MCQ of States of Matter | Chapter 5 | Chemistry | Class 11 | CBSE |

MCQ of States of Matter | Chapter 5 | Chemistry | Class 11th | CBSE |

Question 1: The types of attractive forces between a polar molecule and a non polar molecule

  1. Dipole dipole forces
  2. Hydrogen bonds
  3. Dipole induced dipole forces
  4. Dispersion forces

Answer: C ( Dipole induced dipole forces )

Question 2: Boiling point of hydrogen fluoride is highest amongst HF , HCl, HBr and HI. Which type of intermolecular forces are present in hydrogen fluoride?

  1. H-F has highest van der Waals forces and dipole moment
  2. H-F has highest London forces
  3. H-F has highest dipole moment hence has dipole dipole, London forces and hydrogen bonding
  4. H-F has strong intermolecular interaction like dipole induced dipole

Answer: C (H-F has highest dipole moment hence has dipole dipole, London forces and hydrogen bonding)

Question 3: Which of the following statements regarding thermal energy is/are correct?
(i) Thermal energy in a body arises from motion of its atoms or molecules
(ii) It is directly proportional to the temperature of the substance
(iii) It is the measure of coverage kinetic energy of the particles of matter and is responsible for movement of particles

  1. Only (i)
  2. Only (ii)
  3. Only (ii) and (iii)
  4. (i), (ii) and (iii)

Answer: ( (i), (ii) and (iii) )

Question 4: What is the effect on chemical properties in physical properties of water when temperature is changed?

  1. Chemical properties of water remains same but the physical state changes with change in temperature
  2. Chemical properties of water change with change in temperature but physical properties remain same
  3. There is no effect on chemical or physical properties of water when temperature is changed
  4. Both chemical and physical properties of photon change with change in temperature

Answer: A (Chemical properties of water remains same but the physical state changes with change in temperature)

Question 5: Which of the following does not express the properties of gases?

  1. Gases are highly compressible
  2. Gases exert pressure equally in all directions
  3. Gases have much higher density than liquids and solids
  4. Gases mix evenly and completely in all proportions

Answer: C (Gases have much higher density than liquids and solids)

Question 6: What is the effect on the pressure of gas if its temperature is increased at constant volume?

  1. The pressure of the gas increases
  2. The pressure of the gas decreases
  3. The pressure of the gas remains the same
  4. The pressure of the gas becomes double

Answer: A (The pressure of the gas increases)

Question 7: Absolute zero can be defined as the temperature at which

  1. Pressure becomes zero
  2. Volume becomes zero
  3. Mass becomes zero
  4. Density becomes zero

Answer: B (Volume becomes zero)

Question 8: At NTP the volume of a gas is 40 mL. If pressure is increased to 800 mm of Hg at the same temperature. What will be the volume of the gas?

  1. 38 mL
  2. 22400 mL
  3. 240 mL
  4. 431 mL

Answer: A (38 mL)

Question 9: Volume  of a given mass of the gas at 17°C is measured as 200 cm3. The volume of the same mass of gases at same pressure and temperature of 47°C will be

  1. 77.5 cm3
  2. 13.45 cm3
  3. 220.6 cm3
  4. 320 cm3

Answer: C (220.6 cm3)

Question 10: Ideal gas equation is also called equation of states because

  1. It depends on States of matter
  2. It is a relation between four variables and describes the state of any gas
  3. It is combination of various gas close and any variable can be calculated
  4. It is applicable to only ideal gas is under STP conditions.

Answer: B (It is a relation between four variables and describes the state of any gas)

You may also read MCQ of Basic Concepts of Chemistry, MCQ of Structure of Atom, MCQ of Classification of Elements and Periodicity in Properties, MCQ of Chemical Bonding and Molecular StructureMCQ of Redox Reactions, MCQ of Hydrogen, MCQ of Organic Chemistry; Some Basic Principles and Techniques for better understanding of the chapters.

Question 11: In the equation of state of an ideal gas PV = nRT the value of universal gas constant does not depend on

  1. The nature of the gas
  2. The pressure of the gas
  3. The units of the measurement
  4. Both (a) and (b)

Answer: D ( Both (a) and (b) )

Question 12: A closed container contains equal number of moles of two gases X and Y of 710 mm of Hg. If gas X is removed from the mixture,

  1. The pressure will become double
  2. The pressure will become half
  3. The pressure will remain unaffected
  4. The pressure will become one fourth

Answer: B (The pressure will become half)

Question 13: In a flask of volume V litres, 0.2 mol of oxygen , 0.4 mol of nitrogen, 0.1 mol of ammonia and 0.3 mol of helium are enclosed at 27°C. If the total pressure exerted by these non-reacting gases is one atmosphere than partial pressure exerted by nitrogen is

  1. 0.1 atmosphere
  2. 0.2 atmosphere
  3. 0.3 atmosphere
  4. 0.4 atmosphere

Answer: D (0.4 atmosphere)

Question 14: A bubble of air is under water at temperature 15°C and pressure 1.5 bar. If the bubble rises to the surface where the temperature is 25 °C and the pressure is 1.0 bar, what will happen to the volume of the bubble?

  1. Volume will become greater by a factor of 1.5
  2. Volume will become greater by a factor of 1.1
  3. Volume will become smaller by a factor of 0.70
  4. Volume will become greater by a factor of 2.5

Answer: A (Volume will become greater by a factor of 1.5)

Question 15: Which of the following post relates of kinetic theory of gases is not correct?

  1. Gases consists of particles which are in continuous, random motion
  2. The particles are infinitely small and very close to each other
  3. The collision of the particles with each other are elastic
  4. The pressure of a gas is caused by the collision of gas particles with the wall of the container

Answer: B (The particles are infinitely small and very close to each other)

Question 16 : At any particular time different particles in the gas

  1. Have same speed and kinetic energy
  2. Have same speed but different Kinetic energies
  3. Have different speed but same kinetic energy
  4. Have different speed and hence different Kinetic energies

Answer: D (Have different speed and hence different Kinetic energies)

Question 17: According to kinetic theory of gases collision between molecules of a gas

  1. Occur in a zigzag motion
  2. Occur in a straight line
  3. Change velocity and energy
  4. Result in settling down of molecules

Answer: B (Occur in a straight line)

Question 18: Which of the following assumptions in correct according to kinetic theory of gases?

  1. Particles of a gas move in all direction in straight lines
  2. All the particles at any particular time have same speed and same kinetic energy
  3. There is no force of attraction between the particles of a gas at ordinary temperature and pressure
  4. The actual volume of the gas is negligible in comparison to the empty space between them

Answer: B (All the particles at any particular time have same speed and same kinetic energy)

Question 19: A that follows Boyle’s law, Charles law and Avogadro’s law is called an ideal gas. Under what condition a real gas behaves as ideal gas?

  1. Under low pressure and temperature
  2. Under high pressure and temperature
  3. Under high pressure and low temperature
  4. Under low pressure and high temperature

Answer: D (Under low pressure and high temperature)

Question 20: Van der Waals constant b in corrected equation for real gases represent

  1. Measure of effective size of gas molecules
  2. Magnitude of attractive forces among gas molecules
  3. Free volume of the molecules
  4. Difference in pressure and volume of gas molecules

Answer: A (Measure of effective size of gas molecules)

Question 21: A real gas obeying van der waals equation will resemble ideal gas if the

  1. Constants a and b both are small
  2. a is large and b is small
  3. a is small and b is large
  4. Constants a and b both are large

Answer: A (Constants a and b both are small)

 

Do share the post if you liked the MCQ of States of Matter. For more updates, keep logging on BrainyLads

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!