MCQ of Physical World | Chapter 1 | Physics | Class 11 | CBSE |

MCQ of Physical World, Chapter 1, Class 11

 

Question 1: Which of the following statement is not correct?

  1. The basic laws of electromagnetism (Maxwell’s equations) govern all electric and magnetic phenomena.
  2. Physics as a study of the basic laws of nature and their manifestation in different natural phenomena.
  3. Physics and technology are not connected with each other.
  4. The physical quantities that remain unchanged in a process are called conserved quantities

Answer: C (Physics and technology are not connected with each other)

Question 2: Classical Physics is applicable to

  1. Microscopic world
  2. Macroscopic world
  3. Both microscopic and macroscopic world
  4. Cannot say

Answer: B (Macroscopic phenomenon)

Question 3: Classical physics does not include subjects like

  1. Mechanics
  2. Light
  3. Heat
  4. Elementary particles

Answer: D (Elementary particles )

Question 4: Generation, propagation and detection of electromagnetic waves is the basis of

  1. Lasers
  2. Reactors
  3. Radio and television
  4. Computer

Answer: C (Radio and television)

Question 5: SONAR emits which of the following waves?

  1. Radio waves
  2. Microwaves
  3. Ultrasonic waves
  4. Gamma rays

Answer: C (Ultrasonic waves )

Question 6: Which of the following waves is not fundamental force in nature ?

  1. Gravitational force
  2. Electromagnetic force
  3. Strong nuclear force
  4. Tension

Answer: D (Tension)

Question 7: Which of the following force is the force of mutual attraction between any two objects by virtue of their masses?

  1. Gravitational force
  2. Electromagnetic force
  3. Strong nuclear force
  4. Tension

Answer: A (Gravitational force)

Question 8: Arrange the following basic forces in the increasing order of their relative strength.

1. Gravitational force
2. Electromagnetic force
3. Weak nuclear force
4. Strong nuclear force

  1. 1,2,3,4
  2. 1,3,2,4
  3. 4,3,2,1
  4. 4,1,2,3

Answer: B (1,3,2,4)

Question 9: Force of friction and tension in a string are………. In origin.

  1. Gravitational force
  2. Electromagnetic force
  3. Nuclear force
  4. Weak force

Answer : B ( Electromagnetic force)

Question 10: Pick out the correct statements about the strong nuclear force from the following.

S1: It is charged independent
S2: it is strongest force in nature.
S3: It is about hundred times stronger than electromagnetic force
S4: Its range is extremely small

  1. S1, S2, S3
  2. S1 and S4
  3. S1, S2, S3, S4
  4. S1 and S2

Answer: C (S1, S2, S3, S4)

You may also read MCQ of Units and Measurements, MCQ of Motion in a Straight Line, MCQ of Motion in a Plane, MCQ of Laws of Motion, MCQ of Work, Energy and Power, MCQ of System of Particles and Rotational Motion, MCQ of Gravitation for better understanding of the chapters.

Question 11: Which of the following statement is not correct regarding conservation laws?

  1. Conservation Law is a hypothesis based on observation and experiments
  2. Conservation laws do not have a deep connection with symmetries of nature
  3. A conservation law cannot be proved
  4. Conservation of energy, linear momentum and angular momentum are considered to be fundamental laws of physics

Answer: B (Conservation laws do not have a deep connection with symmetries of nature)

Question 12: Which of the following physical quantities is not conserved?

  1. Energy
  2. Linear momentum
  3. Force
  4. Mass

Answer: C (Force)

Question 13: The acceleration due to gravity on the moon is 

  1. (1 / 6) th that of the earth
  2. Same as that of earth
  3. (1 / 3)rd that of earth
  4. (1 / 5)th that of the earth 

Answer: A ( (1 / 6) th that of the earth )

Question 14: Inverse square law of distance is followed by 

  1. Gravitational force
  2. Electromagnetic forces
  3. Both (A) and (B) above
  4. Neither (A) or (B)

Answer: C ( Both (A) and (B) above )

 

Do share the post if you liked MCQ of Physical World. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!