MCQ Of India’s Foreign Policy | Class 12 | Political Science | Term 1 |

MCQ Of India’s Foreign Policy | Class 12 | Political Science | Term 1 |

1) Directive principles of state policy on ‘Promotion of international peace and security’ are mentioned in which article of the Indian constitution?

a) Article 55

b)Article 52

c)Article 51

d)Article 53

ANSWER – Article 51       

                             

2) Which of the following was not an objective of Nehru’s foreign policy?

a) Promote rapid economic development

b) Protect territorial integrity

c) Preserve the hard-earned monarchy

d) None of the above

ANSWER – Preserve the hard-earned monarchy

 

3) North Atlantic Treaty Organisation (NATO) was led by?

a) USSR

b) USA

c) Japan

d) Britain
ANSWER – USA

 

4) Which of the following was not among the founding members of NAM?

a) Nasser

b) Nkrumah

c) Lal Bahadur Shasri

d) Tito

ANSWER – Lal Bahadur Shastri

 

5) Full form of NAM is ________

a) Non-Aligned Movement

b) National Market Of Agriculture

c) Both A and B

d) None of the above

ANSWER – Non-Aligned Movement

 

6) Warsaw pact was led by _________

a) Soviet Union

b) USA

c) Australia

d) Italy

ANSWER – Soviet Union

 

7) Where was the first summit of NAM held?

a) Tehran

b) Shimla

c) Accra

d) Belgrade

ANSWER – Belgrade

 

8) Bandung conference was held in ________

a) Ghana

b) Egypt

c) Indonesia

d) Thailand

ANSWER- Indonesia

 

9) Which conference led to the establishment of NAM?

a) Belgrade conference

b) Tashkent conference

c) Shimla conference

d) Bandung conference

ANSWER – Bandung conference

 

10)  first summit of NAM was held in Belgrade in _______

a) September 1961

b) March 1961

c) July 1962

d) April 1965

ANSWER – September 1961

You may also read Challenges of Nation Building, MCQ of Planning and Development for better understanding of the chapter and scoring higher.

11) Which agreement was signed between Prime Minister Jawaharlal Nehru and Chinese Premier Zhou Enlai on 29 April 1954?

a) Tashkent agreement

b) Tehran agreement

c) Panchsheel agreement

d) None of the above

ANSWER – Panchsheel agreement

 

12) Name the spiritual leader who crossed over into Indian border and sought asylum in India

a) Skal Bzang

b) Dalai Lama

c) Sukarno

d) Tito

ANSWER – Dalai Lama

 

13) Dalai lama has made ______ his home in India

a) Tibet

b) Dharamshala

c) Manali

d) Coorg

ANSWER – Dharamshala

 

14) Which is the largest refugee settlement of Tibetans in India?

a) Dharamshala (Himachal Pradesh)

b) McLeod Ganj (Himachal Pradesh)

c) Manali (Himachal Pradesh)

d) Gangtok (Sikkim)

ANSWER – Dharamshala (Himachal Pradesh)

 

15) Full form of NEFA is

a) North Atlantic Treaty Organisation

b) North Eastern Frontier Agency

c) Both A and B

d) None of the above

ANSWER – North Eastern Frontier Agency

 

16) The Panchsheel agreement was signed between _______ and ________

a) Indira Gandhi and Zulfikar Ali Bhutto

b) Lal Bahadur Shastri and Yahya Khan

c) Jawaharlal Nehru and Zhou Enlai

d) None of these

ANSWER – Jawaharlal Nehru and Zhou Enlai

 

17) Name the two disputed areas between India and China

a) Jammu and Kashmir

b) Aksai chin and NEFA

c) Arunanchal Pradesh and Sikkim

d) Ladakh and Uttrakhand

ANSWER – Aksai chin and NEFA

 

18) Which of the following statement is not true regarding Indo china war 1962?

a) China launched a swift and massive invasion in October 1962 on both the disputed regions

b) The China war dented India’s image at home and abroad

c) While the Indian forces could block the Chinese advances on the western front in Ladakh in the east the Chinese managed to advance nearly to the entry point of Assam plains

d) None f the above

ANSWER –None of the above

 

19) Who was the defence minister at the time of Indo china war 1962?

a) V.Krishna Menon

b) Manohar Parrikar

c) Jagjivan Ram

d) Yashwantro Chavan

ANSWER – V. Krishna Menon

 

20) Who became the first prime minister to visit china?

a) Jawaharlal Nehru

b) Lal Bahadur Shastri

c) Indira Gandhi

d) Rajiv Gandhi

ANSWER – Rajiv Gandhi

 

21) Who was first top level leader (external affairs minister) to visit China in 1979?

a) Sardar Vallabhai Patel

b) Lal Krishna Advani

c) Atal Bihari Vajpayee

d) S. Jaishankar

ANSWER – Atal Bihari Vajpayee

 

22) Panchsheel agreement was signed on_______

a) 29 April 1954

b) 21 August 1956

c) 19 January 1953

d) 25 April 1954

ANSWER – 29 April 1954

 

23) Why the no confidence motion against government was moved in 1963?

a) Because of the farm protests

b) Because of the Indo China war

c) Because of the Indo Pak war

d) None of the above

ANSWER – Because of the Indo China war

 

24) Which treaty was signed between India and Pakistan through the mediation of World Bank?

a) Treaty of Lahore

b) Treaty of Amritsar

c) Indus water Treaty

d) Ganga water treaty

ANSWER – Indus water treaty

 

25) Who was the second prime minister of India?

a) Lal Bahadur shastri

b) Indira Gandhi

c) Rajendra Prasad

d) V.K. Menon

ANSWER – Lal Bahadur Shastri

 

26) Tashkent agreement was signed between ________and _________

a) Indira Gandhi and Zulfikar Ali Bhutto

b) Jawaharlal Nehru and Ayub Khan

c) Rajendra Prasad and Yahya Khan

d) Lal Bahadur Shastri and Ayub Khan

ANSWER – Lal Bahadur Shastri and Ayub Khan  

                    

27) Awami league was led by _________

a) Zulfikar Ali Bhutto

b) Sheikh Mujib-Ur Rahman

c) Ziaur Rahman

D) H.M. Ershad

ANSWER – Sheikh Mujib-Ur Rahman

28) In August 1971, India signed a 20 year peace and friendship treaty with _________

a) USA

b) Pakistan

c) Soviet Union

d) Bangladesh

ANSWER – Soviet Union

 

29) Shimla agreement was signed between ________ and_________

a) Lal Bahadur Shastri and Zhou Enlai

b) Indira Gandhi and Zulfikar Ali Bhutto

c) V.P. Mandal and Sheikh Mujib-ur Rahman

d) None of the above

ANSWER – Indira Gandhi and Zulfikar Ali Bhutto

 

30) Indus water treaty was signed in 1960 between ________

a) India and Pakistan

b) India and Bangladesh

c) Pakistan and Bangladesh

d) India and Afghanistan

ANSWER – India and Pakistan

 

31) Which of the following is not among the 5 nuclear weapon states?

a) China

b) France

c) Russia

d) Bangladesh

ANSWER – Bangladesh

 

32) When was the Shimla agreement signed?   

a) 4 July 1972

b) 10 July 1973

c) 3 July 1972

d) 15 July 1972

ANSWER – 3 July 1972

 

33) When was the first nuclear explosion undertaken by India?

a) May 1974

b) August 1975

c) July 1974

d) February 1973

ANSWER – May 1974

 

34) Which of the following was not a reason of bitterness between India and China in 1962?

a)Tibet issue

b) Boundary dispute

c) Water dispute

d) Both B and C

ANSWER – Water Dispute

 

35) Who was the first female prime minister of India?

a) Indira Gandhi

b) Kamla Nehru

c) Pratibha Patil

d) Anandiben Patel

ANSWER – Indira Gandhi

 

36) Why India did not signed Non-proliferation treaty?

a) Because of the protests of Indian industrialists

b) India considered it to be discriminatory

c) Both A and B

d) None of the above

ANSWER- India considered it to be discriminatory

 

37) Which statement is true about Indo – Pak war 1965?

a) Pakistan launched armed attacks in the Rann of Kutch area of Gujarat

b) Indian army reached close to Lahore

C) Prime minister Lal Bahadur Shastri ordered Indian troops to launch a counter-offensive on the Punjab border

d) All of the above

ANSWER – All of the above

 

38) Name the war fought between India and Pakistan in 1999?

a) Kashmir war

b) Kargil war

c) Indo-Pak war

d) None of the above

ANSWER – Kargil War

 

39) What is the full form of CTBT?

a) Comprehensive Taste Ban Treaty

b) Compulsive Test Ban Treaty

c) Comprehensive Test Ban Treaty

d) None of the above

ANSWER – Comprehensive Test Ban Treaty

 

40) Which of the following was not among the areas occupied by Pakistan in the Kargil War?

a) Dras

b) Kaksar

c)  Mashkoh

d) Doda

ANSWER – Doda

 

41) What was the duration of peace and friendship treaty signed between India and Soviet Union?

a) 15 years

b) 20 years

c) 10 years

d) 25 years

ANSWER – 20 years

 

42) Who tried to impose the Nuclear Non-proliferation Treaty of 1968 on the rest of the world?

a) UN Security Council

b) UN General Assembly

c) International Court Of Justice

d) None of the above

ANSWER – UN Security Council

 

43) Who was worried about a possible Chinese aggression in future?

a) Jawaharlal Nehru

b) Sardar Vallabhai Patel

c) Lal Bahadur Shastri

d) Atal Behari Vajpayee

ANSWER – Sardar Vallabhai Patel

 

44) Britain attacked Egypt in 1956 over_______

a) Suez Canal issue

b) Panama Canal issue

c) Corinth Canal issue

d) White sea-Baltic Canal issue

ANSWER – Suez Canal issue

 

45) When did China attack Tibet?

a) 1960

b) 1950

c) 1952

d) 1955

ANSWER – 1950

 

Do share the post if you liked the MCQ of India’s Foreign Policy. For more updates, keep logging on BrainyLads

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!