MCQ Of Morphology of Flowering Plants | Chapter 5 | Biology | Class 11 |

MCQ Of Morphology of Flowering Plants, Chapter 5, Class 11, Biology

 

Question 1: Select the mismatched pair.

  1. Tap root system – Dicots
  2. Fibrous root system – Monocots
  3. Fasciculated roots – Curcum
  4. Stilt roots – Sugarcane

Answer : C (Fasciculated roots – Curcum)

Question 2: Edible roots are found in

  1. Rice
  2. Wheat
  3. Potato
  4. Sweet potato

Answer : D (Sweet potato)

Question 3: Which of the following plants bears moniliform roots?

  1. Momordica
  2. Curcuma
  3. Dahlia
  4. Asparagus

Answer : A (Momordica)

Question 4: Match Column – I with Column – II and select the correct option from the codes given below.

Column – I 

 (Type of fleshy tap root)       

Column – II

(Example)

 a Conical  (i) Brassica rapa
b Fusiform  (ii) Daucus carota
 c Napiform    (iii) Raphanus sativus
d Tuberous  (iv) Mirabilis jalapa
  1. a – (ii), b – (iii), c – (i), d – (iv)
  2. a – (iii), b – (ii), c – (i), d – (iv)
  3. a – (ii), b – (i), c – (iii), d – (iv)
  4. a – (ii), b – (liii), c – (iv), d – (i)

Answer : A (a – (ii), b – (iii), c – (i), d – (iv))

Question 5: Select the incorrect statement out of the following.

  1. Assimilatory roots capable of photosynthesis are present in Tinospora and Trapa.
  2. Haustoria of Cuscuta make connections with both xylem and phloem tissues of host.
  3. Reproductive roots of Ipomoea batata help in vegetative propagation.
  4. Epiphytic roots of Vanda possess well developed root caps and root hair.

Answer : D (Epiphytic roots of Vanda possess well developed root caps and root hair.)

Question 6: Select the group of plants that possess stilt roots.

  1. Zea mays, Rhizophora mangal
  2. Pandanus odoratissimus, Ficus benghalensis
  3. Rhizophora mangal, Hedera helix
  4. Ficus benghalensis, Pisum sativum

Answer : A (Zea mays, Rhizophora mangal)

Question 7: Read the given statements and select the correct ones.
(i) Root caps are present in prop roots.
(ii) Pneumatophores help to get oxygen for respiration.
(iii) Edible part of ginger is underground stem.
(iv) Hydrophytes usually possess a well developed root system.

  1. (i) and (ii)
  2. (ii) and (iii)
  3. (i), (ii) and (iii)
  4. (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer : C ( (i), (ii) and (iii))

Question 8: Unbranched, erect, cylindrical stout axis with distinct nodes and internodes and with jointed appearance is called as

  1. Runner
  2. Sucker
  3. Culm
  4. Caudex

Answer : C (Culm)

Question 9: _______ are the green stems of limited growth which have taken over the function of photosynthesis from leaves.

  1. Phylloclades
  2. Cladodes
  3. Phyllodes
  4. Stem thorns

Answer : B (Cladodes)

Question 10: In Bougainvillea, weak stems rise up a support by clinging to it with the help of curved thorns, such plants are called as

  1. Tendrils
  2. Hooks
  3. Offsets
  4. Scramblers

Answer : D (Scramblers)

You may also read MCQ of The Living World, MCQ of Biological Classification, MCQ of Plant Kingdom, MCQ of Animal KingdomMCQ of Structural Organization in Animals, MCQ of Cell: The Unit of Life, MCQ of Biomolecules for better understanding of the chapters.

Question 11: ________ are one internode long runners, usually found in rosette plants at the ground/water level.

  1. Trailers
  2. Offsets
  3. Stolons
  4. Rhizomes

Answer : B (Offsets)

Question 12: In Opuntia, the function of photosynthesis is carried out by

  1. cladode
  2. Phyllode
  3. Phylloclade
  4. Stipules

Answer : C (Phylloclade)

Question 13: Which of the following is not an example of corm?

  1. Colocasia
  2. Freesia
  3. Crocus
  4. Zingiber

Answer : D (Zingiber)

Question 14: The eyes’ of the potato tuber represent

  1. Nodes
  2. Root buds
  3. Flower buds
  4. Leaf buds

Answer : A (Nodes)

Question 15: Match Column – I with Column – II and select the correct option from the codes given below.

Column – I  Column – II
a Thorns (i) Vegetative propagation
b Phylloclades  (ii) Defensive mechanism
c Runners (iii) Mechanical support
d Stilt roots  (iv) Absorption of nutrition
e Haustoria      (v) Photosynthesis

 

  1. a – (v), b – (iv), c – (iii), d – (ii), e – (i)
  2. a – (ii), b – (v), c – (iii), d – (i), e – (iv)
  3. a – (ii), b – (v), c – (i), d – (iii), e -(iv)
  4. a – (iii), b – (v), c – (iv), d – (i), e – (ii)

Answer : C (a – (ii), b – (v), c – (i), d – (iii), e -(iv))

Question 16: Select the mismatched pair out of the following.

  1. Rhizome – Dryopteris, Nelumbo nucifera
  2. Corm – Crocus sativus, Amorphophallus
  3. Sucker – Curcuma domestica, Zingiber officinale
  4. Tuber – Helianthus tuberosus, Solanum tuberosum

Answer : C (Sucker – Curcuma domestica, Zingiber officinale)

Question 17: Which of the following plants possesses culm?

  1. Cuscuta
  2. Zingiber
  3. Bamboo
  4. Cocos

Answer : C (Bamboo)

Question 18: Match Column – I with Column – II and select the correct option.

   Column – I  Column – II
a Vegetative buds (i) Buds develop in axils of leaves
b Floral buds (ii) Buds produce leafy shoots
c Axillary buds (iii) Reproductive buds that produce flowers
d Accessory buds (iv) Additional buds borne at leaf bases

 

  1. a – (ii), b – (iii), c – (i), d – (iv)
  2. a – (iii), b – (ii), c – (i), d – (iv)
  3. a – (iv), b – (iii), c – (ii), d – (i)
  4. a – (i), b – (ii), c – (iv), d – (iii)

Answer : A (a – (ii), b – (iii), c – (i), d – (iv))

Question 19: Which of the following represents the edible swollen portion of Allium cepa?

  1. Aerial stem
  2. Underground stem
  3. Internodes
  4. Leaf bases

Answer : D (Leaf bases)

Question 20: Which of the following plant parts in garlic and onion are edible?

  1. Underground stem
  2. Fleshy scale leaves
  3. Tunic
  4. Adventitious roots

Answer : B (Fleshy scale leaves)

Question 21: Which one of the following is an incorrect pair?

  1. Phylloclade – Opuntia
  2. Cladode – Ruscus
  3. Phyllode – Asparagus
  4. Stem tendrils – Grape vine

Answer : C (Phyllode – Asparagus)

Question 22: Identify the group of plants possessing leaf tendrils.

  1. Peas, Glory lily
  2. Cucumber, Pumpkin
  3. Watermelon, Grape vine
  4. All of these

Answer : A (Peas, Glory lily)

Question 23: In some ________ , the leaf base may become swollen and is called as ________ .

  1. Monocots, sheathing leaf base
  2. Legumes, pulvinus
  3. Legumes, sheathing leaf base
  4. Monocots, pulvinus

Answer : B (Legumes, pulvinus)

Question 24: In _______ phyllotaxy, a pair of leaves arise at each node and lie opposite to each other as in _______ plant.

  1. Alternate, Hibiscus
  2. Opposite, Hibiscus
  3. Opposite, Calotropis
  4. Whorled, Calotropis

Answer : C (Opposite, Calotropis)

Question 25: Parallel venation is a characteristic of monocots. Which of the following is an exception to this generalization?

  1. Smilax
  2. Colocasia
  3. Alocasia
  4. All of these

Answer : D (All of these)

Question 26: Which plant part is modified into pitcher in pitcher plants?

  1. Root
  2. Stem
  3. Leaf
  4. Flower

Answer : C (Leaf)

Question 27: Spines present on the areoles of Opuntia represent

  1. Stem
  2. Leaves
  3. buds
  4. Phyllodes

Answer : B (Leaves)

Question 28: Reticulate venation is a characteristic of dicots. An exception to this generalization is ?

  1. Calophyllum
  2. Ficus
  3. Hibiscus
  4. Zizyphus

Answer : A (Calophyllum)

Question 29: Finely dissected leaf may be an adaptation of

  1. Xerophytes
  2. Psammophytes
  3. Halophytes
  4. Hydrophytes

Answer : D (Hydrophytes)

Question 30: Leaf tip tendrils are present in

  1. Smilax
  2. Lathyrus
  3. Pisum
  4. Gloriosa

Answer : D (Gloriosa)

Question 31: A small rootless aquatic herb in which a portion of leaf forms a tiny sack or bladder which traps water insects is

  1. Dionaea
  2. Utricularia
  3. Sarracenia
  4. Drosera

Answer : B (Utricularia)

Question 32: Parkinsonia is a good example of

  1. Phylloclade
  2. Parachute mechanism
  3. Phyllode
  4. Winged fruits

Answer : C (Phyllode)

Question 33: Which of the following represents the functions of veins in the leaves?

  1. Transport of water and minerals
  2. Mechanical support
  3. Transport of organic food material
  4. All of these

Answer : D (All of these)

Question 34: Which of the following kinds of venation is present in banana?

  1. Reticulate unicostate
  2. Reticulate multicostate
  3. Parallel unicostate
  4. Parallel multicostate

Answer : C (Parallel unicostate)

Question 35: A simple leaf can be differentiated from the pinnae of a compound leaf on the basis of presence or absence of

  1. Number of pinnae
  2. Shape of lamina
  3. Axillary bud
  4. Lateral buds

Answer : C (Axillary bud)

Question 36: _______ inflorescence is a compact spike – like inflorescence with small Unisexual flowers.

  1. Spike
  2. Corymb
  3. Catkin
  4. Umbel

Answer : C (Catkin)

Question 37: Match Column – I with Column – II and select the correct option from the codes given below.

Column-I Column-II
a Pedicel (i)Reduced leaf
b Peduncle  (ii)Stalk of the flower
c Bract (iii) Stalk of the leaf
d Petiole (iv) Inflorescence axis

 

  1. a – (ii), b – (iv), c – (i), d – (iii)
  2. a – liii), b – (iv), c – (i), d – (ii)
  3. a – (iii), b – (i), c – (i), d – (iv)
  4. a – (i), b – (iii), c – (i), d – (iv)

Answer : A (a – (ii), b – (iv), c – (i), d – (iii))

Question 38: In _______ flowers, margin of thalamus grows upward enclosing the ovary completely and getting fused with it.

  1. Hypogynous
  2. Perigynous
  3. Epigynous
  4. Both B and C

Answer : C (Epigynous)

Question 39: Find out the incorrect match.

  1. Sterile stamen – Staminode
  2. Stamens attached to petals – Epipetalous
  3. Stamens attached to perianth – Episepalous
  4. Free stamens – Polyandrous

Answer : C (Stamens attached to perianth – Episepalous)

Question 40: If the gynoecium is present in the top most position of the thalamus, the flower is referred to as

  1. Hypogynous
  2. Perigynous
  3. Epigynous
  4. None of these

Answer : A (Hypogynous)

Question 41: Ovary is one – chambered but it becomes two – chambered due to the formation of false septum in

  1. Brassica
  2. Pisum
  3. Hibiscus
  4. Dianthus

Answer : A (Brassica)

Question 42: In ________ placentation, a monocarpellary ovary bears a single longitudinal ovule along the junction of two fused margins.

  1. Axile
  2. Parietal
  3. Free central
  4. Marginal

Answer : D (Marginal)

Question 43: Select the incorrect pair out of the following.

  1. Monadelphous – Hibiscus
  2. Diadelphous – Cucurbita
  3. Polyadelphous – Citrus
  4. Syngenesious – Helianthus

Answer : B (Diadelphous – Cucurbita)

Question 44: In ________ aestivation, sepals or petals in a whorl just touch one another at the margins, without overlapping, as is found in _________ .

  1. Valvate, Calotropis
  2. Valvate, Hibiscus
  3. Twisted, Calotropis
  4. Twisted, Hibiscus

Answer : A (Valvate, Calotropis)

Question 45: Ovary is said to be half inferior in which of the following conditions?

  1. Hypogynous
  2. Perigynous
  3. Epigynous
  4. Both B and C

Answer : B (Perigynous)

Question 46: Read the given statements.
(i) Gynoecium occupies the highest position while the other floral parts are situated below it.
(ii) Ovary is superior.
(iii) Examples are Brassica, Hibiscus, brinjal, etc.
Which condition of flowers is being described by the above statements ?

  1. Hypogyny
  2. Perigyny
  3. Epigyny
  4. None of these

Answer : A (Hypogyny)

Question 47: Match Column – I with Column – II and select the correct option from the codes given below.

Column – I  Column – II
a Marginal (i) Sunflower, marigold
b Parietal (ii) Pea
c Axile (iii) Mustard, Argernone
d Free central (iv) Hibiscus, tomato, lemon
e Basal (iv) Hibiscus, tomato, lemon

 

  1. a -(ii), b – (iii), c – (iv), d – (v), e – (i)
  2. a – (i), b – (iii), c – (ii), d – (v), e – (iv)
  3. a – (i), b – (ii), c – (iii), d – (iv), e – (v)
  4. a – (iii), b – (ii), c – (iv), d – (v), e – (i)

Answer : A (a – (ii), b – (iii), c – (iv), d – (v), e – (i) )

Question 48: Syngenesious condition of stamens is found in family

  1. Asteraceae
  2. Liliaceae
  3. Cruciferae
  4. Malvaceae

Answer : A (Asteraceae)

Question 49: Monothecous condition of stamens i.e. presence of a single anther lobe is a characteristic of family

  1. Cucurbitaceae
  2. Malvaceae
  3. Asteraceae
  4. Brassicaceae

Answer : B (Malvaceae)

Question 50: Edible part of apple and pear is

  1. Epicarp
  2. Mesocarp
  3. Endocarp
  4. Thalamus

Answer : D (Thalamus)

Question 51: Maize grain is a fruit known as

  1. Cypsela
  2. Caryopsis
  3. Legume
  4. Achene

Answer : B (Caryopsis)

Question 52: Select the mismatched pair out of the following.

  1. Syconus – Ficus carica
  2. Sorosis – Ananas camosus
  3. Pome – Mangifera indica
  4. Cremocarp – Coriandrum sativum

Answer : C (Pome – Mangifera indica)

Question 53: Monocotyledonous seeds possess a single cotyledon which is represented by

  1. Tegmen
  2. Endosperm
  3. Scutellum
  4. Aleurone

Answer : C (Scutellum)

Question 54: Coleorhiza and coleoptile are the protective sheaths covering ________ and ________ and respectively.

  1. Radicle, plumule
  2. Plumule, radicle
  3. Plumule, hypocotyl
  4. Epicotyl, radicle

Answer : A (Radicle, plumule)

Question 55: Endospermic seeds are found in

  1. Barley
  2. Castor
  3. Both A and B
  4. Pea

Answer : C (Both A and B)

Question 56: Cereals, castor and coconut possess ________ seeds.

  1. Endospermic
  2. Zoospermic
  3. Non – albuminous
  4. None of these

Answer : A (Endospermic)

Question 57: In albuminous seeds, food is stored in ________ and in exalbuminious seeds, food is stored in ___________.

  1. Endosperm, cotyledons
  2. Cotyledons, cotyledons
  3. Cotyledons, Endosperm
  4. Endosperm, Endosperm

Answer : A (Endosperm, cotyledons)

Question 58: Which floral conditions are represented by the + and % respectively?

  1. Zygomorphic and actinomorphic flowers
  2. Actinomorphic and zygomorphic flowers
  3. Hypogynous and epigynous flowers
  4. Bisexual and unisexual flowers

Answer : B (Actinomorphic and zygomorphic flowers)

Question 59: Marginal placentation is generally found in family

  1. Leguminosae
  2. Cucurbitaceae
  3. Malvaceae
  4. Brassicaceae

Answer : A (Leguminosae)

Question 60: Identify the family which shows the following diagnostic features.
Flowers pentamerous, gynoecium – bicarpellary, syncarpous, ovary placed obliquely, placentation axile, placenta swollen.

  1. Solanaceae
  2. Leguminosae
  3. Papilionaceae
  4. Liliaceae

Answer : A (Solanaceae)

Question 61: A plant has a butterfly shaped flower with one standard, two wing like and two keel petals. The plant belongs to the family

  1. Papilionaceae
  2. Asteraceae
  3. Malvaceae
  4. Rubiaceae

Answer : A (Papilionaceae)

Question 62: Which floral family has (9) + 1 arrangement of anthers in the androecium?

  1. Malvaceae
  2. Rutaceae
  3. Fabaceae
  4. Caesalpinaceae

Answer : C (Fabaceae)

Question 63: Which of the following is a correct combination of family and its respective members ?

  1. Fabaceae – Colchicum autumnale, Trifolium alexandrinum
  2. Solanaceae – Withania somnifera, Petunia
  3. Liliaceae – Sesbania, Asparagus
  4. Asteraceae – Sonchus asper, Nicotiana tabacum

Answer : B (Solanaceae – Withania somnifera, Petunia)

Question 64: Select the pair which contains monocotyledonous families.

  1. Solanaceae and Brassicaceae
  2. Fabaceae and Asteraceae
  3. Liliaceae and Poaceae
  4. None of these

Answer : C (Liliaceae and Poaceae)

Question 65: Match Column – I with Column – II and select the correct option from the codes given below.

Column – I  Column – II
a Gram, sem, moong, soyabean (i) Timber
b Soybean, groundnut (ii) Medicine
c Indigofera (iii) Fodder
d Sunhemp (iv) Fibres
e Sesbania, Trifolium (v) Dye
f Dalbergia sissoo  (vi) Edible oil
g Glycyrrhiza glabra (vii) Pulses

 

  1. a – (i), b – (ii), c – (iii), d – (iv), e – (v), f – (vi), g – (vii)
  2. a – (vii), b – (vi), c – (v), d – (iv), e – (iii), f – (i), g – (ii)
  3. a – (ii), b – (iv), c – (vi), d – (i), e – (ii), f – (v), g – (vii)
  4. a – (i), b – (iii), c – (v), d – (vii), e – (ii), f – (iv), g – (vi)

Answer : B (a – (vii), b – (vi), c – (v), d – (iv), e – (iii), f – (i), g – (ii))

Question 66: Persistent calyx is the character of plants belonging to family

  1. Solanaceae
  2. Malvaceae
  3. Cruciferae (Brassicaceae)
  4. Compositae

Answer : A (Solanaceae)

 

Do share the post if you liked MCQ Of Morphology of Flowering Plants. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!