MCQ of Poverty | Current Challenges Indian Economy Facing | Class 12 |

MCQ of Poverty | Current Challenges Indian Economy Facing | Class 12 |

 

Q1. What is Poverty?

  1. inability to fulfill the requirements for luxurious life
  2. inability to fulfill the requirements for children wishes
  3. inability to fulfill the heavy demands of individuals
  4. inability to fulfill the minimum requirements of life

Answer : Inability to fulfill the minimum requirements of life

Q2. The minimum requirements of a human include :

  1. Food and shelter
  2. Gold jewelry
  3. Salon
  4. Kids toys

Answer: Food and shelter

Q3. Two variants of poverty are 

  1. Relative poverty and Irrelative poverty
  2. Absolute poverty and inabsolute poverty
  3. Relative poverty and absolute poverty
  4. None of these

Answer : Relative poverty and absolute poverty

Q4. Relative poverty refers to :

  1. Poverty across different classes, regions Or countries
  2. Poverty in a north part of country
  3. Poverty in a particular slum area
  4. None of these

Answer : Poverty across different classes, regions Or countries

Q5.  Chronic poor refers to the :

  1. community little above poverty line
  2. people who fulfill minimum needs but can’t fulfill luxurious wishes
  3. people who don’t have aadhar cards
  4. people who never move above the poverty line

Answer: People who never move above the poverty line

Q6. Head count ratio refers to the :

  1. measurement of poverty in terms of the number of persons above poverty line
  2. measurement of poverty in terms of the number of persons below poverty line
  3. measurement of poverty in terms of the number of poor children attended the school
  4. None of these

Answer: Measurement of poverty in terms of the number of persons below poverty line

Q7. ____ poor include landless agricultural workers, managerial holders and tenants at will.

  1. Rural
  2. Urban
  3. Chronic
  4. Both a and b

Answer : Rural

Q8. ____ poor include migrants from the rural areas in search of employment

  1. Rural
  2. Urban
  3. Chronic
  4. Both a and b

Answer: Urban

Q9. What is the single most important reason of poverty in India?

  1. Rising illiteracy rate
  2. Rising population
  3. Rising infant mortality rate
  4. Rising unemployment rate

Answer: Rising population

Q10. Poverty with reference to underdevelopment of the Indian economy includes factors like ____

  1. Low level of national product
  2. Unequal distribution of income
  3. Lack of infrastructure
  4. Both a and c

Answer: Both a and c

We would love to see you going through MCQ of Indian Economy on the Eve of Independence, MCQ of Indian Reforms Since 1991, MCQ of Human Capital Formation, MCQ of Rural Development for better clarity and understanding of the chapters.

Q11 . ____  provides assistance to elderly people.

  1. VAMBAY
  2. NSAP
  3. PMGY
  4. PMRY

Answer : NSAP

Q12. NFWP was launched in ____

  1. November 2004
  2. December 2003
  3. November 2002
  4. December 2005

Answer : November 2004

Q13. Which state had the highest poverty rate in India?

  1. Odisha
  2. Bihar
  3. Madhya Pradesh
  4. Haryana

Answer : Odisha

Q14. _____is an action adopted under the provision of minimum basic amenities to the people?

  1. Prime Minister’s Rozgar Yojana
  2. Swarna Jayanti Shahari Rozgar Yojna
  3. Pradhan Mantri Gramodaya Yojna
  4. National Rural Livelihood Mission

Answer: Pradhan Mantri Gramodaya Yojna

Q15. In 2011-12, poverty line was defined worth ________ as consumption per person a month for rural areas and _______ for urban areas.

  1. ₹816 and ₹1,000
  2. ₹1,012 and ₹1,210
  3. ₹550 and ₹860
  4. ₹860 and ₹673

Answer: ₹816 and ₹1,000

Q16. _____regularly moves in and out of poverty.

  1. Chronically poor
  2. Churning poor
  3. Occasionally poor
  4. Transient poor

Answer : Churning poor

Q17. In which year was the task Force on Projections of Minimum Needs and Effective Consumption Demand formed?

  1. 1969
  2. 1979
  3. 1989
  4. 1999

Answer : 1979

Q18. Which of the following is the poverty determination measure?

  1. Head Count Ratio
  2. Sen Index
  3. Poverty Gap Index
  4. All of these

Answer : All of these

Q19. What was the percentage of the population below the poverty line in India in 2011-12?

  1. 1%
  2. 3%
  3. 22%
  4. 32%

Answer: 22%

Q20. More than _______ of the world’s poor live in India.

  1. two – third
  2. one-third
  3. one-fourth
  4. one-fifth

Answer : One-fifth

Q21. ____ initiates Rural Employment Generation Programme ( REGP)

  1. NSIC
  2. KVIC
  3. PMRY
  4. DCE

Answer: KVIC

Q22. Poverty line cut – off can be determined in terms of _____ or in terms of calories intake.

  1. Monthly per capital expenditure
  2. Monthly consumption
  3. Monthly physical activity
  4. None of these

Answer: Monthly per capital expenditure

Q23. Rural poors include

  1. Landless agricultural labourers
  2. Land owing agricultural labourers
  3. Land owing urban employees
  4. None of these

Answer: Landless agricultural labourers

Q24. From 1972-73 , both rural and urban poverty has shown a significant ____

  1. Growth
  2. Decline
  3. Increase
  4. None of these

Answer: Decline

Q25. In comparison to ____ , ____  has more population below poverty line

  1. Haryana, Punjab
  2. Punjab, Haryana
  3. Punjab, Sri Lanka
  4. None of these

Answer : Punjab, Haryana

Q26. _____ sets up the Poverty line norms for monetary value of minimum calories intake.

  1. Nehru committee
  2. Tendulkar committee
  3. Both a and b
  4. None of these

Answer : Tendulkar committee

Q27. In India, the concept of poverty was first discussed by ____

  1. Jawaharlal Nehru
  2. Indira Gandhi
  3. Dadabhai Naoroji
  4. Amartya Sen

Answer: Dadabhai Naoroji

Q28. ____ people having income below the poverty line.

  1. Poor
  2. Rich
  3. Nourished
  4. None of these

Answer : Poor

Q29. MPCE stands for :

  1. Monthly Per Capital Expenditure
  2. Minimum Per Capital Expenditure
  3. Maximum Per Capital Expenditure
  4. None of these

Answer: Monthly Per Capital Expenditure

Q30. Which organization collects data on poverty in India?

  1. SGRY
  2. SJSRY
  3. NSSO
  4. MGNREGA

Answer: NSSO

 

Do share this post if you liked MCQ of Poverty. For more updates, keep logging on BrainyLads.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!