MCQ Of Animal Kingdom | Chapter 4 | Class 11 | Biology | CBSE |

MCQ Of Animal Kingdom, Chapter 4, Class 11, Biology

 

Question 1: Which of the following statements is incorrect with regard to bilateral symmetry ?

  1. Body can be divided into two equal halves by a single plane only.
  2. The organisms that show bilateral symmetry have paired body organs that occur on the two sides of a central axis.
  3. It is found in all invertebrates and few vertebrates.
  4. Spider and crab show bilateral symmetry.

Answer : C (It is found in all invertebrates and few vertebrates)

Question 2: Diploblastic and triploblastic are terms that describe

  1. The number of invaginations during embryonic development
  2. The number of heads during embryonic development
  3. The number of germinal layers during embryonic development
  4. The number of cell types during development

Answer : C (The number of germinal layers during embryonic development)

Question 3: Which of the following is correctly matched?

  1. Radial symmetry – Coelenterates
  2. Coelenterates – Aschelminthes
  3. Metamerism – Molluscs
  4. Triploblastic – Sponges

Answer : A (Radial symmetry – Coelenterates)

Question 4: Which of the following are correct?

(i) Diploblastic : Poriferans, Coelenterates
(ii) Triploblastic : Platyhelminthes to Chordates
(iii) Acoelomata : Poriferans, Coelenterates, Platyhelminthes
(iv) Pseudocoelomata : Aschelminthes/Roundworms
(v) Eucoelomata : Annelids to Chordates

  1. None of these
  2. All of these
  3. (i), (ii) and (v) are correct
  4. (iii) and (v) are correct

Answer : B (All of these)

Question 5: Which one of the following is a matching set of a phylum and its three examples?

  1. Porifera – Spongilla, Euplectella, Pennatula
  2. Cnidaria – Bonellia, Physalia, Aurelia
  3. Platyhelminthes – Planaria, Schistosoma, Enterobius
  4. Mollusca – Loligo, Teredo, Octopus

Answer : D (Mollusca – Loligo, Teredo, Octopus)

 Question 6: What is true about Nereis, scorpion, cockroach and silver fish?

  1. They all possess dorsal heart.
  2. None of them is aquatic.
  3. They all belong to the same phylum.
  4. They all have jointed paired appendages

Answer : A (They all possess dorsal heart)

Question 7: Bilateral symmetry, metameric segmentation, coelom and open circulatory system characterizes which of the following phylum?

  1. Annelida
  2. Mollusca
  3. Arthropoda
  4. Echinodermata

Answer : C (Arthropoda)

Question 8: Which one of the following statements about certain given animals is correct?

  1. Round worms are pseudo – coelomates
  2. Molluscs are acoelomates
  3. Insects are pseudo – coelomates
  4. Flatworms are coelomates

Answer : A (Round worms are pseudo – coelomates)

Question 9: Which of the following is not a correct match of animal and its habitat ?

  1. Hydra vulgaris – sea water
  2. Hydra gangetica – fresh water
  3. Obelia – sea water
  4. Physalia – sea water

Answer : A (Hydra vulgaris – sea water)

Question 10: Which is not correct for sponges

  1. Internal fertilization
  2. External fertilization
  3. Gemmule formation
  4. Gametes are formed from epidermal cells

Answer : B (External fertilization)

You may also read MCQ of The Living World, MCQ of Biological Classification, MCQ of Plant KingdomMCQ of Morphology of Flowering Plants, MCQ of Structural Organization in Animals, MCQ of Cell: The Unit of Life, MCQ of Biomolecules for better understanding of the chapters.

 Question 11: Which of the following have porous body and are diploblastic?

  1. Aurelia and Obelia
  2. Adamsia and Euplectella
  3. Leucosolenia and Spongilla
  4. Sycon and Hydra

Answer : C (Leucosolenia and Spongilla)

Question 12: Phylum Mollusca can be distinguished from other invertebrates by the presence of

  1. Bilateral symmetry and exoskeleton
  2. A mantle and gills
  3. Shell and non – segmented body
  4. A mantle and non-segmented body

Answer : D (A mantle and non – segmented body)

Question 13: How do you differentiate a butterfly from a moth?

  1. Moth has feathery antennae but butterfly has club shaped antennae.
  2. Moth has one pair of wings but butterfly has two pairs of wings.
  3. Moth is diurnal but butterfly is nocturnal.
  4. Moth has simple eyes but butterfly has compound eyes.

Answer : A(Moth has feathery antennae but butterfly has club shaped antennae)

Question 14: Which of the following are examples of Arthropoda?

  1. Silver fish, star fish, prawn
  2. Clam worm, apple snail, honey bee
  3. Sea star, tongue worm, scorpion
  4. Cockroach, scorpion, prawn

Answer : D (Cockroach, scorpion, prawn)

Question 15: Which of the following is not a characteristic feature of sponges?

  1. Cellular level of organization
  2. Presence of ostia
  3. Intracellular digestion
  4. Body supported by chitin

Answer : D (Body supported by chitin)

Question 16:Match Column – I with Column – II and select the correct option from the codes given below.

                         Column – I                              Column – II
                        a Choanocytes                     (i) Platyhelminthes
                        b Cnidoblasts                      (ii) Ctenophora
                        c Flame cells                       (iii) Porifera
                        d Nephridia                         (iv) Coelenterata
                        e Comb plates                      (v) Annelida

  1. a – (ii), b – (i), c – (iv), d – (v), e – (iii)
  2. a – (ii), b – (iv), c – (i), d – (v), e – (iii)
  3. a – (v), b – (i), c – (iii), d – (ii), e – (iv)
  4. a – (iii), b – (iv), c – (i), d – (v), e – (ii)

Answer : D ( a – (iii), b – (iv), c – (i), d – (v), e – (ii))

Question 17: Which of the following statements are incorrect?

(i) Parapodia are lateral appendages in arthropods used for swimming.
(ii) Radula in molluscs are structures involved in excretion.
(iii) Aschelminthes are dioecious.
(iv) Echinoderm adults show radial symmetry.
(v) Ctenophorans are diploblastic.

  1. (i) and (ii)
  2. (i) and (iii)
  3. (i), (iv) and (v)
  4. (iii) and (v)

Answer : A ((i) and (ii))

Question 18: In most simple type of canal system of Porifera, which of the following ways exhibit water flow?

  1. Ostia → Spongocoel → Osculum → Exterior
  2. Spongocoel → Ostia → Osculum → Exterior
  3. Osculum → Spongocoel → Ostia → Exterior
  4. Osculum → Ostia → Spongocoel → Exterior

Answer : A (Ostia → Spongocoel → Osculum → Exterior)

Question 19: Match the following and select the correct option from the codes given below.

                            Column – I                           Column – II
                           a Physalia                         (i) Sea anemone
                           b Meandrina                    (ii) Brain coral
                           c Gorgonia                       (iii) Sea fan
                           d Adamsia                       (iv) Portuguese man – of – war

  1. a – (iii), b – (ii), c – (i), d – (iv)
  2. a – (iv), b – (iii), c – (ii), d – (i)
  3. a – (iv), b – (ii), c – (iii), d – (i)
  4. a – (ii), b – (iii), c – (i), d – (iv)

Answer : C (a – (iv), b – (ii), c – (iii), d – (i))

Question 20: Read the following statements and select the incorrect ones.

(i) Circulatory system in arthropods is of closed type.
(ii) Parapodia in annelids help in swimming.
(iii) Phylum Mollusca is the second largest animal phylum.
(iv) Aschelminthes are dioecious.

  1. (i) and (iii) only
  2. (i) only
  3. (iii) only
  4. (iii) and (iv) only

Answer : B ((i) only)

Question 21: Match Column – I with Column – II and select the correct option from the codes given below.
                        Column – I                                   Column – II
                       a Hirudin                                    (i) Hydra
                       b Canal system                           (ii) Echinodermata
                       c Nematocysts                            (iii) Leech
                       d Feather star                             (iv) Sponges
                       e Insects                                       (v) Termites

  1. a – (iv), b – (iii), c – (ii), d – (i), E – (v)
  2. a – (v), b – (iv), c – (i), d – (iii), e – (ii)
  3. a – (iii), b – (iv), c – (i), d – (ii), e – (v)
  4. a – (ii), b – (i), c – (iv), d – (v), e – (iii)

Answer : C ( a – (iii), b – (iv), c – (i), d – (ii), e – (v))

Question 22: Stinging capsules (nematocysts) are found in

  1. Wasp and honeybee
  2. Scorpion and cobra
  3. Sea pen and sea fan
  4. Cactus and Venus fly trap

Answer : C (Sea pen and sea fan)

Question 23: The characters given below are shown by
(i) Extracellular and intracellular digestion.
(ii) Exclusively marine, radially symmetrical, diploblastic, tissue level of organization.
(iii) Bisexual, fertilization external and indirect development.
(iv) No asexual reproduction
(v)Presence of comb plates

  1. Cnidaria
  2. Porifera
  3. Ctenophora
  4. Rotifers

Answer : C (Ctenophora)

Question 24: Which of the following statements is correct for sponges without exception

  1. They all have calcareous spicules.
  2. They have high regenerative power.
  3. They are found only in marine water.
  4. They are all radially symmetrical.

Answer : B (They have high regenerative power)

Question 25: What is common among silver fish, scorpion, crab and honey bee?

  1. Compound eyes
  2. Jointed legs
  3. Metamorphosis
  4. Poison glands

Answer : B (Jointed legs)

Question 26: Among the following organisms which is a completely non – parasitic form?

  1. Sea anemone
  2. Leech
  3. Tapeworm
  4. Mosquito

Answer : A (Sea anemone)

Question 27: Given below are three statements regarding Aschelminthes?

(i) They are bilaterally symmetrical and triploblastic.
(ii) They are dioecious
(iii) All are plants or animals parasites.
Select the option that has both the correct statements.

  1. (i) and (ii)
  2. (i) and (iii)
  3. (ii) and (iii)
  4. None of these

Answer : A ((i) and (ii))

Question 28: Which of the following is commonly called “pearl oyster”?

  1. Limulus
  2. Dentalium
  3. Pinctada
  4. Aurelia

Answer : C (Pinctada)

Question 29: Which one of the following is a matching pair of an animal and a certain phenomenon it exhibits ?

  1. Pheretima – Sexual dimorphism
  2. Musca – Complete metamorphosis
  3. Chameleon – Mimicry
  4. Taenia – Polymorphism

Answer : B (Musca – Complete metamorphosis)

Question 30: Which one of the following is a matching pair of a body feature and the animal possessing it?

  1. Ventral central nervous system – Leech
  2. Pharyngeal gill slits absent in embryo – Chameleon
  3. Ventral heart – Scorpion
  4. Post-anal tail – Octopus

Answer : A (Ventral central nervous system – Leech)

Question 31: Which one of the following phyla is correctly matched with its two general characteristics?

  1. Echinodermata – pentamerous radial symmetry and mostly internal fertilization
  2. Mollusca – normally oviparous and development through a trochophore or veliger larva
  3. Arthropoda – body divided into head, thorax and abdomen and respiration by mouth
  4. Chordata – notochord persists throughout and separate anal and urinary openings to the outside

Answer : B (Mollusca – normally oviparous and development through a trochophore or veliger larva)

Question 32: Which of the following is wrongly matched?

  1. Haemoglobin in RBC – mammals
  2. Haemozoin – Plasmodium cytoplasm
  3. Haemocyanin – prawn
  4. Haemoglobin dissolved in blood – Pheretima

Answer : C (Haemocyanin – prawn)

Question 33: Which of the following has radial symmetrical adult and bilateral symmetrical larva?

  1. Echinodermata
  2. Reptilia
  3. Amphibia
  4. Nemathelminthes

Answer : A (Echinodermata)

Question 34: A common characteristic of all vertebrates without exception is?

  1. The division of body into head, neck, trunk and tail
  2. Their body covered with an exoskeleton
  3. The possession of two pairs of functional appendages
  4. The presence of well – developed skull.

Answer : D (The presence of well – developed skull.)

Question 35: Which of the following is an exclusive character of class mammalia?

  1. Internal fertilization
  2. Presence of a completely 4-chambered heart
  3. Homoiothermy
  4. Presence of a muscular diaphragm

Answer : D (Presence of a muscular diaphragm)

Question 36: Which of the following is a correct sequence of decreasing order of number of species?

  1. Aves, pisces, reptiles, amphibians, mammals
  2. Pisces, aves, reptiles, mammals, amphibians
  3. Pisces, mammals, reptiles, amphibians, aves
  4. Amphibians, aves, pisces, mammals, reptiles

Answer : B (Pisces, aves, reptiles, mammals, amphibians)

Question 37: Which one of the following statements about all the four of Spongilla, leech, dolphin and penguin is correct?

  1. Penguin is homeothermic while the remaining three are poikilothermic.
  2. Leech is a fresh water form while all others are marine
  3. Spongilla has special collared cells called choanocytes, not found in the remaining three
  4. All are bilaterally symmetrical.

Answer : C (Spongilla has special collared cells called choanocytes, not found in the remaining three)

Question 38: Match Column – I with Column – ll and select the correct option from the codes given below.
                          Column – I                                Column – II
                         a Ammocoete larva                   (i) Sea horse
                         b Crocodiles                              (ii) Penguin
                         c Fish                                         (iii) Lamprey
                         d Bird                                         (iv) Reptilia
                         e Mammal                                   (v) Bat

  1. a – (iii), b – (iv), c – (i), d – (ii), e – (v)
  2. a – (i), b – (iv), c – (v), d – (ii), e – (iii)
  3. a – (v), b – (iii), c – (ii), d – (iv), e – (i)
  4. a – (iv), b – (ii), c – (i), d – (iii), e – (v)

Answer : A (a – (iii), b – (iv), c – (i), d – (ii), e – (v))

Question 39: Which of the following is incorrectly matched?

  1. Spiny tailed lizard – Uromastix hardwickii
  2. Garden lizard – Hemidactylus flaviviridis
  3. Gila monster – Heloderma
  4. Monitor lizard – Varanus

Answer : B (Garden lizard – Hemidactylus flaviviridis)

Question 40: Match the locomotary organs given under Column – I with phylum in which they seen, listed under Column – II and select the correct option from the codes given below :
                  Column – I                                              Column – II

         (Locomotory organs)                                         (Phylum)
            a Pseudopodia                                             (i) Mollusca
            b Parapodia                                                (ii) Chondrichthyes
            c Muscular foot                                          (iii) Protozoa
            d Fins                                                          (iv) Annelids

  1. a – (iii), b – (i), c – (iv), d – (ii)
  2. a – (i), b – (iii), c – (iv), d – (ii)
  3. a – (iv), b – (iii), c – (ii), d – (i)
  4. a – (iii), b – (iv), c – (i), d – (ii)

Answer : D (a – (iii), b – (iv), c – (i), d – (ii))

 Question 41: The flightless bird among the following is

  1. Columba
  2. Neophron
  3. Struthio
  4. Corvus

Answer : C (Struthio)

Question 42: Identify the aquatic mammals from the following?
(i) Balaenoptera
(ii) Equus
(iii) Delphinus
(iv) Pteropus
(v) Felis

  1. (i) and (iii)
  2. (ii) and (iv)
  3. (V) only
  4. (iv) and (v)

Answer : A ((i) and (iii))

Question 43: The limbless amphibian is

  1. Ichthyophis
  2. Hyla
  3. Rana
  4. Salamanders

Answer : A (Ichthyophis)

Question 44: Which one of the following groups of animals is correctly matched with its characteristic feature without any exception?

  1. Reptilia : possess 3 – chambered heart with an incompletely divided ventricle
  2. Chordata : possess a mouth with an upper and a lower jaw
  3. Chondrichthyes : possess cartilaginous endoskeleton
  4. Mammalia : give birth to young ones

Answer : D (Mammalia : give birth to young ones)

Question 45: Which one of the following statements is incorrect about the occurrence of notochord?

  1. It is present only in larval tail in ascidian.
  2. It is replaced by a vertebral column in adult frog
  3. It is absent throughout life in humans from the very beginning
  4. It is present throughout life in Amphioxus

Answer : C (It is absent throughout life in humans from the very beginning)

Question 46: In some chordates, the notochord is modified as the vertebral column. Such animals are called vertebrates. Which one of the following statements makes sense?

  1. All chordates are vertebrates but all vertebrates are not chordates.
  2. All vertebrates are chordates and all chordates are vertebrates.
  3. All vertebrates are chordates but all chordates are not vertebrates.
  4. Chordates are not vertebrates and vertebrates are not chordates.

Answer : C (All vertebrates are chordates but all chordates are not vertebrates)

Question 47: Which one of the following pairs of animals are similar to each other for the feature stated against them?

  1. Pteropus and Ornithorhyncus – viviparity
  2. Garden lizard and crocodile – three chambered heart
  3. Ascaris and Ancylostoma – metameric segmentation
  4. Sea horse and flying fish – cold blooded

Answer : D (Sea horse and flying fish – cold blooded)

Question 48: Which one of the following categories of animals, is correctly described with no single exception in it?

  1. All reptiles possess scales, have a three chambered heart and are coldblooded (poikilothermal).
  2. All bony fishes have four pairs of gills and an operculum on each side
  3. All sponges are marine and have collared cells
  4. All mammals are viviparous and possess diaphragm for breathing

Answer : B (All bony fishes have four pairs of gills and an operculum on each side)

Question 49: Which among these is not a homeotherm ?

  1. Aptenodytes
  2. Testudo
  3. Delphinus
  4. Neophron

Answer : B (Testudo)

Question 50: Match Column – I with Column – II and select the correct option from the codes given below.
                       Column – I                               Column – II
              a Cartilaginous fishes               (i) Usually external                                          fertilization
              b Bony fishes                             (ii) Internal fertilization
                                                                  (iii) Mostly oviparous
                                                                  (iv) Some are viviparous
                                                                  (v) Direct development

  1. a – (i), (iii), (v); b – (i), (ii)
  2. a – (ii), (iv); b – (i), (iii), (v)
  3. a – (iii), (v); b – (i), (ii), (iv)
  4. a – (i), (ii), (iv); b – (iv), (v)

Answer : B (a – (ii), (iv); b – (i), (iii), (v))

Question 51: Which of the following group is formed of only the hermaphrodite organisms?

  1. Earthworm, tapeworm, housefly, frog
  2. Earthworm, tapeworm, sea horse, housefly
  3. Earthworm, leech, sponge, roundworm
  4. Earthworm, tapeworm, leech, sponge

Answer : D (Earthworm, tapeworm, leech, sponge)

Question 52: Which of the following groups of animals are uricotelic?

  1. Reptiles, birds, land snails, insects
  2. Reptiles, birds, land snails
  3. Aquatic amphibians, birds, land snails, insects
  4. Amphibians, reptiles, birds, insects

Answer : A (Reptiles, birds, land snails, insects)

Question 53: Which of the following is a correct match?

  1. Cray fish – Elasmobranch
  2. Cuttle fish – Osteichthyes
  3. Jelly fish – Echinodermata
  4. Silver fish – Arthropoda

Answer : D ( Silver fish – Arthropoda )

Question 54: Which of the following are correct?

(i) Sponges : Cellular level of organization
(ii) Cnidaria : Tissue level of organization
(iii) Platyhelminthes : Organ level of organization
(iv) Annelids, Arthropods, Molluscs, Echinoderms and Chordates : Organ system level of organization

  1. All are correct
  2. (i) and (iv) only
  3. (ii) and (iii) only
  4. (i) and (ii) only

Answer : A (All are correct)

Question 55: What is common between parrot, platypus and kangaroo?

  1. Toothless jaws
  2. Functional postanal tail
  3. Oviparity
  4. Homoiothermy

Answer : D (Homoiothermy)

 Question 56 : Match Column – I with Column – II and select the correct option from the codes given below.
                           Column – I                                   Column – II
                       a Cyclostomes                              (i) Hemichordata
                       b Aves                                           (ii) Urochordata
                       c Tunicates                                   (iii) Agnatha
                      d Balanoglossus                           (iv) Pisces
                      e Osteichthyes                              (v) Tetrapod

  1. a – (i), b – (ii), c – (iii), d – (iv), e – (v)
  2. a – (ii), b – (iii), c – (iv), d – (i), e – (v)
  3. a – (iii), b – (v), c – (ii), d – (i), e – (iv)
  4. a – (iii), b – (i), c – (v), d – (ii), e – (iv)

Answer : C (a – (iii), b – (v), c – (ii), d – (i), e – (iv))

Question 57: You have discovered an animal having characters like, triploblastic, bilateral symmetry, coelomate, chitinous exoskeleton, head, thorax and abdomen as body parts, and jointed appendages ? You should place the animal under

  1. Tetrapoda
  2. Arthropoda
  3. Annelida
  4. Hemichordata

Answer : B (Arthropoda)

Question 58: Which of the following statements are correct or incorrect regarding class Amphibia?

(i)Has body divisible into head and trunk. Tail is present in some amphibians.
(ii) Show respiration by gills, lungs and through skin.
(iii) Has scales in all its members.
(iv) can lead dual life (aquatic and terrestrial).
(v) Has eyelids.

  1. All are correct
  2. (i) and (iv) are correct
  3. Only (iii) is incorrect
  4. Only (ii) is incorrect

Answer : C (Only (iii) is incorrect)

Question 59: Which of the following is/are not the characteristics of the class Osteichthyes?

(i) Body is streamlined and mouth is terminal.

(ii) Gills are covered by operculum.

(iii) Skin covered with cycloid and placoid scales.

(iv) Many of them are viviparous.

  1. (iv) only
  2. (iii) and (iv)
  3. (iii) and (iv)
  4. (i) and (iv)

Answer : B ((iii) and (iv))

Question 60: Given below are four matchings of an animal and its kind
of respiratory organ:

Silver fish – Trachea
Scorpion – Book lung
Sea squirt – Pharyngeal gill slits
Dolphin – Skin
The correct matchings are

  1. A and B
  2. A, B and C
  3. B and D
  4. C and D

Answer : B ( A, B and C )

Question 61: Which of the following characters is absent in all chordates except mammals?

  1. Sternum
  2. Coelom
  3. Mammary glands
  4. Dorsal nerve cord

Answer : C (Mammary glands)

Question 62: The echinoderms, hemichordates and chordates had which of the following larva as a common ancestral form?

  1. Tornaria
  2. Trochophore
  3. Dipleurula
  4. Bipinnaria

Answer : C (Dipleurula)

Question 63: Which of the following classes is incorrectly matched with its general characters?

  1. Cyclostomata: Lack jaws and paired fins and body is covered with placoid scales.
  2. Osteichthyes: Four pairs of gills are covered with an operculum and skin is covered with cycloid scales.
  3. Reptilia: Tympanum represents ear and fertilization is internal
  4. Aves: Endoskeleton is fully ossified and long bones are hollow with air cavities called as pneumatic bones

Answer : A (Cyclostomata: Lack jaws and paired fins and body is covered with placoid scales.)

Question 64: To which classes do the following animals belong?

A – Petromyzon, B – Scoliodon, C – Pristis

  1. A – Cyclostomata, B – Chondrichthyes, C – Chondrichthyes
  2. A – Osteichthyes, B – Chondrichthyes, C – Chondrichthyes
  3. A – Osteichthyes, B – Chondrichthyes, C – Osteichthyes
  4. A – Osteichthyes, B – Chondrichthyes, C – Cyclostomata

Answer : A ( A – Cyclostomata, B – Chondrichthyes, C – Chondrichthyes )

Question 65: Amphibians share with reptiles all of the following characters except

  1. Ventral heart
  2. External fertilization and indirect development
  3. Dioecious, oviparous
  4. Cold blooded or poikilotherms

Answer : B ( External fertilization and indirect development )

Question 66: The characteristics given below are associated with
(i) Body is covered by dry and cornified skin, epidermal scales or scutes
(ii ) They have no external ear
(iii) Crawling, creeping habit
(iv) 3 chambered heart

  1. Reptile
  2. Amphibia
  3. Bird
  4. Mammals

Answer : A ( Reptile )

Do share the post if you liked it. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!