled together in a parallel fashion.
(v) Biceps are involuntary and striated.

  1. Statements (iii) and (iv) are incorrect
  2. Statements (ii) and (iv) are incorrect
  3. Statements (i) and (iii) are incorrect
  4. Statements (i), (ii), and (v) are incorrect

Answer : D (Statements (i), (ii), and (v) are incorrect)

Question 7: ‘Mummies’ of Egypt still have their arteries preserved due to presence of

  1. Yellow elastic connective tissue fibres
  2. White fibrousconnective tissue fibres
  3. Cartilage
  4. Valves

Answer : A (Yellow elastic connective tissue fibres)

Question 8: Cardiac muscle cells differ form striated cells in having

  1. A centrally located nucleus
  2. Different myofibrils
  3. Fewer mitochondria
  4. No sarcoplasmic reticulum

Answer : A (A centrally located nucleus)

Question 9: Blood brain barrier in adults have _______ junctions between cells.

  1. Tight
  2. Adhering
  3. Gap
  4. None of these

Answer : A (Tight)

Question 10: Match Column – I with Column – II and select the correct option from the codes given below.

Column – I Column – II
a Hyaline cartilage (i) Pectoral girdle of frog
b Fibrous cartilage (ii) Long bones, sternum, ribs
c Elastic cartilage (iii) Pubic symphysis
d Calcified cartilage (iv) Eustachian tube, epiglottis

 

  1. a – (i), b – (ii), c – (iii), d – (iv)
  2. a – (ii), b – (iii), c – (iv), d – (i)
  3. a – (ii), b – (iv), c – (iii), d – (i)
  4. a – (iv), b – (iii), c – (ii), d – (i)

Answer : B ( a – (ii), b – (iii), c – (iv), d – (i))

You may also read MCQ of The Living World, MCQ of Biological Classification, MCQ of Plant Kingdom, MCQ of Animal Kingdom, MCQ of Morphology of Flowering PlantsMCQ of Cell: The Unit of Life, MCQ of Biomolecules for better understanding of the chapters.

 Question 11: Read the following statements and select the correct ones.

(i) In simple cuboidal epithelium nuclei are rounded and lie in the centre of the cells.
(ii) Non-keratinized epithelium is impermeable to water.
(iii) Yellow elastic fibrocartilage makes cartilage flexible.
(iv) Areolar tissue forms a shock absorbing cushion around the eye balls and kidneys.

  1. (i) and (iii)
  2. (i) and (ii)
  3. (iii) and (iv)
  4. (ii) and (iv)

Answer : A ((i) and (iii))

Question 12: Which of the following statements is/are false about columnar epithelium?
(i) It is made of tall and slender cells.
(ii) Free surface may have microvilli.
(iii) They are found in stomach and intestine and help in secretion and absorption.
(iv) Ciliated epithelium is mainly present in hollow structures like bronchioles and Fallopian tubes.
(v) They have apical nuclei.

  1. (i) only
  2. (v) only
  3. (ii) and (iv)
  4. (ii) and (iii)

Answer : B ((v) only)

Question 13: Which of the following statements is/are not correct regarding connective tissues?

(i) Connective tissues are most abundant and widely distributed in the body of complex animals.
(ii) They connect and support other tissues.
(iii) They include such diverse tissues as bone, cartilage, tendons, adipose and loose connective tissues
(iv) They form the internal and external lining of many organs.
(v) In all connective tissues except blood, the cells secrete fibres of structural proteins called collagen or elastin.

  1. (iv) only
  2. (v) only
  3. (i) and (ii)
  4. (iii) and (v)

Answer : A ((iv) only)

Question 14: Which of the following is a transparent tissue?

  1. Tendon
  2. Fibrous cartilage
  3. Hyaline cartilage
  4. All of these

Answer : C (Hyaline cartilage)

Question 15: Nervous tissue is made up of neurons and neuroglial cells. Which of the following statements about these two cells is/are false?

(i) Neuroglia make up more than one – half the volume of neural tissue in our body.
(ii) Neuroglia protect and support neurons.
(iii) When a neuron is suitably stimulated, an electrical disturbance is generated which swiftly travels along its cytosol.
(iv) Arrival of the disturbance at the neuron’s endings triggers stimulation or inhibition of adjacent neurons or other cells.

  1. (i) and (iv)
  2. (ii) and (iii)
  3. (iii) only
  4. (iv) only

Answer : C ((iii) only)

Question 16: Pick the odd one in each series and select the correct option.

(i) Areolar tissue, blood, neuron, tendon

(ii) Salivary gland, gastric gland, tear gland, thyroid gland

(iii) Adrenal gland, sweat gland, milk gland, oil gland

(i) (ii)  (iii)
Areolar tissue Gastric gland Milk gland
Blood Tear gland Oil gland
Tendon Salivary gland Sweat gland
Neuron Thyroid gland Adrenal gland

Answer : D (Neuron Thyroid gland Adrenal gland)

Question 17: Match Column – I with Column – II and select the correct option from the codes given below.

Column – I  Column – II
a Pseudostratified (i) Connective tissue epithelium
b Matrix (ii) Absorption
c Striated myofibril (iii) Trachea
 d Mesothelium  (iv) Body cavity lining
e Microvilli  (v) Multinucleate

 

  1. a – (i), b – (ii), c – (iii), d- (iv), e – (v)
  2. a – (ii), b – (v), c – (iv), d – (i), e – (iii)
  3. a – (iii), b – (i), c – (v), d – (iv), e – (ii)
  4. a – (iv), b – (iii), c – (v), d – (i), e – (ii)

Answer : C (a – (iii), b – (i), c – (v), d – (iv), e – (ii))

Question 18: Simple cuboidal epithelium lines all the following Structures except the

  1. Ovary
  2. Pancreatic ducts
  3. Thyroid follicles
  4. Fallopian tube

Answer : D (Fallopian tube)

Question 19: The type of epithelial cells which line the inner surface of Fallopian tubes, bronchioles and small bronchi are known as

  1. Squamous epithelium
  2. Columnar epithelium
  3. Ciliated epithelium
  4. Cubical epithelium

Answer : C (Ciliated epithelium)

Question 20: Which of the following cells do not form layer and remain structurally separate?

  1. Epithelial cells
  2. Muscle cells
  3. Nerve cells
  4. Gland cells

Answer : C (Nerve cells)

Question 21: Which one of the following contains the largest quantity of extracellular material?

  1. Striated muscle
  2. Areolar tissue
  3. Stratified epithelium
  4. Myelinated nerve fibres

Answer : B (Areolar tissue)

Question 22: Areolar connective tissue joins

  1. Bones with bones
  2. Fat body with muscles
  3. Integument with muscles
  4. Bones with muscles

Answer : C (Integument with muscles)

Question 23: The cell junctions called tight, adhering and gap junctions are found in

  1. Connective tissue
  2. Epithelial tissue
  3. Neural tissue
  4. Muscular tissue

Answer : B (Epithelial tissue)

Question 24: Lining of intestine of man is

  1. Brush bordered
  2. Ciliated
  3. Non – keratinized
  4. Keratinized

Answer : A (Brush bordered)

Question 25: Read the following four statements (i) – (iv) with certain mistakes in two of them.

(i) Adipose tissue is a type of dense connective tissue located beneath the skin.
(ii) In each body segment of earthworm except the first, fifth and clitellum, there are rows of S – shaped setae, embedded in the epidermal pits in the middle of each segment.
(iii) Most of the cartilages in vertebrate embroys are replaced by bones in adults.
(iv) Smooth muscles are ‘involuntary’ as their functioning cannot be directly controlled.

Which of the above statements have mistakes?

  1. (ii) and (iii)
  2. (iii) and (iv)
  3. (i) and (iii)
  4. (i) and (ii)

Answer : D ((i) and (ii))

Question 26: Mammalian bone differs from cartilage in the presence of

  1. Lymph vessels
  2. Collagen
  3. Blood vessels
  4. Haversian canals

Answer : D (Haversian canals)

Question 27: Nerve cells do not divide because they do not have

  1. Nucleus
  2. Centrosome
  3. Golgi body
  4. Mitochondria

Answer : B (Centrosome)

Question 28: Cardiac muscles are different from skeletal muscles as they are

  1. Smooth
  2. Voluntary
  3. Non – striated
  4. Striated and involuntary

Answer : D (Striated and involuntary)

Question 29: Pseudostratified epithelium is found in

  1. Rectum
  2. Urinary bladder
  3. Wall of oesophagus
  4. Inner lining of bronchiole

Answer : D (Inner lining of bronchiole)

Question 30: Bone is connected to muscles with the help of

  1. Ligament
  2. Cartilage
  3. Tendon
  4. None of these

Answer : C (Tendon)

Question 31: Which of the following statements about cell junctions are correct?
(i) All the cells of the epithelium are held together with little intercellular materials.

(ii) In almost all animal tissues specialized junction provide both structural and functional link between its individual cells.

(iii) Tight junctions help to stop substances from leaking across a tissue.

(iv) Adhering junctions provide cementing to keep neighbouring cells together.

(v) Gap junctions provide cytoplasmic channels between cells for passage of ions, small molecules and sometimes big molecules.

  1. (ii) and (iii)
  2. (i), (ii) and (iii)
  3. (iv) and (v)
  4. (i), (ii), (iii), (iv) and (v)

Answer : D ((i), (ii), (iii), (iv) and (v))

Question 32: Pheretima and its close relatives derive nourishment from

  1. Sugarcane roots
  2. Decaying fallen leaves and soil organic matter
  3. Soil insects
  4. Small pieces of fresh fallen leaves of maize, etc.

Answer : B (Decaying fallen leaves and soil organic matter)

Question 33: Which of the following is incorrect for Pheretima?

  1. Genital papillae are present on 17th and 19th segment.
  2. Male genital pores are present on 18th segment.
  3. Clitellum is present on segments 24, 25 and 26.
  4. Segments of earthworm are called somites.

Answer : C (Clitellum is present on segments 24, 25 and 26.)

Question 34: The lateral hearts in earthworm have

  1. Four pairs of valves and are situated in segments 7 and 9
  2. Four pairs of valves and are situated in segments 6 and 8
  3. Three pairs of valves and are situated in segments 8 and 10
  4. Two pairs of valves and are situated in segments 6 and 11

Answer : A (Four pairs of valves and are situated in segments 7 and 9)

Question 35: Blood vessels in Pheretima, which have valves are for

  1. Dorsal
  2. entral
  3. Integumentary
  4. Lateral

Answer : A (Dorsal)

Question 36: One very special feature in the earthworm Pheretima is that

  1. Fertilization of eggs occurs inside the body
  2. The typhlosole greatly increases the effective absorption area of intestine
  3. The S – shaped setae embedded in the integument are the defensive weapons used against the enemies
  4. It has a long dorsal tubular heart

Answer : B (The typhlosole greatly increases the effective absorption area of intestine)

Question 37: Which one of the following structures in Pheretima is correctly matched with its function?

  1. Clitellum – Secretes cocoon
  2. Gizzard – Absorbs digested food
  3. Setae – Provides defence against predators
  4. Typhlosole – Storage of extra nutrients

Answer : A (Clitellum – Secretes cocoon)

Question 38: Which of the following is absent in the coelomic fluid of earthworm?

  1. Salts
  2. Haemoglobin
  3. Corpuscles
  4. Proteins

Answer : B (Haemoglobin)

Question 39: Which of the following structures is correctly matched with its description?

  1. Septal nephridia and pharyngeal nephridia – Both are exonephric
  2. Typhlosole – Helps in grinding the soil particles and decaying leaves
  3. Sensory system – Possesses light and touch receptors in earthworm
  4. Gizzard – Internal median fold present in the dorsal wall of the intestine of earthworm

Answer : C (Sensory system – Possesses light and touch receptors in earthworm)

Question 40: Which of the following layers you will find in the body wall of earthworm (from outside to inside)?

  1. Noncellular cuticle, epidermis, circular muscles, longitudinal muscles, coelomic epithelium
  2. Cuticle, epidermis, longitudinal muscles, circular muscles, coelomic epithelium
  3. Noncellular cuticle, epidermis, coelomic epithelium, circular muscles, longitudinal muscles
  4. Cuticle, epidermis, peritoneal muscles

Answer : A (Noncellular cuticle, epidermis, circular muscles, longitudinal muscles, coelomic epithelium)

Question 41: Match Column – I with Column – II and select the correct option from the codes given below.

  Column – I 

(Parts of alimentary canal of earthworm)

Column – II

(Respective segments) 

a Buccal cavity (i) 1-3
b Pharynx (ii) 3-4
c Oesophagus  (iii) 5-7
d Gizzard  (iv) 8-9
e Stomach (v) 9-14
f Intestine (vi) 15 to last
g Typhlosole    (vii) 26-35

 

  1. a – (i), b – (ii), c – (iii), d – (iv), e – (v), f – (vi), g – (vii)
  2. a – (i), b – (ii), c – (iii), d – (v), e – (iv), f – (vi), g – (vii)
  3. a – (i), b – (iii), c – (ii), d – (iv), e – (V), f – (vii), g – (vi)
  4. a – (i), b – (iii), c – (i), d – (v), e – (iv), f – (vii), g – (vi)

Answer : A (a – (i), b – (ii), c – (iii), d – (iv), e – (v), f – (vi), g – (vii))

Question 42: Which of the following statements is correct about excretion in earthworm?
(i) Earthworm is mainly ureotelic.
(ii) Septal nephridia, present on both sides of intersegmental septa of segment 15 to the last, open into intestine.
(iii) Integumentary nephridia, attached to lining of body wall of segment 3 to the last, open on the body surface.
(iv) Different types of nephridia are basically similar in structure.
(v) Nephridia regulate the volume and composition of body fluids.

  1. (i) and (iv)
  2. (iv) and (v)
  3. (i), (ii), (iii)
  4. All of these

Answer : D (All of these)

Question 43: Which of the following statements is incorrect about the nervous system of earthworm?

  1. Nervous system is basically represented by ganglia arranged on ventral nerve cord.
  2. In 3rd and 4th segment, the nerve cord bifurcates and joins the cerebral ganglia dorsally to form a nerve ring.
  3. The cerebral ganglia alongwith other nerves in the ring integrate sensory input as well as command muscular responses of the body
  4. None of these

Answer : D (None of these)

Question 44: Match Column – I with Column – II and select the correct option from the codes given below.

Column – I  Column – II
a Vermicomposting  (i) Ectonephric
b Pharyngeal nephridia (ii) Malpighian tubules
c Integumentary nephridia (iii) Earthworm
d Cockroach (iv) 13-chambered heart
e Amplexus (v) Enteronephric
(vi) Frog

 

  1. a – (iii), b – (v), c – (i), d – (ii), (iv), e – (vi)
  2. a – (vi), b – (i), c – (V), d – (ii), (iv), e – (iii)
  3. a – (iii), b – (ii), c – (iv), d – (i), (v), e – (vi)
  4. a – (iii), (vi), b – (v), c – (i), d d – (iv), e – (ii)

Answer : A (a – (iii), b – (v), c – (i), d – (ii), (iv), e – (vi))

Question 46: Primary function of enteronephric nephridia of Pheretima is

  1. Osmoregulation
  2. Excretion of nitrogenous wastes
  3. Respiration
  4. Locomotion

Answer : B (Excretion of nitrogenous wastes)

Question 47: Earthworms have no skeleton but during burrowing, the anterior end becomes turgid and acts as a hydraulic skeleton. It is due to

  1. Gut peristalsis
  2. Setae
  3. Coelomic fluid
  4. Blood

Answer : C (Coelomic fluid)

Question 48: In Pheretima, there are red coloured round bodies in 4th, 5th and 6th segments above the alimentary canal. They are believed to be involved in

  1. Excretion
  2. Digestion
  3. Reproduction
  4. Leucocyte production

Answer : D (Leucocyte production)

Question 49: Which of the following statements is correct regarding cockroach ?

  1. It possesses ventral nerve cord
  2. Its spiracles help in excretion
  3. Philomena is present in female cockroach
  4. Compound eye is also called as ocellus

Answer : A (It possesses ventral nerve cord)

Question 50: Which of the following is correct for the common cockroach?

  1. Malpighian tubules are excretory organs projecting out from the colon.
  2. Oxygen is transported by haemoglobin in blood.
  3. Nitrogenous excretory product is urea.
  4. The food is ground by mandibles and gizzard.

Answer : D (The food is ground by mandibles and gizzard.)

Question 51: About how many times does the nymph of the Periplaneta americana undergo moulting before becoming an adult?

  1. 4
  2. 2
  3. 17
  4. 13

Answer : D (13)

Question 52: Select the correct statement from the ones given below with respect to Periplaneta americana:

  1. Nervous system located dorsally, consists of segmentally arranged ganglia joined by a pair of longitudinal connectives.
  2. Males bear a pair of short thread like anal styles.
  3. There are 16 very long Malpighian tubules present at the junctions of midgut and hindgut.
  4. Grinding of food is carried out only by the mouth parts.

Answer : B (Males bear a pair of short thread like anal styles.)

Question 53: Male cockroach differs from female cockroach in having

  1. Antennae
  2. Labrum
  3. Maxillae
  4. Anal styles

Answer : D (Anal styles)

Question 54: In cockroach, the ootheca is formed by the secretion of

  1. Phallic gland
  2. Collaterial gland
  3. Mushroom gland
  4. Conglobate gland

Answer : B (Collaterial gland)

Question 55: In the mouth parts of a cockroach, the labium forms ___(i)___ while ___(ii)___ acts as a tongue.

  1. (i) – Upper lip; (ii) – maxilla
  2. (i) – Upper lip; (ii) – hypopharynx
  3. (i) – Lower lip; (ii) – maxilla
  4. (i) – Lower lip; (ii) – hypopharynx

Answer : D ((i) – Lower lip; (ii) – hypopharynx)

Question 56: Read the following statement having two blanks A and B. In cockroach, a ring of 6 – 8 blind tubules called ___(A)___is present at the junction of foregut and midgut while at the function of midgut and hindgut is present a ring of 100 – 150 yellow coloured thin filamentous ___(B)___. The one correct

option that fills the two blanks is

A B
Malpighian tubules Hepatic caecae
Fat bodies Vasa efferentia
Hepatic caecae Malpighian tubules
Vas deferens Fat bodies

 

Answer : C (Hepatic caecae – Malpighian tubules)

Question 57: Read the following statements about cockroach.
(i) In male cockroach, a characteristic mushroom shaped gland is present in the 6th – 7th abdominal segments which junctions as an accessory reproductive gland.
(ii) Cockroach is uricotelic.
(iii) The fat body and uricose glands are glandular in function.
(iv) Blood from sinuses enter heart through ostia and is pumped anteriorly to sinuses again.

Which of the above statements are correct?

  1. (i), (ii) and (iv)
  2. (ii) and (iii)
  3. (i) and (iv)
  4. (ii) and (iv)

Answer : A ((i), (ii) and (iv))

Question 58: Which one of the following is the correct combination?

  1. Smooth muscle – The fibres are fusiform and show striations.
  2. Cockroach – 10 pairs of spiracles (2 pairs on thorax and 8 pairs on abdomen).
  3. Earthworm – The alimentary canal consists of a sequence of pharynx, oesophagus, stomach, gizzard and intestine.
  4. Frog – Body divisible into three regions: head, neck and trunk.

Answer : B (Cockroach – 10 pairs of spiracles (2 pairs on thorax and 8 pairs on abdomen))

Question 59: The development of Periplaneta americana is

  1. Holometabolous
  2. Paurometabolous
  3. Ametabolous
  4. Hemimetabolous

Answer : B (Paurometabolous)

Question 60: Choose the incorrect pair from the matches given below.

  1. Antennae – Sensory receptors
  2. Metathoracic wings – Flying
  3. Malpighian tubule – Excretory role
  4. Crop – Grinding food

Answer : D (Crop – Grinding food)

Question 61: Read the statements with regard to frog. Which of the statement is/are correct and incorrect?
(i) The medulla oblongata passes out through foramen of Monro and continues into spinal cord.
(ii) Vasa efferentia are 10 – 12 in number that arise from testes.
(iii) Ovaries have no functional connection with kidneys.
(iv) Frogs are uricotelic.

  1. Statements (i), (ii) and (iii) are correct while statement (iv) is incorrect.
  2. Statements (i) and (ii) are correct while statements (iii) and (iv) are incorrect.
  3. Statements (ii) and (iii) are correct while statements (i) and (iv) are incorrect.
  4. Statements (ii), (iii) and (iv) are correct while statement (i) is incorrect.

Answer : C (Statements (ii) and (iii) are correct while statements (i) and (iv) are incorrect)

Question 62: Identify the incorrect statement about frog

  1. Parathyroid and pineal body are present.
  2. There are ten cranial nerves only.
  3. Optic lobes are situated in the mid brain.
  4. The ventricle opens into the conus arteriosus.

Answer : B (There are ten cranial nerves only)

Question 63: Which of the following statements is incorrect about the frog?
(i) Eyes are bulged out and covered by a nictitating membrane that protects them while in water.
(ii) On either side of the eyes a membranous tympanum (ear) receives sound signals.
(iii) The hind limbs end in four digits and they are larger and muscular than fore limbs that end in five digits.
(iv) Feet have webbed digits that help in swimming.
(v) Frogs exhibit sexual dimorphism.

  1. (i) and (v)
  2. (iii) only
  3. (ii) and (iii)
  4. (iv) only

Answer : B ((iii) only)

Question 64: Which of the following statements is correct about the respiration of frog?
(i) In frog, cutaneous and pulmonary respiration are found.
(ii) A pair of elongated pink hollow lungs are found in thorax.
(iii) During aestivation and hibernation, gaseous exchange takes place through skin.

  1. (i), (ii) and (iii)
  2. (i) and (iii)
  3. (ii) and (iii)
  4. (i) and (ii)

Answer : A ((i), (ii) and (iii))

Question 65: Following are given four statements (i) – (iv) related to frog. Read the statements carefully and select the option that identifies two correct statements.
(i) The ovaries are situated near kidney and there is no functional connection with kidneys.
(iI) Vasa efferentia enter the kidneys on their side and open into Bidder’s canal.
(iii) There are twelve pairs of cranial nerves arising from the brain.
(iv) RBCs are enucleated and contain red coloured pigment namely haemoglobin.

  1. (ii) and (iii)
  2. (i) and (ii)
  3. (iii) and (iv)
  4. (i) and (iv)

Answer : B ((i) and (ii))

Question 66: Where is jelly deposited as a covering on the egg of frog?

  1. In the oviduct
  2. In the water during fertilization
  3. In the water after fertilization
  4. In the ovary

Answer : A (In the oviduct)

Question 67: In a frog, if a hole is punched in the floor of its buccal cavity, then the frog will not die as

  1. Buccal respiration does not stop
  2. Pulmonary respiration occurs
  3. It can store oxygen for future use
  4. Respiration other than lungs will continue

Answer : B (Pulmonary respiration occurs)

Question 68: In frog, mesorchium is a thin fold of membrane extending between

  1. Two testes
  2. Liver and kidneys
  3. Two kidneys
  4. Kidneys and testes

Answer : D (Kidneys and testes)

Question 69: Bidder’s canal is found in

  1. Testes of frog
  2. Ovary of mammal
  3. Kidney of frog
  4. Kidney of mammal

Answer : C (Kidney of frog)

Question 70: The skin of frog does not contain

  1. Cutaneous gland
  2. Lymph spaces
  3. Mucous glands
  4. Scales

Answer : D (Scales)

Do share the post if you liked MCQ Of Structural Organization. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!