MCQ Of Biological Classification | Chapter 2 | Class 11 | Biology | CBSE |

MCQ Of Biological Classification, Chapter 2, Class 11, Biology

 

Question 1: Which of the following characters served as the criteria for five kingdom system of classification as used by R.H. Whittaker?

  1. Cell structure and thallus organisation
  2. Mode of nutrition and reproduction
  3. Phylogenetic relationships
  4. All of these

Answer : D (All of these)

Question 2: In Whittaker’s five kingdom system of classification, eukaryotes are distributed among

  1. Two kingdom
  2. Three kingdom
  3. Four Kingdom
  4. All the five Kingdoms

Answer : C (Four kingdom)

Question 3: Which one of the following is an incorrect statement regarding mycoplasma?

  1. They lack a cell wall
  2. They are the smallest living cells
  3. They cannot survive without oxygen
  4. They are pathogenic in plants and animals

Answer : C (They cannot survive without oxygen)

Question 4: Select the pair that consists of plant or animal bacterial diseases.

  1. Cholera and typhoid
  2. Citrus canker and crown gall
  3. Malaria and dengue
  4. Both A and B

Answer : D (Both A and B)

Question 5: Read the following statements regarding methanogens and select the correct option.

i They are included in the group Archaebacteria

ii They are responsible for the production of biogas in gobar gas plants.

iii They live in hot sulphur springs

iv They are strictly anaerobic

  1. Statements i and ii are correct
  2. Statements i, ii and iv are correct
  3. Statements ii, iii and iv are correct
  4. All statements are correct

Answer : B (Statements i, ii and iv are correct)

Question 6: Given figure is of filamentous blue green alga Nostoc. Identify the parts marked as A and B and select the correct option.

B
A. Heterocyst Mucilaginous sheath
B. Vegetative cell Mucilaginous sheath
C. Trichomes  cell wall
D. Mucilaginous sheath Heterocyst

Answer : A (Heterocyst Mucilaginous sheath)

Question 7: _______ is the most common method of reproduction in bacteria.

  1. Binary fission
  2. Endospore formation
  3. Conjugation
  4. Sexual Reproduction

Answer : A (Binary fission)

Question 8: Cyanobacteria are classified under which of the following kingdoms ?

  1. Monera
  2. Protista
  3. Algae
  4. Plantae

Answer : A (Monera)

Question 9: _______ bacteria oxidise various inorganic substances such as nitrates, nitrites and ammonia, and use the released energy for ATP production. They are play an important role in recycling of nutrients

  1. Photosynthetic autotrophic
  2. Chemosynthetic autotrophic
  3. Parasitic
  4. Saprophytic

Answer : B (Chemosynthetic autotrophic)

Question 10: Read the following statements and select the correct option.

STATEMENT 1 : Almost all bacteria possess lipo – proteinaceous plasma membrane.

STATEMENT 2 : The plasma membrane of archaebacteria as well as you bacteria have same type of lipids.

  1. Both statements 1 and 2 are correct 
  2. Statement 1 is correct but statement 2 is incorrect
  3. Statement 1 is incorrect but statement 2 is correct
  4. Both statements 1 and 2 are incorrect

Answer : B (Statement 1 is correct but statement 2 is incorrect)

You may also read MCQ of The Living WorldMCQ of Plant Kingdom, MCQ of Animal Kingdom, MCQ of Morphology of Flowering Plants, MCQ of Structural Organization in Animals, MCQ of Cell: The Unit of Life, MCQ of Biomolecules for better understanding of the chapters.

 Question 11: Mycoplasmas are classified under which of the following kingdoms?

  1. Monera
  2. Protista
  3. Fungi
  4. Plantae

Answer : A (Monera)

Question 12: ______ are important decomposers that cause decay and decomposition of dead bodies of plants and animals.

  1. Saprotrophic bacteria
  2. Saprotrophic fungi
  3. Plants, like Sarracenia
  4. Both A and B

Answer : D (Both A and B)

Question 13: Photosynthetic pigments of Cyanobacteria (blue green algae) include

  1. Chlorophyll 
  2. Carotenes
  3. Xanthophylls
  4. All of these

Answer : D (All of these)

Question 14: Cyanobacteria are used in agricultural fields for crop improvement because they cause

  1. N2 fixation
  2. Algal blooms
  3. Photosynthesis
  4. All of these

Answer : A (N2 fixation)

Question 15: Select the correct statement regarding heterocysts.

  1. These are present in some filamentous cyanobacteria such as Nostoc and Anabaena.
  2. These cells are specialized to perform N2-fixation.
  3. These cells contain enzyme nitrogenase.
  4. All of these.

Answer : D (All of these)

Question 16: In 5-kingdom classification system, the kingdom that includes the blue-green algae, nitrogen-fixing bacteria and methanogenic archaebacteria, is

  1. Plantae
  2. Fungi
  3. Protista
  4. Monera

Answer : D (Monera)

Question 17: The kingdom Protista forms a link with kingdom

  1. Plantae
  2. Fungi
  3. Animalia
  4. All of these

Answer : D (All of these)

Question 18: Which of the following kingdoms has no well defined boundaries ?

  1. Monera
  2. Protista
  3. Fungi
  4. Metaphyta and Metazoa

Answer : B (Protista)

Question 19: Which of the following groups of organisms are included under chrysophytes?

  1. Diatoms and desmids (golden algae)
  2. Diatoms and dinoflagellates
  3. Euglenoids
  4. Slime moulds

Answer : A (Diatoms and desmids (golden algae) )

Question 20: The cell wall is composed of two thin overlapping shells which fit together like a soap case, in

  1. Desmids
  2. Diatoms
  3. Dinoflagellates
  4. Slime moulds

Answer : B (Diatoms)

Question 21: Diatomaceous earth is used for all except

  1. Polishing
  2. Filteration of oils and syrups
  3. Making sound and fire proof rooms
  4. Biogas production

Answer : D (Biogas production)

Question 22: Chrysophytes are

  1. Planktons
  2. Nektons
  3. Nenthic organisms
  4. Rooted submerged

Answer : A (Planktons)

Question 23: Dinoflagellates are mostly

  1. Marine and saprophytic
  2. Fresh water and photosynthetic
  3. Marine and photosynthetic
  4. Terrestrial and photosynthetic

Answer : C (Marine and photosynthetic)

Question 24: Red tides in warm coastal water develop due to the abundance of

  1. Dinoflagellates
  2. Euglenoids
  3. Diatoms and desmids
  4. Slime moulds

Answer : A (Dinoflagellates)

Question 25: Which of the following statements about Euglena is correct

  1. Euglena is a flagellate organism
  2. Euglena when placed in continuous darkness, loses its photosynthetic activity and dies
  3. The pigments of Euglena are quite different from those of green plants
  4. Euglena is a marine protist

Answer : A (Euglena is a flagellate organism)

Question 26: The given statements describe a group of organisms.

(i) Instead of a cell wall they have a protein rich pellicle making their body flexible.

(ii) They have 2 flagella, a short and a long one.

(iii) They show mixotrophic nutrition.

(iv) They are connecting link between plants and animals.

  1. Dinoflagellates
  2. Slime moulds
  3. Desmids and diatoms
  4. Euglenoids

Answer : D (Euglenoids)

Question 27: Siliceous frustules of diatoms being indestructible, piled up at the bottom of ocean and formed a thick bed over billions of years. such a thick bed is known as

  1. Red sea
  2. Diatomaceous earth
  3. Pseudorocks
  4. Red tides

Answer : B (Diatomaceous earth)

Question 28: A slide under microscope shows following features:

(i) Unicellularity

(ii) Well defined nucleus

(iii) Biflagellate-one flagellum lying longitudinally and the other transversely

What would you identify it as?

  1. Protozoan
  2. Bacterium
  3. Euglenoid
  4. Dinoflagellate

Answer : D (Dinoflagellate)

Question 29: The multinucleate slimy mass of protoplasm which forms the body of slime moulds is called as

  1. Plasmodium
  2. Myxamoeba
  3. Sporocytes
  4. Periplasmodium

Answer : A (Plasmodium)

Question 30: Slime moulds are

  1. Photosynthetic protists
  2. Saprophytic protists
  3. Both A and B
  4. None of these

Answer : B (Saprophytic protists)

Question 31: Read the following statements regarding euglenoids and select the incorrect ones.

(i) These are mostly fresh water organisms found in stagnant water.

(ii) Their body is covered by a protein rich layer called pellicle which makes their body flexible.

(iii) They are photosynthetic in the presence of sunlight but become heterotrophs in the absence of sunlight

(iv) They usually possess two flagella, one long and one short.

(v) Euglenoids are multicellular ciliate protists

  1. (i) and (v)
  2. (iv) and (v)
  3. (iii) only
  4. (v) only

Answer : D ((v) only)

Question 32: Causal organisms of sleeping sickness and kala-azar belong to which of the following groups of protozoan protists?

  1. Amoeboid protozoans
  2. Flagellated protozoans
  3. Ciliated protozoans
  4. Sporozoans

Answer : B (Flagellated protozoans)

Question 33: Read the following statements and select the correct option.

STATEMENT 1: Euglena can be considered as a plant due to the presence of chlorophyll.

STATEMENT 2 : Euglena cannot be classified on the basis of two kingdom system of classification.

  1. Both statements 1 and 2 are correct and statement 2 is the correct explanation of statement 1.
  2. Both statements 1 and 2 are correct but statement 2 is not the correct explanation of statement 1.
  3. Statement 1 is correct and statement 2 is incorrect.
  4. Both statements 1 and 2 are incorrect

Answer : B (Both statements 1 and 2 are correct but statement 2 is not the correct explanation of statement 1)

Question 34: The Sporozoa are all internal _______ that typically have an infective cyst stage in their life cycle. An example of Sporozoa is the genus _______ Which causes malaria.

  1. Ciliates, Plasmodium
  2. Flagellates, Plasmodium
  3. Parasites, Plasmodium
  4. Parasites, Trypanosoma

Answer : C (Parasites, Plasmodium)

Question 35: Which out of the following is a ciliated protozoan?

  1. Plasmodium vivax
  2. Amoeba proteus
  3. Paramecium caudatum
  4. Leishmania donovani

Answer : C (Paramecium Caudatum )

 Question 36: ________ is a parasite of large intestine of human beings and causes the disease ______ .

  1. Escherichia coli, amoebic dysentery
  2. Entamoeba histolytica, amoebic dysentery
  3. Plasmodium vivax, malaria
  4. Trypanosoma gambiense, sleeping sickness

Answer : B (Entamoeba histolytica, amoebic dysentery)

Question 37: Which of the following combination of characters is true for slime moulds?

  1. Parasitic, plasmodium without walls, spores dispersed by air currents
  2. Saprophytic, plasmodium with walls, spores dispersed by water
  3. Parasitic, plasmodium without walls, spores dispersed by water
  4. Saprophytic, plasmodium without walls, spores dispersed by air currents

Answer : D (Saprophytic, plasmodium without walls, spores dispersed by air currents)  

Question 38: Which of the following statements regarding the class Phycomycetes is correct?

  1. These are found in aquatic habitats and on decaying wood in moist and damp places or as obligate parasites on plants.
  2. Mycelium in these fungi is aseptate and coenocytic
  3. Asexual reproduction occurs by motile zoospores and by non-motile aplanospores.
  4. All of these

Answer : D (All of these)

Question 39: Fungi show asexual reproduction by all of the following kinds of spores except

  1. Conidia
  2. Oospores
  3. Sporangiospore
  4. Zoospores

Answer : B (Oospores)

Question 40: Sexual reproduction in Fungi occurs by all of the following except

  1. Oospores
  2. Ascopores
  3. Zoospores
  4. Basidiospores

Answer : C (Zoospores)

Question 41: Dikaryophase is a specific characteristic of

  1. All Fungi
  2. Phycomycetes and Ascomycetes
  3. Basidiomycetes and Deuteromycetes
  4. Ascomycetes and Basidiomycetes

Answer : D (Ascomycetes and Basidiomycetes)

Question 42: Which of the following classes of Fungi are characterised by the presence of coenocytic, multinucleate and branched mycelium?

  1. Basidiomycetes
  2. Phycomycetes
  3. Ascomycetes
  4. Deuteromycetes

Answer : B (Phycomycetes)

Question 43: Match Column-I with Column-ll and select the correct option from the codes given below.

Column-I  Column-ll
a Phycomycetes i Sac fungi
b Ascomycetes ii Algal fungi
c Basidiomycetes  iii Fungi imperfecti
d Deuteromycetes iv Club fungi

 

  1. a – ii, b – i, c – iv, d – iii
  2. a – ii, b – iv, c – i, d – iii
  3. a – iv, b – i, c – ii, d – iii
  4. a – iv, b – iii, c – ii, d – i

Answer : A (a – ii, b – i, c – iv, d – iii)

Question 44: Which of the following statements is not correct regarding the class Ascomycetes?

  1. Conidia are the asexual spores produced endogenously on conidiophores.
  2. Ascospores are the sexual spores produced endogenously in asci.
  3. Aspergillus, Neurospora and Claviceps are Ascomycetes fungi.
  4. Mycelium is generally branched and septate in Ascomycetes.

Answer : A (Conidia are the asexual spores produced endogenously on conidiophores)

Question 45: Fungi lacking crosswalls in the mycelium belong to class

  1. Phycomycetes
  2. Ascomycetes
  3. Basidiomycetes
  4. Deuteromycetes

Answer : A (Phycomycetes)

 Question 46: Which of the following statements is correct regarding sexual reproduction in Basidiomycetes?

  1. Plasmogamy occurs by the fusion of two somatic cells of different strains.
  2. Karyogamy and meiosis occur in the basidium producing four basidiospores.
  3. Basidiospores are exogenously produced on the basidium.
  4. All of these.

Answer : D (All of these)

Question 47: Term used for the closed ascocarp is

  1. Apothecium
  2. Amphithecium
  3. Endothecium
  4. Cleistothecium

Answer : D (Cleistothecium)

Question 48: Fungi producing 8 spores in a sac belong to the class

  1. Phycomycetes
  2. Ascomycetes
  3. Basidiomycetes
  4. Deuteromycetes

Answer : B (Ascomycetes)

Question 49: In Penicillium, the asexual reproduction takes place by

  1. Ascospores
  2. Aplanospores
  3. Sporangiospores
  4. Conidiospores

Answer : D (Conidiospores)

Question 50: The wonder drug, penicillin is extracted from which of the following species of Penicillium ?

  1. Penicillium notatum
  2. P. chrysogenum
  3. Both A and B
  4. None of these

Answer : C (Both A and B)

Question 51: Select the incorrect match.

  1. Morels and truffles – Phycomycetes
  2. Puff balls and toad stools – Basidiomycetes
  3. Early blight of potato – Alternaria solani
  4. Late blight of potato – Phytophthora infestans

Answer : A (Morels and truffles – Phycomycetes)

Question 52: Which of the following Fungi is a parasite on mustard plant and causes the disease white rust of crucifers?

  1. Albugo candida
  2. Puccinia graminis tritici
  3. Saccharomyces cerevisiae
  4. Ustilago hordei

Answer : A (Albugo candida)

Question 53: Which of the following statements is incorrect about the class Deuteromycetes?

  1. They reproduce only by asexual spores (conidia)
  2. Mycelium in these fungi is branched and septate
  3. They have only parasitic forms
  4. Examples of these fungi are Alternaria, Colletotrichum and Trichoderma

Answer : C (They have only parasitic forms)

Question 54: Main component of the cell wall of Fungi is

  1. Cellulose
  2. pectin
  3. Chitin
  4. Dextrin

Answer : C (Chitin)

Question 55: Angiosperms have dominated the land flora primarily because of their

  1. Power of adaptability in diverse habitat
  2. Property of producing large number of seeds
  3. Nature of self pollination
  4. Domestication by man

Answer : A (Power of adaptability in diverse habitat)

Question 56: Diversification in plant life appeared

  1. Due to long periods of evolutionary changes
  2. Due to abrupt mutations DOM
  3. Suddenly on earth
  4. By seed dispersal

Answer : A (Due to long periods of evolutionary changes)

Question 57: Which of these is a defining character of plants?

  1. Autotrophic nature
  2. Eukaryotic cell structure
  3. Cellulosic cell wall
  4. Aerobic respiration

Answer : C (Cellulosic cell wall)

Question 58: Read the following statements and select the correct option

STATEMENT 1 : Viruses are inert crystalline structures outside a living cell.

STATEMENT 2 : Viroids possess a distinct protein coat.

  1. Both statements 1 and 2 are correct and statement 2 is the correct explanation of statement 1.
  2. Both statements 1 and 2 are correct but statement 2 is not the correct explanation of statement 1.
  3. Statement 1 is correct and statement 2 is incorrect.
  4. Both statements 1 and 2 are incorrect.

Answer : C (Statement 1 is correct and statement 2 is incorrect)

Question 59: Select the incorrect statement.

  1. Most plant viruses are RNA viruses.
  2. Bacteriophages possess ds DNA.
  3. Virus having an arthropod as vector is called as arbovirus.
  4. Prions possess only nucleoid and no proteins.

Answer : D (Prions possess only nucleoid and no proteins)

Question 60: Which of the following statements regarding viruses are correct?

i These are cellular, infectious, nucleoprotien particles

ii They can be grown in culture medium

iii Genetic material is either DNA or RNA, but never both.

iv They can be crystallised.

  1. i and ii
  2. ii and iii
  3. iii and iv
  4. i, ii, iii and iv

Answer : C (iii and iv)

Question 61: Virion is

  1. Nucleic acid of virus
  2. Antiviral agent
  3. Protein of virus
  4. Completely assembled virus outside host

Answer : D (Completely assembled virus outside host)

Question 62: Select the pair that consists of viral diseases.

  1. Mumps and small pox
  2. Herpes and influenza
  3. Pneumoniae and syphilis
  4. Both A and B

Answer : D (Both A and B)

Question 63: Read the given statements about lichens and select the incorrect ones

(i) They represent an example of commensalism.

(ii) Algal partner obtains water and mineral salts from the fungus and the fungal partner obtains food prepared by the alga.

(iii) These do not grow in polluted areas.

(iv) The mycobiont is usually an Ascomycetes or a Basidiomycetes.

(v) The phycobiont is mostly a green alga or a cyanobacterium.

(vi) These constitute the pioneer community in case of hydrosere.

  1. (i) and (ii)
  2. (v) and (vi)
  3. (i) and (vi)
  4. (i), (v) and (vi)

Answer : C ((i) and (vi))

Question 64: Which of the following is not a viral disease of plants?

  1. Red rot of sugarcane
  2. Tobacco mosaic disease
  3. Leaf curl of tomato
  4. Tristeza disease of citrus

Answer : A (Red rot of sugarcane)

Question 65: Read the following statements and select the option which correctly identifies the incorrect ones.

(i) Potato spindle tuber disease and Chrysanthemum stunt disease are caused by viroids.

(ii) T4 bacteriophage exhibits lytic cycle.

(iii) Retroviruses have two copies of ssRNA.

(iv) Interferons which prevent viral multiplication are glycolipid particles

  1. (ii) and (iii)
  2. (i) and (iv)
  3. (iii) only
  4. (iv) only

Answer : D ((iv) only)

Do share the post if you liked it. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!