MCQ of Principles of Management | Class 12 | Business Studies | Term 1 |

MCQ of Principles of Management, Class 12, Business Studies, Term 1

 

Q1. Principles of management means :
a. Process of management i.e., planning, organising, staffing, directing, controlling
b. Importance of management process for decision making
c. general guidelines for decision making and behavior of managers
d. general statements which are decided for guidance of employees while taking decision
Answer: general guidelines for decision making and behavior of managers

Q2. Principles of management are necessary for :
a. decision making
b. Behavior of managers
c. Analysing deviations
d. Both a and b
Answer: Both a and b

Q3. Principles of management guide :
a. the employees
b. the trainees
c. the manager
d. the owner
Answer : The manager

Q4. …… is a fundamental statement or truth providing a guide to the thought or action.
a. Policy
b. Principle
c. Rule
d. Strategy
Answer : Principle

Q5. …… refers to that truth which is equally applicable in all spheres (Both business and non-business).
a. Scientific decision
b. Management decision
c. Principles
d. Universality
Answer : Universality

You may also go through other subjects like MCQs of Biology, Physics, Chemistry, Music, Accountancy, Business Studies, Economics, Geography, Political Science & English for having a strong hold on the subject with an intent to score higher in the first term examination to be held in the month of November/December. 

Q6. Which of the following briefs the nature of principles of management?
a. Universal applicability
b. General guidelines
c. Contingent
d. All of these
Answer : All of these

Q7. Principles of management establish relationship between :
a. Managers and workers
b. Supervisor and subordinate
c. Cause and effect
d. Business and entrepreneur
Answer : Cause and effect

Q8. Principles of management are :
a. Permanent
b. Contingent
c. Stable
d. Unreal / fake
Answer: Contingent

Q9. Fourteen principles of management has been described by
a. Frederick Winslow Taylor
b. Henry Fayol
c. Jack Welch
d. John C. Maxwell
Answer: Henry Fayol

Q10. Henry Fayol describes fourteen principles of management in his book
a. The One Minute Manager
b. Leaders Eat Last
c. General and industrial management
d. None of these
Answer : General and Industrial Management

You may also read MCQ of Nature and Significance of ManagementMCQ of Business Environment, MCQ of Planning, MCQ of Organising , MCQ of Marketing Management for scoring higher in forthcoming examination.

Q11.Advantages of specialisation are obtained by the principle of
a. Authority and responsibility
b. Discipline
c. Unity of command
d. Division of work
Answer : Division of work

Q12. Positive effect of the principle of Authority and Responsibility includes
a. Easy to fix responsibility
b. Efficiency of the subordinate increase
c. Efficiency of the superior increase
d. Confidence of the employees increase
Answer: Confidence of the employees increase

Q13. An atmosphere of doubt and suspicion may be created by …… principle of management
a. Division of work
b. Discipline
c. Stability of personnel
d. Equity
Answer : Discipline

Q14. According to the principle of …… an individual employee should receive orders from only one superior at a time and that employee should be answerable only to the superior.
a. Unity of direction
b. Stability of personnel
c. Equity
d. Unity of command
Answer: Unity of command

Q15. Unity of direction means
a. there should be stability of tenure of the employees so that the work continues efficiently
b. a manager should continuously make efforts to develop a team spirit among the subordinates
c. there should be one head and one plan for a group of activities having the same objective.
d. None of these
Answer : There should be one head and one plan for a group of activities having the same objective.

Q16. According to which principle of management, the employees should be paid fair remuneration, which should give them at least a reasonable standard of living?
a. Espirit de corps
b. Equity
c. Order
d. Remuneration to employees
Answer: Remuneration to employees

Q17. According to the principle of Espirit de corps, a manager should use word
Instead of ‘I’ :
a. You
b. They
c. We
d. No one
Answer : We

Q18. Which of the following can be considered as violating Effect of the principle Espirit de corps?
a. Good workers leave company
b. Misuse of resources
c. Increase in jealousy
d. Difficulty in achieving objective
Answer: Difficulty in achieving objective

Q19. According to which principle of management, there is possibility in reduction of training expenses ?
a. Unity of direction
b. Stability of personnel
c. Equity
d. Unity of command
Answer : Stability of personnel

Q20. Scalar chain refers to a formal line of …… and …… which moves from highest to the lowest ranks in a straight line.
a. Transport and communication
b. Decentralization and centralization
c. Authority and communication
d. None of these
Answer : Authority and communication

Q21. … is the exception of the principle of scalar chain.
a. Scientific management
b. Single use plan
c. Gang plank
d. Espirit de corps
Answer: Gang plank

Q22. Scientific management is a new thinking on management propounded by
a. Frederick Winslow Taylor
b. Henry Fayol
c. Jack Welch
d. John C. Maxwell
Answer : Frederick Winslow Taylor

Q23. Scientific management means :
a. general guidelines for decision making and behavior of managers
b. general statements which are decided for guidance of employees while taking decision
c. management which thinks that by scientifically analysing work, it would hinders the growth of business
d. management which thinks that by scientifically analysing work, it would be possible to find ‘one best way ‘ to do it.
Answer : Management which thinks that by scientifically analysing work, it would be possible to find ‘one best way ‘ to do it.

Q24. Which one of the following is essential feature of scientific management?
a. General guidelines
b. Separate managerial function
c. Dynamic function
d. Systemic approach and brings complete mental change
Answer : Systemic approach and brings complete mental change

Q25. Functional Foremanship is totally based on the principle of
a. Authority and responsibility
b. Discipline
c. Specialisation
d. Equity
Answer : Specialisation

Q26. Taylor has suggested the division of work of factory manager into two sub departments :
a. Production department and sales department
b. Planning department and advertising department
c. Planning department and marketing department
d. Planning department and production department
Answer : Planning Department and Production Department

Q27. …is known as gang boss.
a. Group members
b. Group leader
c. Director
d. Manager
Answer : Group Leader

Q28. What is the main function of gang boss?
a. to ensure that both the workers and the machines are fit enough for production
b. to keep machines and tools in working condition
c. to inspects the things produced and compares their quality with the standards prescribed for them
d. to ensure that all the workers are performing their job at the required or expected speed.
Answer : To ensure that both the workers and the machines are fit enough for production

Q29. What is the main function of speed boss ?
a. to ensure that both the workers and the machines are fit enough for production
b. to keep machines and tools in working condition
c. to inspects the things produced and compares their quality with the standards prescribed for them
d. to ensure that all the workers are performing their job at the required or expected speed.
Answer : To ensure that all the workers are performing their job at the required or expected speed.

Q30. What is the main function of Repair boss?
a. to ensure that both the workers and the machines are fit enough for production
b. to keep machines and tools in working condition
c. to inspects the things produced and compares their quality with the standards prescribed for them
d. to ensure that all the workers are performing their job at the required or expected speed
Answer : To keep machines and tools in working condition

Q31. What is the main function of Inspector ?
a. to ensure that both the workers and the machines are fit enough for production
b. to keep machines and tools in working condition
c. to inspect the things produced and compares their quality with the standards prescribed for them
d. to ensure that all the workers are performing their job at the required or expected speed
Answer: To inspect the things produced and compares their quality with the standards prescribed for them

Q32. Setting standards for different activities, after due deliberation is known as…
a. Planning
b. Organising
c. Standardisation
d. Simplification
Answer : Standardisation

Q33. … means putting an end to the unnecessary types, qualities, sizes/weights etc.
a. Planning
b. Organising
c. Standardisation
d. Simplification
Answer : Simplification

Q34. To reduce a given line of product to fixed types, sizes and characteristics and ensure quality standards is the main objective of
a. Planning
b. Organising
c. Standardisation
d. Simplification
Answer : Standardisation

Q35. Effecting economy in the use of machines and affecting economy in the staff is the main objective of
a. Planning
b. Organising
c. Standardisation
d. Simplification
Answer : Simplification

Q36. Process chart and operation research techniques are used to conduct
a. Method study
b. Motion study
c. Time study
d. Fatigue study
Answer : Method study

Q37. The main objective of motion study is to
a. maintain the efficiency level of workers
b. decide about the suitable incentive plan
c. eliminate the unnecessary motions
d. find out one best way of doing the job
Answer : Eliminate the unnecessary motions

Q38. Differential wage system refers to the technique of scientific management which differentiate between… and… workers.
a. Good and bad
b. Efficient and inefficient
c. Monthly paid and daily paid
d. High level and lower level
Answer : Efficient and inefficient

Q39. … refers to the change in the attitude of management and workers towards one another from competition to cooperation.
a. Scientific management
b. Fatigue study
c. mental revolution
d. Differential piece rate
Answer : Mental Revolution

Q40. Who specifies the sequence of completing a particular work?
a. Instruction card clerk
b. Route clerk
c. Time and cost clerk
d. Discipline officer
Answer : Route clerk

Do share this post if you liked MCQ of Principles of Management. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!