MCQ of Organising | Class 12 | Business Studies | Term 1 | CBSE |

MCQ of Organising | Class 12 | Business Studies | Term 1 | CBSE |

 

Q1. Organising is ___ function of process of management.
a. Primary
b. Second
c. Less important
d. Last
Answer : Second

Q2. Organising refers to 
a. thinking before hand
b. filling and keeping filled the post with people
c. bringing the actual results closer to the desired results
d. harmonious adjustment of various parts to achieve common objectives
Answer : Harmonious adjustment of various parts to achieve common objectives

Q3. Which of the following is the key feature of organising?
a. Coordination
b. Division of work
c. Ethical code of conduct
d. both a and b
Answer : Both a and b

Q4. Which of the following highlights importance of organising?
a. Clarity in working relationship
b. Scientific decision
c. Optimum utilisation of resources
d. Both a and b
Answer : Both a and c

Q5. ___ is a process which co-ordinates human efforts, assembles resources and integrates both into a unified whole to be utilised for achieving specified objectives
a. Management
b. Planning
c. Organising
d. Controlling
Answer : Organising

Q6. Under the process of Organising ,a manager ___
a. Establishes order out of chaos
b. Removes conflict among people over work or responsibility sharing
c. Creates an environment suitable for teamwork
d. All of the above
Answer : All of the above

Q7. ___ is defined as the framework within which managerial and operating tasks are performed.
a. Span of management
b. Organisational structure
c. Informal organisation
d. None of the above
Answer : Organisational Structure

Q8. The number of subordinates that can be effectively managed by a superior is ___
a. Organisational structure
b. Informal organisation
c. Span of management
d. None of the above
Answer : Span of Management

Q9. The number of levels of management in the organisation ___ as when the span of management increases in an organisation.
a. Increases
b. Decreases
c. Remains unaffected
d. None of the above
Answer : Decreases

Q10. Siya Limited is a company dealing in metal products. The work is mainly divided into functions including production, purchase, marketing, accounts and personnel. Identify the type of organisational structure followed by the organisation.
a. Functional structure
b. Relational structure
c. Divisional structure
d. None of the above
Answer : Functional Structure

You may also read MCQ of Nature and Significance of Management, MCQ of Principles of Management, MCQ of Business Environment, MCQ of PlanningMCQ of Marketing Management for scoring higher in forthcoming examination.

Q11. Formal Organisation is 
a. designed by anyone
b. natural groupings of people
c. designed by the management
d. None of these
Answer : Designed by the Management

Q12. In formal organisation, there is no 
a. Unity of command
b. Overlapping of work
c. Stability in organisation
d. Rules and procedures
Answer : Overlapping of Work

Q13. Limitations of formal organisation includes 
a. Creates rumours
b. Resists change
c. Pressure of group norms
d. Delay in work
Answer : Delay in Work

Q14. Lack of stability is an essential feature of 
a. Private organisation
b. Informal organisation
c. Government organisation
d. Formal organisation
Answer : Informal Organisation

Q15. ___ is a drawing which shows the relationship among the various posts established in the organisation.
a. Organisation chart
b. Organisation manual
c. Organisation structure
d. Span of management
Answer : Organisation Chart

Q16. Informal organisation fulfills
a. Political needs
b. Economic needs
c. Social needs
d. Personal needs
Answer : Social Needs

Q17. ___ refers to that framework within which all managerial and non-managerial tasks are performed.
a. Organisation chart
b. Organisation manual
c. Organisation structure
d. Span of management
Answer : Organisation Structure

Q18. Benefits of specialisation and training is facilitated under 
a. Functional organisation structure
b. Divisional organisation
c. Line organisation
d. Line and staff organisation
Answer : Functional Organisation Structure

Q19. ___ is suited where the number of main products is more than one.
a. Functional organisation structure
b. Divisional organisation
c. Line organisation
d. Line and staff organisation
Answer : Divisional Organisation

Q20. Advantages of functional organisation does not include 
a. Coordination is established
b. Equal weightage to all functions
c. Divisional results can be assessed
d. Benefits of specialisation
Answer : Divisional results can be assessed

Q21.___ is suitable where decentralization of authority is needed.
a. Functional organisation structure
b. Divisional organisation
c. Line organisation
d. Line and staff organisation
Answer : Functional Organisation Structure

Q22. Delegation of authority refers to :
a. assigning work to others and not giving them authority to do it
b. assigning work to others and giving them authority to do it
c. Not assigning work but giving all authority to others
d. None of these
Answer : Assigning work to others and giving them authority to do it

Q23. ___ is the obligation of a subordinate to properly perform the assigned duty.
a. Authority
b. Accountability
c. Management
d. Responsibility
Answer: Responsibility

Q24. Obligation of a subordinate to complete the assigned job is called
a. responsibility by
b. responsibility on
c. responsibility for
d. responsibility to
Answer : Responsibility for

Q25. Accountability of a subordinate for his work performance in relation to the authority given to him is called
a. responsibility by
b. responsibility on
c. responsibility for
d. responsibility to
Answer : Responsibility to

Q26. The power to take decisions is called 
a. Authority
b. Accountability
c. Management
d. Responsibility
Answer: Authority

Q27. ‘Responsibility for’ is called 
a. General responsibility
b. Operating responsibility
c. Ultimate responsibility
d. None of these
Answer: Operating Responsibility

Q28. ‘Responsibility to’ is called 
a. General responsibility
b. Operating responsibility
c. Ultimate responsibility
d. None of these
Answer : Ultimate Responsibility

Q29. ___ means the answerability of the subordinate to his superior for his work performance.
a. Authority
b. Accountability
c. Management
d. Responsibility
Answer : Accountability

Q30. Responsibility establishes relationship between ___ and ___
a. Business and entrepreneur
b. Business and government
c. Department and manager
d. senior and subordinate
Answer : Senior and Subordinate

Q31. The three elements of delegation process completed in the following serial order 
a. Assigning responsibility ➡ Fixing Accountability ➡ Granting Authority
b. Granting Authority ➡ Assigning responsibility ➡ Fixing accountability
c. Fixing accountability ➡ granting authority➡ Assigning responsibility
d. Assigning responsibility➡ Granting authority➡ Fixing accountability
Answer : Assigning responsibility➡ Granting authority➡ Fixing accountability

Q32. Which of the following highlights importance of delegation of authority?
a. Effective management
b. Motivation of employees
c. Facilitation of growth
d. All of above
Answer : All of above

Q33. ___ means to increase the existing volume of the business.
a. Decentralization
b. Expansion
c. Modernisation
d. Diversification
Answer : Expansion

Q34. ___means to adopt latest techniques in the business
a. Decentralization
b. Expansion
c. Modernisation
d. Diversification
Answer : Modernisation

Q35. ___ means to deal in the business of many products instead of a single product
a. Decentralization
b. Expansion
c. Modernisation
d. Diversification
Answer : Diversification

Q36. Decentralization is :
a. delegation of authority
b. Deleted version of delegation of authority
c. Expansion of delegation of authority
d. None of these
Answer : Expansion of delegation of authority

 

Do share this post if you liked the MCQ of Organising. For more updates, keep logging on BrainyLads

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!