MCQ of Rural Development | Indian Economic Development | Class 12 |

MCQ of Rural Development | Indian Economic Development | Class 12 |

 

Q1. Rural development means ____ for the social and economic growth of the rural areas.

  1. Policy
  2. Rule
  3. Action – plan
  4. None of these

Answer : Action – plan

Q2. The action plan under rural development is to focus on :

  1. More Improving the quality of life of Urbans
  2. Lingering and emerging challenges in rural areas
  3. Voting strategy in rural areas
  4. None of these

Answer: Lingering and emerging challenges in rural areas

Q3. The principal  lingering challenge under rural areas is 

  1. The challenge of organic farming
  2. Exploring options of sustainable livelihood
  3. Challenge of rural credit
  4. None of these

Answer : Challenge of rural credit

Q4. The principal emerging challenges include

  1. Challenge of rural marketing.
  2. The challenge of organic farming
  3. Exploring options of sustainable livelihood
  4. Both b and c

Answer: Both b and c

Q5. ____ is basically required for the purchase of inputs like seeds, fertilizer etc.

  1. Short – term credit
  2. Medium – term credit
  3. Long- term credit
  4. None of these

Answer: Short – term credit

Q6. _____ loans are raised generally for a period ranging between 6 to 12 months.

  1. Short – term credit
  2. Medium – term credit
  3. Long- term credit
  4. None of these

Answer: Short – term credit

Q7. ____ is required for the purchase of machinery, digging wells.

  1. Short – term credit
  2. Medium – term credit
  3. Long- term credit
  4. None of these

Answer:  Medium – term credit

Q8. _____ loans are raised generally for a period ranging between 12 months to 5 years.

  1. Short – term credit
  2. Medium – term credit
  3. Long- term credit
  4. None of these

Answer: Medium – term credit

Q9. Long – term credit is required for :

  1. Construction fences
  2. Purchase of insecticides
  3. Purchase of additional land
  4. None of these

Answer: Purchase of additional land

Q10. Long- term credit loans ranges between :

  1. 6 to 12 months
  2. 2 to 5 years
  3. 12 months to 5 years
  4. 5 to 20 years

Answer: 5 to 20 years

We would love to see you going through MCQ of Indian Economy on the Eve of Independence, MCQ of Indian Reforms Since 1991, MCQ of Human Capital FormationMCQ of Poverty for better clarity and understanding of the chapters.

Q11. The credit requirement of the farmers may also be classified into

  1. Good and bad
  2. Social and non-social
  3. Productive and unproductive
  4. Legal and illegal

Answer : Productive and unproductive

Q12. The important sources of non – institutional rural credit in India include :

  1. Government
  2. The regional rural banks
  3. Moneylenders
  4. Commercial banks

Answer: Moneylenders

Q13. The important sources of institutional rural credit in india include 

  1. Landlords
  2. Commercial banks
  3. Village traders
  4. Moneylenders

Answer: Commercial banks

Q14. _____ provide guidance in diverse agricultural operations with a view to raising crop productivity.

  1. RRBs
  2. NABARD
  3. State bank of India
  4. Cooperative credit societies

Answer : Cooperative Credit Societies

Q15. The state bank of india was set up in ____ with a focus on rural credit.

  1. 1947
  2. 1950
  3. 1955
  4. 1959

Answer: 1955

Q16. ____ were set – up to promote credit supplies, particularly in the remote rural areas and backward districts

  1. Regional Rural Banks (RRBs)
  2. NABARD
  3. State bank of india
  4. Cooperative credit societies

Answer: Regional Rural Banks (RRB)

Q17. _____ structure of rural banking is called multi-agency system.

  1. Organisational
  2. Non – Institutional
  3. Institutional
  4. None of these

Answer: Institutional

Q18. What is the full form of NABARD?

  1. National Bank for Artificial and Rural Development
  2. National Blog for Agricultural and Real Development
  3. National Bank for Agricultural and Rural Development
  4. Nearest bank for Agricultural and Rural Development

Answer: National Bank for Agricultural and Rural Development

Q19. Which of the following is main function of NABARD?

  1. To serve as an apex funding agency for the institutions providing credit in rural areas
  2. To provide credit to the youths in urban areas
  3. To undertake monitoring and evaluation of projects refinanced by it
  4. Both a and c

Answer: Both a and c

Q20.  SHGs stands for 

  1. Self Honor Groups
  2. Self Help Groups
  3. Secondary Help Groups
  4. Stand Helping Groups

Answer: Self Help Groups

Q21. ____ promote thrift among rural households

  1. KCC scheme
  2. NABARD
  3. SHGs
  4. Cooperative credit societies

Answer: SHGs

Q22. KCC scheme stands for :

  1. Kisan Cash Card
  2. Kisan Committee Card
  3. Kisan Credit Card
  4. None of these

Answer: Kisan Credit Card

Q23. ____  aims at adequate and timely support to the farmers for their short- term credit needs

  1. KCC scheme
  2. NABARD
  3. SHGs
  4. Cooperative credit societies

Answer: KCC scheme

Q24. ____ refers to a situation when the farmers are compelled to sell their produce immediately after the harvest, no matter how low the market price is.

  1. Open sale
  2. Cash sale
  3. Distress sale
  4. Credit sale

Answer: Distress sale

Q25. ____ is an important step initiated by the government to improve agricultural marketing system.

  1. KCC scheme
  2. NABARD
  3. SHGs
  4. MSP policy

Answer: MSP Policy

Q26. ____ refers to the re – allocation of some of farm’s productive resources into new activities or crops reduces market risk.

  1. Agricultural activities
  2. Agricultural diversification
  3. Animal husbandry
  4. Horticulture

Answer: Agricultural Diversification

Q27. Operating flood is a system of ____ cooperative

  1. Food
  2. Milk
  3. Agricultural product
  4. None of these

Answer : Milk

Q28. Operation flood system was launched in the year ____

  1. 1956
  2. 1966
  3. 1976
  4. 1986

Answer: 1966

Q29. Milk cooperatives in India have their epicenter in the state of ____

  1. Haryana
  2. Gujarat
  3. Punjab
  4. Rajasthan

Answer: Gujarat

Q30. Animal husbandry is also called as :

  1. Horticulture
  2. Organic farming
  3. Livestock farming
  4. Multi cropping

Answer: Livestock farming

Q31. Important components of livestock in India are :

  1. Poultry
  2. Cattle
  3. Goats/ sheep
  4. All of these

Answer: All of these

Q32. Principal problems related to livestock sector are :

  1. Unhygienic environment
  2. Deficient veterinary care
  3. Deforestation
  4. All of these

Answer: Deficient Veterinary Care

Q33. Which one of the following is principal state in India where fisheries is an important source of livelihood in the rural areas?

  1. Haryana
  2. Kerala
  3. Punjab
  4. Madhya Pradesh

Answer: Kerala

Q34. Which country is the second largest producer of fruits and vegetables in the world?

  1. India
  2. America
  3. France
  4. Italy

Answer: India

Q35. ____ refers to a series of research, development and technology transfer initiatives that increased production of horticulture crops.

  1. Green revolution
  2. White revolution
  3. Golden revolution
  4. Blue revolution

Answer: Golden Revolution

Q36. What is the full form of TANWA?

  1. Tamil Nadu Women In Agriculture
  2. Tamil Nadu Woman In Agriculture
  3. Tamil Nadu Wealth In Agriculture
  4. Tamil Nadu Workers In America

Answer: Tamil Nadu Women In Agriculture

Q37. Which project was launched in Tamil Nadu with a view to training women in diverse techniques of farming.

  1. NABARD
  2. TANWA
  3. TANWI
  4. SHG

Answer: TANWA

Q38. ____ is a system of farming that relies upon the use of organic inputs for cultivation.

  1. Organic farming
  2. Inorganic farming
  3. Animal husbandry
  4. Horticulture

Answer: Organic farming

Q39. Which of the following is a notable advantage of organic farming, compared with conventional farming?

  1. Environment – friendly
  2. Sustains soil fertility
  3. Healthier and tastier food
  4. All of these

Answer: All of these

Q40. Which of the following farming erodes fertility of soil

  1. Organic
  2. Inorganic
  3. Conventional
  4. Livestock

Answer: Conventional

Q41. ____ has been accorded to the retail chains and supermarkets for selling organic food?

  1. Eco Status
  2. Sustainable Status
  3. Nutritional Status
  4. Green Status

Answer: Green Status

Q42. What percentage of the inland sources contribute to the total fish production in India

  1. 64%
  2. 33%
  3. 50%
  4. 74%

Answer: 64%

Q43. What is the name of the vegetable and fruit market in Andhra Pradesh?

  1. Apni Mandi
  2. Hadaspar Mandi
  3. Rythu Bazars
  4. Uzhavar Sandies

Answer : Rythu Bazars

Q44. Which among the following is a process that involves the assembling, storage, processing, transportation, packaging, grading, and distribution of different agricultural commodities across the country?

  1. Agricultural Management
  2. Agricultural Banking
  3. Agricultural Diversification
  4. Agricultural Marketing

Answer : Agricultural Marketing

Q45. What was the growth rate of agricultural output during 2007-12?

  1. 6% per annum
  2. 32% per annum
  3. 5% per annum
  4. 5% per annum

Answer : 32% Per Annum

 

Do share this post if you liked MCQ of Rural Development. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!