MCQ of Nature and Significance of Management | Business Studies |

MCQ of Nature and Significance of Management | Business Studies |

 

Q1. …… refers to Completing the job on time, no matters whatever the cost .

  1. Efficiency
  2. Effectiveness
  3. Training
  4. Organising

Answer : Effectiveness

Q2.  …… refers to completing the job in the cost effective manner.

  1. Efficiency
  2. Effectiveness
  3. Training
  4. Organising

Answer: Efficiency

Q3. Essential features of Management dose not involve :

  1. Management is goal – oriented process
  2. Management is All – pervasive
  3. Management is a group activity
  4. Management is a static function

Answer : Management is a static function

Q4. Management is all-pervasive means :

  1. It is not necessary at all
  2. It is needed only in economic activities
  3. It is needed at every place, in every activity and at every level
  4. None of these

Answer: It is needed at every place, in every activity and at every level

Q5.  …… refers to those end points for the attainment of which all the activities of an organisation are undertaken

  1.  Policies
  2. Rules
  3. Objectives
  4. Strategy

Answer: Objectives

Q6.  …… objectives refers to the objectives to be determined with respect to the employees of the organisation.

  1. Organisational
  2. Personal
  3. Social
  4. Both b and c

Answer: Personal

Q7. Anything – management =

  1. Success
  2. Failure
  3. Profit of business
  4. Investment

Answer : Failure

Q8. Which of the following highlights importance of management?

  1. Helps in achieving group goals
  2. Increases efficiency
  3. Avoid personal objectives
  4. Both a and b

Answer : Both a and b

Q9. … refers to a systematic body of knowledge that explains certain general truths.

  1. Science
  2. Art
  3. Profession
  4. Management

Answer : Science

Q10. Major characteristics of science doesn’t involve :

  1. Existence of theoretical knowledge
  2. Universal validity
  3. Principles based on experimentation
  4. Systemic body of knowledge

Answer: Existence of theoretical knowledge

You may also read MCQ of Principles of Management, MCQ of Business Environment, MCQ of Planning, MCQ of Organising , MCQ of Marketing Management for scoring higher in forthcoming examination.

Q11.  Major characteristics of art involve :

  1. Existence of theoretical knowledge
  2. Universal validity
  3. Principles based on experimentation
  4. Systemic body of knowledge

Answer: Existence of theoretical knowledge

 Q12. …… refers to the practical application of existing knowledge skillfully.

  1. Science
  2. Art
  3. Profession
  4. Management

Answer : Art

Q13. Anything – management= nothing. It tells about 

  1. Limitation of management
  2. Importance of management
  3. Importance of organisation
  4. None of these

Answer : Importance of management

Q14. At …… level of management, the managers are responsible for implementing and controlling the plans and strategies of the organisation.

  1. Top
  2. Middle
  3. Lower
  4. Every

Answer : Middle

Q15. …… refers to the process which provides the requisite amount, quality, timing and sequence of efforts and ensures that planned objectives are achieved with a minimum of conflict.

  1. Planning
  2. Organising
  3. Controlling
  4. Coordination

Answer : Coordination

Q16. Management is not called as perfect science because :

  1. It is not so necessary at all
  2. It is an intangible force
  3. It is related with human being
  4. It is dynamic

Answer: It is related with human being

Q17. …… objective is trying to achieved, when the management of Verma Ltd. offers employment to meet the objectives of the firm.

  1. Social
  2. Personal
  3. Organisational
  4. All of these

Answer : Social

Q18. At which level of management was your grandfather working, if he had retired as the director of a manufacturing company?

  1. Top level of management
  2. Middle level of management
  3. Lower level of management
  4. None of these

Answer : Top level of management

Q19. Name the type of science to which management is related.

  1. Perfect science
  2. Soft science
  3. Applied science
  4. Artificial science

Answer: Applied science

Q20. …… refers to bringing the actual results closer to the desired results

  1. Planning
  2. Organising
  3. Controlling
  4. Coordination

Answer: Controlling

Q21. Influencing others in such a manner to do what the leader wants them to do is called :

  1. Communication
  2. Leadership
  3. Motivation
  4. Supervision

Answer: Leadership

Q22.  …… refers to translating work in terms of goals to be achieved and assigning the resources to achieve them.

  1. Management of people
  2. Management of work
  3. Management of operations
  4. Management as goal – oriented process

Answer: Management of work

Q23.  To save environment from getting polluted comes under :

  1. Organisational objectives
  2. Personal objectives
  3. Social objectives
  4. Both b and c

Answer : Social objectives

Q24. Main characteristics of profession include 

  1. Service motive
  2. Restricted entry
  3. Professional association
  4. All of these

Answer : All of these

Q25. Appointing employees and motivates them is the main function of :

  1. Top – level Management
  2. Middle – level management
  3. Supervisory level management
  4. All levels of management

Answer : Middle-level management

Q26. Operational management performs the function of

  1. Preparing organisational set up
  2. Determining objectives
  3. Creating cooperation
  4. Ensuring proper working environment

Answer : Ensuring proper working environment

Q27. The work of “recruitment” is done under …… process.

  1. Planning
  2. Organising
  3. Staffing
  4. Directing

Answer : Staffing

Q28. The deviations in the work are analysed under … process.

  1. Organising
  2. Staffing
  3. Controlling
  4. Directing

Answer : Controlling

Q29.  …… refers to the desire to work collectively. It originates effortlessly

  1. Controlling
  2. Coordination
  3. Cooperation
  4. Motivation

Answer : Cooperation

Q30. The coordination is required at which level of management?

  1. At lower level management
  2. At top level management
  3. At middle level management
  4. At all the three level of management

Answer: At all the three level of management

Q31. Simran Pvt. Ltd. uses environment-friendly techniques of production.

Name the objective the company strives to attain?

  1. Social objective
  2. Personal objective
  3. Organisational objective
  4. both a and b

Answer : Social objective

Q32.  Managerial members include

  1. Chief Executive Officer
  2. Supervisors
  3. Workers
  4. Both a and b

Answer : Both a and b

Q33. Non-managerial members include

  1. Chief Executive Officer
  2. Supervisors
  3. Workers
  4. Both a and b

Answer: Workers

Q34. Effectiveness relates to

  1. Doing the right task
  2. Completing activities
  3. Achieving goals
  4. All of the above

Answer: All of the above

Q35. Efficiency is concerned with

  1. Doing the right thing
  2. Doing things right
  3. Achieving end results
  4. None of the above

Answer: Doing things right

Q36. Which of the following is correct sequence of process of management?

  1. Organising, planning, staffing, directing, controlling
  2. Planning, organising, controlling, staffing, directing
  3. Planning, directing, organising , staffing, controlling
  4. Planning, organising, staffing, directing, controlling

Answer: Planning, organising, staffing, directing, controlling

Q37. The activities of supervision, communication, leadership, motivation comes under …… process of management.

  1. Planning
  2. Organising
  3. Directing
  4. Controlling

Answer: Directing

Q38. Management is a/an …… force.

  1. Intangible
  2. Tangible
  3. Non – existent
  4. None of these

Answer : An intangible

Q39. Being …… a manager always wants to achieve objectives.

  1. Efficient
  2. Effective
  3. Efficient and effective
  4. None of these

Answer : Efficient and effective

Q40. Management is …… type of power.

  1. Separate
  2. Collective
  3. Visible
  4. Invisible

Answer : Invisible

Do share the post if you liked the MCQ of Nature and Significance of Management . For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!