MCQ of United Nations and its Organisations | Class 12 | Political Science |

MCQ of United Nations and its Organisations | Class 12 | Political Science |

 

1) Who was the first secretary general of UN?

a) Dag Hammarskjöld

b) Trygve Lie

c) U Thanf

d) George Bush

ANSWER – Trygve Lie

2) In which year, Israel attacked Lebanon?

a) 2006

b) 2005

c) 2001

d) 2003

ANSWER – 2006

3) UN Charter was signed by ________ nations

a) 50

b) 51

c) 55

d) 53

ANSWER – 51

4) “The UN was not made to take humanity to heaven, but to save it from hell”

Name the person who said it

a) Antonio Guterres

b) Kofi A. Annan

c) Kurt Waldheim

d) Dag Hammarskjöld

ANSWER – Dag Hammarskjöld

5) UN Charter was signed on _______

a) 25 June 1945

b) 26 June 1945

c) 28 June 1950

d) 30 June 1944

ANSWER – 26 June 1945

6) Who was the second secretary general of UN?
a) Dag Hammarskjöld

b) Kurt Waldheim

c) Trygve Lie

d) None of the above

ANSWER – Dag Hammarskjöld

7) Israel attacked Lebanon, saying that it was necessary to control the militant group called ______

a) Al-Qaeda

b) Hezbollah

c) Ansar al-Sharia

d) None of the above

ANSWER – Hezbollah

You may also read Challenges of Nation Building, MCQ of Planning and Development, MCQ of India’s Foreign Policy, MCQ of Cold War Era and Non Aligned Movement, MCQ of End of Bipolarity for better understanding of the chapters.

8) _______ is celebrated as United Nations day

a) October 24

b) October 25

c) October 20

d) October 19

ANSWER – October 24

9) The UN was founded as a successor to the _______

a) League of Nations

b) Group of Nations

c) League of Countries

d) None of the above

ANSWER – League of Nations

10) The ________ is an international organisation that oversees those financial institutions and regulations that act at the international level

a) World Bank

b) World Trade Organisation

c) International Monetary Fund

d) World Health Organisation

ANSWER – International Monetary Fund

11) Which of the following is not among the main organs of the UN?

a) United Nations Security Council

b) United Nations General Assembly

c) International Court of Justice

d) International Labour Organisation

ANSWER – International Labour Organisation

12) Which of the following statement is true about International Organisation?

a) International Organisations help with matters of war and peace

b) International Organisations can help produce information and ideas about how to cooperate

c) They help countries cooperate to make better living conditions for us all

d) All of the above

ANSWER – All of the above

13) When did India join UN?

a) 24 October, 1954

b) 25 October, 1945

c) 30 October, 1945

d) None of the above

ANSWER – 30 October, 1945

14) In _______ there are 5 permanent members

a) UN General Assembly

b) UN Security Council

c) Un Secretariat

d) The Economic and Social Council

ANSWER – UN Security Council

15) Name the present Secretary general of the UN

a) Antonio Guterres

b) Ban Ki – moon

c) U Thant

d) None of the above

ANSWER – Antonio Guterres

16) Antonio Guterres was the Former Prime Minister of which country?

a) Norway

b) Italy

c) Australia

d) Portugal

ANSWER – Portugal

17) The UN was established in 1945, immediately after the ________

a) First World War

b) Cold War

c) Second World War

d) None of the above

ANSWER – Second World War

18) In _______, all the members have one vote each

a) UN Security Council

b) UN General Assembly

c) Both A and B

d) None of the above

ANSWER – UN General Assembly

19) Which of the following country is not among the 5 permanent members of the United Nation Security Council?

a) USA

b) Germany

c) Russia

d) China

ANSWER – Germany

20) Antonio Guterres took over as the secretary general on _________

a) 1 January 2018

b) 1 February 2016

c) 1 January 2017

d) 1 March 2015

ANSWER – 1 January 2017

21) Which organisation was set up as the successor to the General Agreement on Trade and Tariffs (GATT)?

a) World Health Organisation

b) World Trade Organisation

c) Amnesty International

d) None of the above

ANSWER – World Trade Organisation

22) Membership of United Nation Security Council was expanded from _____ to _____ in 1965

a) 11, 15

b) 12, 15

c) 10, 16

d) 11, 14

ANSWER – 11, 15

23) Which of the following is not among the changes that have occurred after the cold war?

a) The Soviet Union has collapsed

b) Many new countries have joined the UN

c) A whole new set of challenges confronts the world (genocide, civil war, ethnic conflict, terrorism, epidemics, nuclear proliferation, climate change, environmental degradation)

d) The Russia is the strongest power

ANSWER – The Russia is the strongest power

24) Expand WTO

a) World Tariff Organisation

B) World Health Organisation

C) World Trade Organisation

d) None of the above

ANSWER – World Trade Organisation

25) The main privileges of the five permanent members are ______ and _______

a) Veto power, inconsistency

b) Permanency, Veto power

c) Both A and B

d) None of the above

ANSWER – Permanency, Veto power

26) Which of the following statement is true about World Bank?

a) It was created during the Second World War in 1943

b) Its activities are focused on the developing countries and works for human development (education, health) agriculture and rural development etc

c) It provides loans and grants to the member countries

d) Both B and C

ANSWER – Both B and C

27) The______ is an International Organisation which sets the rules for global trade

a) World Trade Organisation

b) World Health Organisation

c) Human Rights Watch

d) None of the above

ANSWER – World Trade Organisation

28) Expand IAEA

a) International Atom Energy Agent

b) International Atoms for Peace Agency

c) International Atomic Energy Agency

d) None of the above

ANSWER – International Atomic Energy Agency

29) The _______ was created during the Second World War in 1944. Its activities are concentrated on the developing countries

a) World Trade Organisation

b) International Monetary Fund

c) International Atomic Energy Agency

d) World Bank

ANSWER – World Bank

30) Which of the following is not among the criteria essential to become a member of Security Council?

a) Nation that depicts democracy and human rights

b) A big nation in terms of population

c) A country that would make the council more representative of the world’s diversity in terms of geography, economic systems, and culture

d) None of the above

ANSWER – None of the above

31) Who is the major contributor to the UN regular budget?

a) USA

b) China

c) Russia

d) India

ANSWER – USA

32) International Atomic Energy Agency was created in _______
a) 1958

b) 1956

c) 1957

d) 1959

ANSWER – 1957

33) Which of the following statement is true about the Human Rights Watch?
a) It is involved in research and advocacy on human rights

b) It is the greatest international human rights organisation in the US

c) It draws the global media’s attentiveness to human rights molesters

d) All of the above

ANSWER – All of the above 

34) ________ is an NGO that campaigns for the protection of human rights all over the world

a) IAEA

b) Amnesty International

c) WHO

d) UNDP

ANSWER – Amnesty International

35) Which of the following was not among the complaints that reflected in the resolution over reform of the UN Security Council?

a) The Security Council no longer depicts contemporary political realities

b) Its decisions reflect only Eastern values and interests and are influenced by a few powers

c) It lacks equitable representation

d) None of the above

ANSWER – Its decisions reflect only eastern values and interests and are influenced by a few powers

36) Trygve Lie was from ______

a) Portugal

b) Norway

c) Iceland

d) Turkey

ANSWER – Norway

37) IAEA seeks to promote the peaceful use of ______ energy

a) Nuclear

b) Kinetic

c) Liquid

d) None of the above

ANSWER – Nuclear

38) There are _______ non-permanent members in UN security council

a) 15

b) 12

c) 10

d) 16

ANSWER – 10

39) India wishes to be a permanent member in the United Nation Security Council.

Which of the following statement justifies India’s claim to a permanent seat in the Security Council?

a) India is the second most populous country in the world comprising almost one-fifth of the world population

b) India is the world’s largest democracy

c) India has made systematic financial contributions to the UN and never faltered on its payments

d) All of the above

ANSWER – All of the above

40) Expand UNESCO

a) United Nation Educational, Scientific, and Cultural Organisation

b) United Nation Scientific, Cultural and Educational Organisations

c) United Nation Science, Education and Culture Organisation

d) None of the above

ANSWER – United Nation Educational, Scientific, and Cultural Organisations (UNESCO)

41) Expand UNHCR

a) United Nation Human Rights Commission

b) United Nation High Commission for Refugees

c) United Nation High Commissioner for Refugees

d) None of the above

ANSWER – United Nation High Commissioner for Refugees (UNHCR)

42) Which of the following is a main ambition of UN?

a) Coming generations should be free from wars

b) Friendly relationship to be developed among nations

c) Both A and B

d) None of the above

ANSWER – Both A and B

43) Expand UNHRC

a) United Nations High Commission for Refugees

b) United Nations Human Rights Commission

c) United Nations Human Rights Commissioner

d) None of the above

ANSWER – United Nations Human Rights Commission

 

Do share this post if you liked the MCQ of MCQ of United Nations and its Organisations. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!