MCQ Of The Living World | Chapter 1 | Class 11 | Biology | CBSE |

MCQ Of The Living World, Chapter 1, Biology

 

Question 1: Read the following statements and select the correct ones.

1 Increase in mass and increase in number of individuals are twin characteristics of growth.

2 Metabolic reactions can be demonstrated outside the body in isolated cell – free systems.

3 ‘Response to stimuli’ is a defining property of living organisms.

  1. 1 and 2
  2. 2 and 3
  3. 1 and 3
  4. 1, 2 and 3

Answer : D ( 1, 2 and 3)

Question 2: A living organism is unexceptionally differentiated from a non – living structure on the basis of

  1. Reproduction
  2. Growth and development
  3. Interaction with environment
  4. Responsiveness

Answer : D (Responsiveness)

Question 3: In plants, cell division occurs ________ whereas in animals, it occurs ________ .

  1. Only upto a certain age, Continuously
  2. Continuously, Only up to a certain age
  3. Continuously in both
  4. Only upto a certain age in both

Answer : B (Continuously, Only upto a certain age)

Question 4: Which two of the below given points are known as the twin characteristics of growth ?

1 Increase in mass

2 Increase in number of individuals

3 Cellular organization

4 Cellular differentiation

  1. 1 and 2
  2. 1 and 3
  3. 2 and 3
  4. 3 and 4

Answer : A (1 and 2)

Question 5: Match Column – I with Column – II and select the correct option from codes given below.

Column I  Column II
1 Planaria a Binary fission
2 Fungi b Asexual spores
3 Yeast   c Budding
4 Amoeba d True regenaration
e Fragmentation

 

  1. 1 – a, 2 – b, 3 – c, 4 – d
  2. 1 – d, 2 – b, e, 3 – c, 4 – a
  3. 1 – b, 2 – e, 3 – a, 4 – d
  4. 1 – e, 2 – b, a, 3 – c, 4 – d

Answer : B (1 – d, 2 – b, e, 3 – c, 4 – a)

Question 6: Which of the following groups consist of organisms which multiply by fragmentation ?

  1. Earthworm, Amoeba, Fungi
  2. Earthworm, Fungi, Bacteria
  3. Fungi, Filamentous algae, Protonema of mosses
  4. Amoeba, Hydra, Bacteria

Answer : C (Fungi, Filamentous algae, Protonema of mosses)

Question 7: Read the following statements and select the correct option.

STATEMENT 1 : Reproduction is considered as defining property of living organisms.

STATEMENT 2 : There are many living organisms which do not produce e.g., mules, worker bees, infertile human couples, etc.

  1. Both statements 1 and 2 are true and statement 2 is the correct explanation for statement 1
  2. Both statements 1 and 2 are true but statement 2 is not the correct explanation for statement 1
  3. Statement 1 is true and statement 2 is false
  4. Both statements 1 and 2 are correct

Answer : A (Both statements 1 and 2 are true and statement 2 is the correct explanation for statement 1)

Question 8: Which of the following statements regarding the response of living organisms to external stimuli is correct ?

  1. The external environmental stimuli can be physical, chemical or biological.
  2. All organisms, from the prokaryotes to the most complex eukaryotes can sense and respond to environmental stimuli
  3. Consciousness and response to external stimuli is the defining property of living organisms
  4. All of these

Answer : D (All of these)

Question 9: The statement ‘nothing lives forever, yet life continues’ illustrates the role of

  1. Embryogenesis
  2. Morphogenesis
  3. Replication
  4. Reproduction

Answer : D (Reproduction)

Question 10: Which of the following sets does not contain defining characteristics of living organisms ?

  1. Growth and reproduction
  2. Metabolism and cellular level of organization
  3. Response to stimuli and consciousness
  4. All of these

Answer : A (Growth and reproduction)

You may also read MCQ of Biological Classification, MCQ of Plant Kingdom, MCQ of Animal Kingdom, MCQ of Morphology of Flowering Plants, MCQ of Structural Organization in Animals, MCQ of Cell: The Unit of Life, MCQ of Biomolecules for better understanding of the chapters.

Question 11: _______ is the branch of science dealing with identification, nomenclature and classification of organisms.

  1. Morphology
  2. Anatomy
  3. Ecology
  4. Taxonomy

Answer : D (Taxonomy)

Question 12: Select the correctly written botanical/zoological name.

  1. Homo Sapiens
  2. Panthera tigris
  3. Pisum sativum
  4. Mangifera Indica

Answer : B (Panthera tigris)

Question 13: Which of the following is the correct representation of organisations levels in living beings ?

  1.  Subcellular → Cellular → Individual → Community → Population
  2.  Atomic → Molecular → Subcellular → Cellular → Tissue → Organ system → Individual
  3.  Individual → Population → Organ system → Tissue → Cellular → Molecular → Atomic
  4.  Atomic → Molecular → Tissue → Individual → Ecosystem →Community

Answer : B (Atomic → Molecular → Subcellular → Cellular → Tissue → Organ system → Individual)

Question 14: Which of the following statements regarding the universal rules of biological nomenclature is incorrect?

  1. Biological names are either derived from Latin language or are latinised.
  2. The first word in a biological name represents the genus while the second component denotes the species.
  3. Both the words in a biological name, when handwritten, Xeno, are separately underlined, or printed in italics to indicate their Latin origin
  4. The specific epithet starts with a capital letter while the generic epithet starts with a small letter. it can be the illustrated with the example of mangifera indica

Answer : D (The specific epithet starts with a capital letter while the generic epithet starts with a small letter. it can be the illustrated with the example of mangifera indica)

Question 15: ICBN is

  1. International code of biological naming
  2. International code of botanical nomenclature
  3. International class of biological nomenclature
  4. International classification of biological nomenclature

Answer : B (international code of botanical nomenclature)

Question 16: Who wrote ‘Species Plantarum’ and provided a basis for the classification of plants ?

  1. Carolus Linnaeus
  2.  Charles Darwin
  3.  Robert Hooke
  4.  Leeuwenhoek

Answer : A (Carolus Linnaeus)

Question 17: Classification systems have many advantages. which of the following is not a goal of biological classification ?

  1. To depict convergent evolution
  2. To clarify the relationships among organisms
  3. To help us remember organisms and their traits
  4. To identify and name organisms

Answer : A (To depict convergent evolution)

Question 18: Match Column-I with Column-II and select the correct option from the codes given below.

 Column-I Column-II
a Binomial nomenclature  (i) Hippocrates
b The Darwin of the 20th century (ii) Earnst Mayr
c Father of Botany (iii) Linnaeus
d Father of medicine  (iv) Theopharastus

 

  1.  a – (iii), b – (ii), c – (iv), d – (i)
  2.  a – (iii), b – (ii), c – (i), d – (iv)
  3.  a -(i), b – (ii), c – (iii), d – (iv)
  4.  a – (ii), b – (iii), c -.(iv), d – (i)

Answer : A (a – (iii), b – (ii), c – (iv), d – (i))

Question 19: Most names in biological nomenclature of living organisms are taken from which language ?

  1. Hindi
  2.  Latin
  3.  German
  4.  French

Answer : B (Latin)

Question 20: The main purpose of classification of organisms is to

  1. Study geography
  2. Locate plants and animals
  3. Establish relationships amongst organisms
  4. Study evolution

Answer : C (Establish relationships amongst organisms)

Question 21: The main objective of plant taxonomy is

  1. To study the world’s flora
  2. To provide a method for identification and nomenclature
  3. To provide Latin ‘scientific’ names for every group of plants in the world
  4. All of these

Answer : D (All of these)

Question 22: Select the correct option for biological names.

  1. They are binomial
  2. They are descriptive
  3. They are universal
  4. All of these

Answer : D (All of these)

Question 23: The scientific name of banyan is written as Ficus bengalensis L. which of the following statements is correct regarding this ?

  1. Letter L. Signifies Latin language
  2. The name should be written reverse with bengalensis preceding Ficus
  3. Letter L. Signifies the taxonomist Linnaeus
  4. bengalensis is generic name

Answer : C (Letter L. Signifies the taxonomist Linnaeus)

Question 24: Which one of the following books was contributed by Linnaeus ?

  1. Systema Naturae
  2. Historia Plantarum
  3. Historia Naturalis
  4. All of these

Answer : A (Systema Naturae)

Question 25: Founder of binomial nomenclature was

  1. Linnaeus
  2. Mendel
  3. Darwin
  4. Lamarck

Answer : A (Linnaeus)

Question 26: Which one of the following is a mismatched pair of common name and biological name of an organism ?

  1. Para rubber – Hevea brasiliensis
  2. Tea –Thea chinensis
  3. Earthworm –Pheretima posthuma
  4. Frog –Bufo melanostictus

Answer : D (Frog –Bufo melanostictus)

Question 27: Linnaean system of classification was based on

  1. Morphology
  2. Ecology
  3. Embryology
  4. Cytology

Answer : A (Morphology)

Question 28: Which of the following statements is not correct ?

  1. Biodiversity is the occurrence of variety of life forms different in morphology, anatomy habitats and habits
  2. Systematics is the branch of biology that deals with cataloguing plants, animals and other organisms into categories that can be named, remembered compared and studied
  3. Classification is the branch of biology that deals with principles and procedures of identification and nomenclature of organisms
  4. None of these

Answer : C (Classification is the branch of biology that deals with principles and procedures of identification and nomenclature of organisms)

Question 29: Which of the following represents the correct sequence of various taxonomic categories ?

  1. Class – phylum – tribe – order – family – genus- species
  2. Division – class – family – tribe – order – genus – species
  3. Division – class – order – family – tribe – genus – species
  4. Phylum – order – class – tribe – family – genus – species

Answer : C (Division – class – order – family – tribe – genus – species)

Question 30: Which one of the following has least similar characters ?

  1. Family
  2. Class
  3. Genus
  4. Species

Answer : B (Class)

Question 31: The ascending or descending arrangement of taxonomic categories is called as

  1. Classification
  2. Taxonomy
  3. Hierarchy
  4. Key

Answer : C (Hierarchy)

Question 32: Basic unit or smallest taxon of classification is

  1. Species
  2. Kingdom
  3. Family
  4. Variety

Answer : A (Species)

Question 33: Which one of the following is not a category ?

  1. Phylum
  2. Species
  3. Class
  4. Glumaceae

Answer : D (Glumaceae)

Question 34: Related genera belong to the same

  1. Species
  2. Variety
  3. Family
  4. Breed

Answer : C (Family)

Question 35: Select the mismatched pair.

  1. Panthera leo – Belongs to class Mammalia
  2. Musca domestica – The common house lizard, a reptile
  3. Entamoeba coli – Commonly occurring protozoan in human intestine
  4. Solanum tuberosum – A dicotyledonous plant

Answer : B (Musca domestica – The common house lizard, a reptile)

Question 36: The ‘birds’ taxonomically represent a

  1. Family
  2. Order
  3. Class
  4. Phylum

Answer : C (Class)

Question 37: Two organisms are present in the same class but not in the same family. They may belong to same

  1. Genus
  2. Species
  3. Variety
  4. Order

Answer : D (Order)

Question 38: Mangifera is a

  1. Variety
  2. Genus
  3. Species
  4. Class

Answer : B (Genus)

Question 39: In the zoological name of fish Catla catla, the specific name is identical with the generic name, thus it is an example of

  1. Antonym
  2. Tautonym
  3. Synonym
  4. Homonym

Answer : B (Tautonym)

Question 40: Which of the following categories possess least number of related characters ?

  1. Order
  2. Phylum
  3. Class
  4. Species

Answer : B (Phylum)

Question 41: Genus is a group of similar and related

  1. Classes
  2. Phyla
  3. Species
  4. Orders

Answer : C (Species)

Question 42: The name of a plant order ends with

  1. -aceae
  2. -ales
  3. -idae
  4. -ae

Answer : B ( -ales)

Question 43: Which of the following characters are mainly considered for declaring a new plant species?

  1. Characters of endosperm
  2. Anatomical characters
  3. Physiological characters
  4. Floral characters

Answer : D (Floral characters)

Question 44: Which of the following taxonomic categories includes all the others?

  1. Family
  2. Order
  3. Genus
  4. Species

Answer : B (Order)

Question 45: Which one of the following statements is incorrect?

  1. indica, tuberosum and leo represent the specific epithets.
  2. Physalia, Apis and Helianthus represent the generic epithets.
  3. Monocotyledonae and Dicotyledonae are the two classes of division Angiospermae.
  4. Phylum Chordata is the largest phylum of kingdom Animalia

Answer : D (Phylum Chordata is the largest phylum of kingdom Animalia)

Question 46: Select the incorrect statement with respect to the taxon, ‘genus’.

  1. It is a group or assemblage of related species.
  2. A genus essentially possesses more than one number of species.
  3. Lion, Tiger, Leopard, Jaguar are closely related species which have been placed in the genus Panthera and are respectively named as Panthera leo, P. tigris, pardus and P. onca.
  4. Solanum, Penicillium, Withania and Canis are the examples of genera.

Answer : B (A genus essentially possesses more than one number of species)

Question 47: Study the following table which shows different organisms with their taxonomic categories.

Common name Family Order Class Phylum/Division
Man Hominidae Primaria Mammalia           A
Housefly Muscidae Diptera B Arthropoda
Mango C Sapindales Dicotyledonae Angiospermae
Wheat Poaceae Poales D Angiospermae

Select the correct option for A, B, C and D.

A  C D
Chordata  Chordata  Anacardiaceae Monocotyledonae
Animalia Arachnida  Anacardiaceae Monocotyledonae
Chordata Arachnida Polygonaceae  Monocotyledonae
Non – Chordata Insecta  Anacardiaceae Dicotyledonae

Answer : A (Chordata                  Insecta                      Anacardiaceae           Monocotyledonae)

Question 48: Which one of the following is an incorrect pair?

  1. Rhizopus stolonifer – A common black bread mould
  2. Trypanosoma gambiense – A protozoan protist
  3. Euplectella – A member of phylum Cnidaria
  4. Lycopersicon – A dicotyledonous plant

Answer : C (Euplectella – A member of phylum Cnidaria)

Question 49: A taxonomic category refers to?

  1. The basic unit of classification
  2. A rank or level in a taxonomic hierarchy
  3. A group of related organisms able to interbreed
  4. A group of related organisms but unable to interbreed freely

Answer : B (A rank or level in a taxonomic hierarchy)

Question 50: Amongst all the kingdoms, the only taxon that exists in nature as a biologically cohensive unit is the?

  1. Species
  2. Genus
  3. Phylum or division
  4. Kingdom

Answer : A (Species)

Question 51: A collection of species which bear a close resemblance to one another in the morphological characters of the floral parts is known as?

  1. Family
  2. Variety
  3. Genus
  4. Division

Answer : C (Genus)

Question 52: The taxonomic category below the level of family is?

  1. Class
  2. Species
  3. Phylum
  4. Genus

Answer : D (Genus)

Question 53: On the basis of nucleus, viruses should be placed under?

  1. Prokaryotes
  2. Eukaryotes
  3. Both A and B
  4. None of these

Answer : A (Prokaryotes)

Question 54: A true species consists of a population which is?

  1. Sharing the same niche
  2. Interbreeding
  3. Feeding over the same food
  4. Geographically isolated

Answer : B (Interbreeding)

Question 55: Match Column – I with Column – II and select the correct option from codes given below.

Column – I Column – II
a John Ray i Give the concept of new systematics
b C. Linnaeus  ii First described species as a unit of classification
c  Aristotle iii Father of zoology
d Julian iv Introduced binomial nomenclature 

 

  1. a – i, b – ii, c – iii, d – iv
  2. a – iv, b – ii, c – iii, d – i
  3. a – ii, b – iii, c – i, d – iv
  4. a – ii, b – iv, c – iii, d – i

Answer : D (a – ii, b – iv, c – iii, d – i)

Question 56: In biological terminology, a group of similar organisms which are capable of interbreeding and producing fertile offsprings is called?

  1. Species
  2. Genus
  3. Tribe
  4. Family

Answer : A(Species)

Question 57: Select the incorrect statement out of the following?

  1. All animals belonging to various phyla are assigned to the kingdom Animalia.
  2. As we go higher from species to kingdom, number of common characteristics goes on increasing.
  3. Different classes comprising fish, amphibians, reptiles, birds and mammals together constitute the phylum Chordata.
  4. Plant order Polymoniales includes the families like Solanaceae and Convolvulaceae based on the vegetative and floral characters.

Answer : B (As we go higher from species to kingdom, number of common characteristics goes on increasing)

Question 58: Floral features are commonly used for identification of angiosperms because?

  1. Reproductive parts are more conservative
  2. Flowers can be safely preserved
  3. Flowers are nice to work with
  4. Flowers have various colours and scents

Answer : A (Reproductive parts are more conservative )

Question 59: ‘Key’ is a taxonomical aid used for the identification organisms. Each statement in key is called ________ .

  1. Couplet
  2. Lead
  3. Both A and B
  4. None of these

Answer : B(Lead)

Question 60: Botanical gardens mainly serve the purpose of providing

  1. Beautiful area for recreation
  2. Reservoir for tropical plants
  3. Ex situ conservation of germplasm
  4. Natural habitat for wildlife

Answer : C (Ex situ conservation of germplasm)

Question  61: Study the following statements and select the correct ones.

(i) Herbarium is a store house of collected plant specimens that are dried, pressed and preserved on sheets.

(ii) Flora provides the index to the plant species found in a particular area

(iii) Monographs contain information on only one taxon

  1. (i) and (ii)
  2. (ii) and (iii)
  3. (i) and (iii)
  4. (i), (ii) and (ii)

Answer : D ((i), (ii) and (ii))

Question 62: Match Column – I with Column – II and select the correct option from codes given below.

Column – I Column – II
a Royal botanical garden, Kew  i  Lucknow
b Indian botanical garden ii  England
c National botanical research institute iii Howrah
d Llyod botanical garden  iv  Darjeeling

 

  1. a – ii, b – iii, c – i, d – iv
  2. a – i, b – iii, c – ii, d – iv
  3. a – iv, b – ii, c – i, d – iii
  4. a – iv, b – iii, c – ii, d – i

Answer : A (a – ii, b – iii, c – i, d – iv)

Question 63: ______is a taxonomic aid which contains the actual account of habitat and distribution of plants of a given area and also provides the index to the plant species found in a particular area?

  1. Flora
  2. Key
  3. Monograph
  4. Manual

Answer : A (Flora)

Question 64: Which taxonomic aid gives comprehensive account of complete compiled information of a genus or family at a particular time?

  1. Taxonomic key
  2. Herbarium
  3. Monograph
  4. All of these

Answer : C (Monograph)

Question 65: Match Column – I with Column – II and select the correct option from the codes given below.

Column – I  Column – II
a Botanical garden   i Preserved plant specimens
b Zoological park  ii Preserved plant and animal specimens
c Museum iii Living plants
d Herbarium   iv Living wild animals

 

  1. a – i, b – ii, c – iii, d – iv
  2. a – iii, b – iv, c – ii, d – i
  3. a – iii, b – iv, c – i, d – ii
  4. a – i, b – ii, c – iv, d – iii

Answer : B (a – iii, b – iv, c – ii, d – i)

Question 66: Study the following statements regarding significance of botanical gardens and select the incorrect one?

  1. These help in growing important plants of local flora and keeping their record.
  2. These help in providing living plant material for research work.
  3. These help in growing and maintaining rare and (endangered plants.
  4. None of these.

Answer : D (None of these)

Question 67: Read the following statements regarding biological museums.

(i) Biological museums are generally set up in educational institutes such as schools and colleges.

(ii) Museums have collections of preserved plant and animal specimens for study and reference.

(iii ) Specimens are preserved in the containers or jars in preservative solutions

(iv) Insects are preserved in insect boxes after collecting, killing and pinning

(v) Larger animals like birds and mammals are usually stuffed and preserved.

(vi) Skeletons of mammals are not allowed to be kept in museums.

Which of the above statements is/are not correct?

  1. (ii) and (iii)
  2. (i) and (vi)
  3. (v) only
  4. (vi) only

Answer : D ((vi) only)

Question 68: The plants growing in an area surrounded by a geographical or political boundary will be included in?

  1. Fauna
  2. Aquatic ecosystem
  3. Flora
  4. Terrestrial ecosystem

Answer : C (Flora)

Question 69: Arboretum is a part of botanical gardens where

  1. Bonsai are made
  2. Beautification is done
  3. Palms are grown
  4. Big trees are cultivated in the form of forests

Answer : D ( Big trees are cultivated in the form of forests )

Question 70: Study the following statements regarding the preparation of herbarium sheets.

(i) Plant should be collected in flowering stage.

(ii) Every detail regarding the plant such as locality, ecological conditions, vegetative and floral characters, etc. should be noted.

(iii) Plants are evenly pressed by unfolding all the plant parts between blotting papers (or newspapers) with the help of plant pressers.

(iv) Blotting papers need not be changed until the plant gets dried.

(V) After drying, the plant specimen is carefully mounted/ pasted on the herbarium sheets.

(vi) The herbarium sheet is labelled on the lower right hand corner representing the number of plant specimen, date of collection etc.

Which of the above statements is / are not correct?

  1. (i) only
  2. (iv) only
  3. (i) and (iv)
  4. (iii) and (iv)

Answer : B ( (iv) only )

 

Do share the post if you liked the MCQ of The Living World. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!