MCQ of The End Of Bipolarity | Class 12 | Political Science | Term 1 |

MCQ of The End Of Bipolarity | Class 12 | Political Science | Term 1 |

 

1) USSR came into being after the _______ revolution in Russia in 1917

a) Communist

b) Socialist

c) Marxist

d) Capitalist

ANSWER – Socialist

2) Socialist revolution was inspired by the ideals of _______

a) Socialism

b) Marxism

c) Gandhian

d) Capitalism

ANSWER – Socialism

3) Which of the following was a drawback of the soviet system?

a) Soviet system was bureaucratic and authoritarian

b) No unemployment

c) Domestic sector industry: produced everything

d) All of the above

ANSWER – Soviet system was bureaucratic and authoritarian

4) Who invaded Afghanistan in 1979?

a) USA

b) Pakistan

c) Russia

d) Soviet Union

ANSWER – Soviet Union

5) Who became the general secretary of the Communist party of the Soviet Union in 1985?

a) Vladimir Lenin

b) Mikhail Gorbachev

c) Boris Yeltsin

d) John F. Kennedy

ANSWER – Mikhail Gorbachev

6) In which year, the coup was taken place by Communist party hardliners?

a) 1994

b) 1990

c) 1991

d) 1989

ANSWER – 1991

7) Who came up as a national hero in opposing the coup?

a) Mikhail Gorbachev

b) Fidel Castro

c) Joseph Stalin

d) Boris Yeltsin

ANSWER – Boris Yeltsin

8) In the Soviet Union, who decided to reform the society for the first time?

a) Joseph Stalin

b) Vladimir Lenin

c) Mikhail Gorbachev

d) None of the above

ANSWER – Mikhail Gorbachev

9) Russia, Ukraine and ______, three major republics of the USSR, declared that the Soviet Union was disbanded

a) Belgium

b) Georgia

c) Kosovo

d) Belarus

ANSWER – Belarus

10) Which of the following statement is true about the Soviet system?

a) State ownership was the dominant form of ownership, land and productive assets were owned by the government

b) Soviet state secured a minimum standard of living for all citizens

c) It subsidized basic necessities including health, education, childcare and other welfare schemes

d) All of the above

ANSWER – All of the above  

11) Who became the successor state of the Soviet Union?

a) Belarus

b) Ukraine

c) Russia

d) Serbia

ANSWER – Russia

12) In which year, the Soviet Union was disintegrated?

a) 1996

b) 1990

c) 1991

d) 1988

ANSWER – 1991

13) What is the full form of NATO?

a) North Antarctic Treaty Organisation

b) Northwest Atlantic Treaty Organisation

c) North Arabic Treaty Organisation

d) North Atlantic Treaty Organisation

ANSWER – North-Atlantic Treaty Organisation

You may also read Challenges of Nation Building, MCQ of Planning and Development, MCQ of India’s Foreign Policy, MCQ of Cold War Era and Non Aligned Movement for better understanding of the chapters.

14) Which of the following was not a reason behind the disintegration of the Soviet Union?

a) Soviet economy used much of its resources in maintaining a nuclear and military arsenal and the development of its satellite states in Eastern Europe and within the Soviet system

b) Ordinary citizens became more knowledgeable about the economic advance of the west

c) Soviet state secured a minimum standard of living for all citizens and subsidized basic necessities including health, education, childcare and other welfare schemes

d) None of the above

ANSWER – Soviet state secured a minimum standard of living for all citizens and subsidized basic necessities including health, education, childcare and other welfare schemes

15) What is the name of Russian currency?

a) Riyal

b) Ruble

c) Rupee

d) Real

ANSWER – Ruble

16) In Russia, two republics, _______ and _______, have had violent secessionist movements

a) Amur and Atlay

b) Chechnya and Dagestan

c) Belgorod and Chukotka

d) Chuvashiya and Dagestan

ANSWER – Chechnya and Dagestan

17) In Central Asia,_______ witnessed a civil war that went on for 10 years till 2001

a) Tajikistan

b) Uzbekistan

c) Azerbaijan

d) Kazakhstan

ANSWER – Tajikistan

18) Czechoslovakia split peacefully into two, with the ______ and the ______ forming independent countries

a) Czechaso and Slovakaso

b) Area 1 and Area 2

c) Czechs and Slovaks

d) None of the above

ANSWER – Czechs and Slovaks

19) Who was the first elected president of Russia?
a) Vladimir Putin

b) Mikhail Gorbachev

c) Joseph Stalin

d) Boris Yeltsin

ANSWER – Boris Yeltsin

20) Which of the following is not a consequence of disintegration of the Soviet Union?

a) End of Cold War confrontations

b) End of the Soviet Union and emergence of many new countries

c) Formation of Warsaw pact

d) All of the above

ANSWER – Formation of Warsaw pact

21) Name the last leader of the Soviet Union

a) Vladimir Lenin

b) Boris Yeltsin

c) Nikita Khrushchev

d) Mikhail Gorbachev

ANSWER – Mikhail Gorbachev

22) When was the Berlin wall broken?

a) 9 November 1989

b) 15 December 1988

c) 5 August 1989

d) None of the above

ANSWER – 9 November 1989

23) Name the disputed area between Azerbaijan and Armenia

a) Yugoslavia

b) Nagorno-Karabakh

c) Kotayk

d) Shirak

ANSWER – Nagorno-Karabakh

24) Who was the leader of the Soviet Union at the time of Cuban missile crisis?

a) Mikhail Gorbachev

b) Nikita Khrushchev

c) Fidel Castro

d) Gamal Abdel Nasser

ANSWER – Nikita Khrushchev

25) _________ was the founder of the Bolshevik Communist party, leader of the Russian revolution of 1917 and the founder head of the USSR

a) Leonid Brezhnev

b) Vladimir Lenin

c) Boris Yeltsin

d) Mikhail Gorbachev

ANSWER – Vladimir Lenin

26) What does the Berlin wall symbolized?

a) The division between the capitalist and the communist world

b) The division between the East Korea and the West Korea

c) The division between the Socialist and the Communist world

d) None of the above

ANSWER – The division between the capitalist and the communist world

27) Which of the following statement is true about the India-Russia relationship?

a) India stands to benefit from Russia on issues like Kashmir, energy supplies, sharing information on international terrorism

b) India is the second largest arms market for Russia

c) Russia and India have collaborated on various scientific projects

d) All of the above

ANSWER – All of the above

28) Berlin wall was built in ______

a) 1962

b) 1961

c) 1965

d) 1963

ANSWER – 1961

29) Which of the following statement is not true about Boris Yeltsin?

a) He was the second elected president of Russia

b) He was made the Mayor of Moscow by Mikhail Gorbachev

c) He played a key role in dissolving the Soviet Union

d) None of the above

ANSWER – He was the second elected president of Russia

30) Soviet system was based on _______ ideology

a) Capitalist

b) Socialist

c) Gandhian

d) None of the above

 ANSWER – Socialist

31) Name the party which dominated the Soviet Union’s political system?

a) Congress Party

b) People’s Party

c) Liberal Democratic Party

d) Communist Party

ANSWER – Communist party

32) Which of the following statement is true about Shock therapy?

a) Due to privatization, the society was divided into rich and poor

b) The value of Russian currency declined

c) Both A and B

d) None of the above

ANSWER – Both A and B

33) How many countries were there in the Soviet Union?

a) 14

b) 13

c) 15

d) 20

ANSWER – 15

34) What is the full form of CIS?

a) Commonwealth of Independent States

b) Commonwealth of Independent Status

c) Commonwealth of Ideologies

d) None of the above

ANSWER – Commonwealth of Independent States

35) Which of the following country was not a part of Soviet Union?

a) Latvia

b) Armenia

c) Azerbaijan

d) Iceland

ANSWER – Iceland

 

Do share the post if you liked the MCQ of The End Of Bipolarity. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!