MCQ of Structure of Atom | Chapter 2 | Chemistry | Class 11 | CBSE |

MCQ of Structure of Atom, Chapter 2, Class 11, Chemistry

Question 1 : Which of the following experiment is responsible for finding out the charge on an electron ?

  1. Millikan’s Oil drop experiment is responsible for finding out charge on the electrons
  2. Cathode Ray discharge tube experiment is responsible for finding out charge on electron
  3. Rutherford’s Alpha Ray scattering experiment is responsible for finding out charge on an electron
  4. Photoelectric experiment is responsible for finding out charge on electron

Answer : A ( Millikan’s Oil drop experiment is responsible for finding out charge on the electrons )

Question 2 : Which of the following statements is appropriate regarding the structure of atom which is based on the Rutherford alpha scattering experiment ?

  1. The positive charge in an atom is concentrated only in a very small volume
  2. The positive charge in an atom is scattered with the electrons throughout its volume
  3. The volume and space occupied by the nucleus is half the volume of atom
  4. Neutrons occupy most of the space in an atom

Answer : A ( The positive charge in an atom is concentrated only in a very small volume )

Question 3 : Which of the following statements is in appropriate about Rutherford’s Alpha scattering experiment ?

  1. Most of the Alpha particles in the Rutherford’s Alpha scattering experiment passed through the gold foil undeflected
  2. In the Rutherford alpha scattering experiment is only a small fraction of alpha particles were deflected by small angles
  3. A large number of Alpha particles were bounced back in the Rutherford’s Alpha scattering experiment
  4. Only a very few particles approximately 1 in 20,000 were bounced back

Answer : D ( Only a very few particles approximately 1 in 20,000 were bounced back )

Question 4 : How many number of neutrons are present in 88Sr38 ?

  1. 38 neutrons are present
  2. 50 neutrons are present
  3. 126 neutrons are present
  4. 88 neutrons are present

Answer : B ( 50 neutrons are present )

Question 5 : Which of the following species is isoelectronic with carbon monoxide ?

  1. HF is isoelectronic with CO
  2. N2 is isoelectronic with CO
  3. N2+ is isoelectronic with CO
  4. O2- is isoelectronic with CO

Answer : B ( N2 is isoelectronic with CO )

Question 6 : A yellow radiation is having wavelength of 240 nm .
Calculate its wave number .

  1. Wave number is 1.724 × 104 cm-1
  2. Wave number is 4.16 × 106m-1
  3. Wave number is 4×1014 Hz
  4. Wave number is 219.3 × 103 cm-1

Answer : B ( Wave number is 4.16 × 106 m-1 )

Question 7 : What is the electronic configuration of an element which is having an atomic number of 22 ?

  1. Electronic configuration is 3d5 4s1
  2. Electronic configuration is 4s2 3d2
  3. Electronic configuration is 4s14p1
  4. Electronic configuration is 3d2 4s1 4p1

Answer : B ( Electronic configuration is 4s2 3d2 )

Question 8 : Which of the following has 3d6 as its outermost configuration ?

  1. Element having 12 atomic number has a configuration of 3d6
  2. Element having 32 atomic number has a configuration of 3d6
  3. Element having 26 atomic number has a configuration of 3d6
  4. Element having 24 atomic number has a configuration of 3d6

Answer : C ( Element having 26 atomic number has a configuration of 3d6)

Question 9 : How many electrons are present in M shells of these elements if three elements are having electronic configuration as 18 , 19 and 20 respectively ? 

  1. 8,9,10
  2. 8,10,13
  3. 8,8,8
  4. 8,9,12

Answer : C ( 8,8,8 )

Question 10 : Which of the condition is suitable for an electron to enter in an orbital ?

  1. Electron can enter into the orbital only when the value of n is minimum
  2. Electron can enter into the orbital into when the value of L is minimum
  3. Electron can enter into the orbital only when the value of ( n + l ) is minimum
  4. Electron can enter into the orbital only when the value of ( n + m ) is minimum

Answer : C ( Electron can enter into the orbital only when the value of ( n + l ) is minimum )

You may also read MCQ of Basic Concepts of ChemistryMCQ of Classification of Elements and Periodicity in Properties, MCQ of Chemical Bonding and Molecular Structure, MCQ of States of Matter, MCQ of Redox Reactions, MCQ of Hydrogen, MCQ of Organic Chemistry; Some Basic Principles and Techniques for better understanding of the chapters.

Question 11 : How many orbitals are present in 4th energy level ?

  1. 4 energy orbitals are associated with 4th energy level
  2. 9 energy orbitals are associated with 4th energy level
  3. 16 energy orbitals are associated with 4th energy level
  4. 7 energy orbitals are associated with 4th energy level

Answer : C ( 16 energy orbitals are associated with 4th energy level )

Question 12 : Which of the following statement is inappropriate regarding the energies of orbitals ?

  1. Smaller the value of ( n + l ) for an orbital , smaller will be the value of its energy .
  2. The electrons which are present in same subshell have equal energy
  3. Energy of S orbitals is lower than the energy of P orbitals and the the energy of P orbitals is lower than the energy of D orbitals .
  4. If two orbitals are having the same value of ( n + l ) then the value of of n will be lower than the energy .

Answer : D ( If two orbitals are having the same value of ( n + l ) then the value of of n will be lower than the energy . )

Question 13 : For existing value of g orbitals what is the lowest value of n ?

  1. 6
  2. 7
  3. 4
  4. 5

Answer : D ( 5 )

Question 14 : What is the value of orbital angular momentum of an electron which is present in 2s – orbital ?

  1. Orbital angular momentum is zero
  2. Orbital angular momentum is one
  3. Orbital angular momentum is two
  4. Orbital angular momentum is three

Answer : A ( Orbital angular momentum is zero )

Question 15 : Which of the following atom has the electronic configuration of [Ne] 3s2 3p3 ?

  1. Nitrogen has the electronic configuration of [Ne] 3s2 3p3
  2. Chlorine has the electronic configuration of [Ne] 3s2 3p3
  3. Phosphorus has the electronic configuration of [Ne] 3s2 3p3
  4. Sulphur has the electronic configuration of [Ne] 3s2 3p3

Answer : C ( Phosphorus has the electronic configuration of [Ne] 3s2 3p3 )

Question 16 : Under the influence of magnetic field splitting of spectral lines is known as

  1. Stark effect
  2. Zeeman effect
  3. Photoelectric effect
  4. Screening effect

Answer : B ( Zeeman effect )

Question 17 : Bohr’s theory can also be valid for which the following ions ?

  1. Bohr’s theory is also applicable for He+
  2. Bohr’s theory is also applicable for Li2+
  3. Bohr’s theory is also applicable for Be3+
  4. All of these

Answer : D ( All of these )

Question 18 : Specify the name of the region where the probability density function reduces to zero

  1. Probability density region
  2. Nodal surfaces
  3. Orientation surfaces
  4. Wave function

Answer : B ( Nodal surfaces )

Question 19 : Which of the following series of spectral lines lie in the visible region of hydrogen atom ?

  1. Lyman series lies in visible region of hydrogen atom
  2. Balmer series lies in visible region of hydrogen atom
  3. Paschen series lies in visible region of hydrogen atom
  4. Brackett series lies in visible region of hydrogen atom

Answer : B ( Balmer series lies in visible region of hydrogen atom )

Question 20 : Which of the statement is inaccurate regarding the photoelectric effect ?

  1. There is no time lag between the striking of light beam and the releasing of of electrons from the metal surface
  2. The number of electrons which which are rejecting from the metal surface is inversely proportional to the intensity of light
  3. If the frequency of incident light is less than the threshold frequency then no photoelectric effect will be observed
  4. Is the frequency of incident light is increased then the kinetic energy of electrons will be increased .

Answer : B ( The number of electrons which which are rejecting from the metal surface is inversely proportional to the intensity of light)

Question 21 : Find the energy of a photon which is having a wavelength of 0.50Å

  1. Energy of photon will be 3.98×10-15 J
  2. Energy of photon will be 3×1015 J
  3. Energy of photon will be 3.9×108 J
  4. Energy of photon will be 3×10-34 J

Answer : A ( Energy of photon will be 3.98×10-15 J )

Question 22 : Find the wavelength of a photon which is having energy of 3.03×10-19

  1. Wavelength of photon is 6.56 nm
  2. Wavelength of photon is 65.6 nm
  3. Wavelength of photon is 0.656 nm
  4. Wavelength of photon is 656 nm

Answer : D ( Wavelength of photon is 656 nm )

Question 23 : Which of the following is the correct range for visible light

  1. Range for visible light of hydrogen spectrum is 200nm – 370nm
  2. Range for visible light of hydrogen spectrum is 780nm – 890nm
  3. Range for visible light of hydrogen spectrum is 380nm – 760nm
  4. Range for visible light of hydrogen spectrum is 900nm – 2000nm

Answer : C ( Range for visible light of hydrogen spectrum is 380 nm – 760 nm )

Question 24 : If the frequency of a photon of radiation is 5 x 10^14 then what will be its energy

  1. The energy of photon is 3.3×10-19 J
  2. The energy of photon is 6.626 × 10-34 J
  3. The energy of photon is 19 9.51 KJ
  4. The energy of photon is 2.31×105 J

Answer : A ( The energy of photon is 3.3×10-19 J )

Question 25 : What is the correct transition for the third line of Balmer series in the emission spectrum of hydrogen atom

  1. Transition is from forth Bohr Orbit to the first Bohr Orbit
  2. Transition is from fifth Bohr Orbit to the second Bohr Orbit
  3. Transition is from sixth Bohr Orbit to the third Bohr Orbit
  4. Transition is from seventh Bohr Orbit to the third Bohr Orbit

Answer : B ( Transition is from fifth Bohr Orbit to the second Bohr Orbit )

Question 26 : Which colour is observed in the visible region of hydrogen spectrum when the electron goes under transition from n = 4 to n = 2 ?

  1. Blue colour corresponds to the wavelength of light
  2. Red colour corresponds to the wavelength of light
  3. Yellow colour corresponds to the wavelength of light
  4. Green colour corresponds to the wavelength of light

Answer : A ( Blue colour corresponds to the wavelength of light )

Question 27 : Why is spectrum of white light ranging from red to violet is known as continuous spectrum ?

  1. It is because different colors are seen as different bands in the spectrum
  2. It is because the colors continuously absorb energy to form a spectrum
  3. It is because the violet colour merges into blue and blue into green and green into yellow and so on
  4. It is because it is a continuous band of coloured and white lights separating them .

Answer : C ( It is because the violet colour merges into blue and blue into green and green into yellow and so on )

Question 28 : When an electron drops drops from an excited state to n = 6 then find is the maximum number of emission lines ?

  1. The maximum number of emission lines is 6
  2. The maximum number of emission lines is 15
  3. The maximum number of emission lines is 30
  4. The maximum number of emission lines is 10

Answer : B ( The maximum number of emission lines is 15 )

Question 29 : When an electron drops drops from an excited state to n = 5 then find is the maximum number of emission lines

  1. The maximum number of emission lines is 12
  2. The maximum number of emission lines is 15
  3. The maximum number of emission lines is 21
  4. The maximum number of emission lines is 10

Answer : D ( The maximum number of emission lines is 10 )

Question 30 : Read the following statements and pick out the incorrect one

  1. Two electrons in an atom can never have all quantum numbers same
  2. All the orbitals in a particular subshell are initially occupied singly with parallel spins
  3. The outer electronic configuration of chromium atom is 3d5
    4s2
  4. Balmer series of hydrogen atom lies in UV region

Answer : D ( Balmer series of hydrogen atom lies in UV region )

Question 31 : Which of the following statements is suitable to define effective nuclear charge appropriately ?

  1. Effective nuclear charge is defined as the shielding of outermost shell from the nucleus by the innermost shell electrons
  2. Effective nuclear charge is defined as the net positive charge experience by the electron from the nucleus
  3. Effective nuclear charge is defined as the attractive force experienced by the nucleus from the electron
  4. Effective nuclear charge is defined as the screening of positive charge on the nucleus by the innermost shell electrons

Answer : B ( Effective nuclear charge is defined as the net positive charge experience by the electron from the nucleus )

Question 32 : An element is having 13 electrons and one electron in M and N shell in the ground state . Identify the respective element .

  1. The element is chromium
  2. The element is Iron
  3. The element is manganese
  4. The element is copper

Answer : A ( The element is chromium )

Question 33 : How many electrons are having the quantum number as n = 4 and ms = -1/2

  1. 32
  2. 18
  3. 8
  4. 16

Answer : D ( 16 )

Question 34 : By which of the following entity the two electrons present in M subshell will differ ?

  1. Principal quantum number
  2. Azimuthal quantum number
  3. Magnetic quantum number
  4. Spin quantum number

Answer : D ( Spin quantum number )

Question 35 : What is the angular momentum of an electron present in 5th Orbit according to Bohr’s theory

  1. Angular momentum is 10 h/π
  2. Angular momentum is 25 h/π
  3. Angular momentum is 1.5 h/π
  4. Angular momentum is 2.5 h/π

Answer : D ( Angular momentum is 2.5 h/π )

Question 36 : How many number of electrons are present in a charge of 5.5 × 10-16 C ?

  1. 3432 electrons are present
  2. 1560 electrons are present
  3. 8240 electrons are present
  4. 2432 electrons are present

Answer : A ( 3432 electrons are present )

Question 37 : If an electron is moving with a velocity of 107 m/s then calculate the wavelength of an electron

  1. Wavelength of the electron is 7.27 × 10-11 m
  2. Wavelength of the electron is 3.55 × 10 -11 m
  3. Wavelength of the electron is 8.25 × 10 -4 m
  4. Wavelength of the electron is 1.05 × 10 -16 m

Answer : A ( Wavelength of the electron is 7.27 × 10-11 m )

 

Do share the post if you liked MCQ of Structure of Atom. For more updates, keep logging on BrainyLads

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!