GK Questions Primary Classes | General Knowledge |

0
(0)

GK Questions Primary Classes | General Knowledge |

Today, students are less aware of what is happening in the world. They don’t know about current events. In the past, teachers and parents used to teach kids about what was happening in the world through making them memorizing questions to keep their General Knowledge updated. Nowadays, kids don’t even know about things that are happening close by. Therefore we have prepared some questions that can help updating your general knowledge.

1. Who is known as Father of Nation in India?
Answer: Mahatma Gandhi

2. Who became the first President of India?
Answer: Dr. Rajendra Prasad

3. Who is called or known as Father of Indian Constitution?
Answer: Dr. B. R. Ambedkar

4. Which organ is called the most sensitive organ of our body?
Answer: Skin

5. Giddha, a folk dance, is related to?
Answer: Punjab

6. Who became the first Prime Minister of India?
Answer: Jawaharlal Nehru

7. Which is the heavier metal between Gold or Silver?
Answer: Gold

8. Who was the first one to invent Computer?
Answer: Charles Babbage

9. 1 Megabyte (MB) is equal to?
Answer: 1024 Kilobytes

10. What is called the brain of the computer?
Answer: CPU

11. Which continent does India lie in?
Answer: Asia

12. Where are Giza Pyramids situated?
Answer:  Egypt

13. Where is statue of liberty situated?
Answer: New York

14. How many Cricket world cups have India won?
Answer: Two

15. When is Martyr’s day observed?
Answer: 30th January

16. What are the first 3 planets of our solar system?
Answer: Mercury, Venus and earth

17. Which is the longest river of this world?
Answer: Nile

18. Gir National Park in Gujarat is known for its?
Answer: Lions

19. Which animal has hump on the back?
Answer: Camel

20. Name any three root vegetables?
Answer: Beets, carrots, and radish

21. Which is the game played with bat, ball and wicket?
Answer: Cricket

22. Which is the Smallest state of India?
Answer: Goa

23. Which is the Fastest animal on earth?
Answer: Cheetah

24. Which animal is known as the ship of the desert?
Answer: Camel

25. Which plant grows in deserted areas or desert?
Answer: Cactus

26. Which is the Highest dam of India?
Answer: Tehri Dam

27. What do we call the total distance around a figure?
Answer: Perimeter

28. What is a figure with 8 sides called?
Answer: Octagon

29. Which colour symbolises peace?
Answer: White

30. What is the name of National Tree of India?
Answer: Banyan tree

31. What is the colour of Jasmine flower?
Answer: White

32. On which river’s bank is Agra situated?
Answer: Yamuna

33. What is the baby of horse called?
Answer: Colt

34. What is the name of national animal of India?
Answer: Tiger

35. What is the shape of an Egg?
Answer: Oval

36. Which language is the Most widely spoken language in the world?
Answer: Mandarin (Chinese)

37. Which insect has colourful wings on its body?
Answer: Butterfly

38. Who is the writer of the play Romeo and Juliet?
Answer: William Shakespeare

39. What is cry of lion called?
Answer: Roar

40. Name any of the reptiles?
Answer: Lizard

41. Cataract, a disease, is related to?
Answer: Eyes

42. Which body organ purifies our blood?
Answer: Kidney

43. Who wrote the National Anthem of India i.e. Jana Gana Mana…?
Answer: Rabindra Nath Tagore

44. How many colours are there in India’s Flag?
Answer: Three

45. Gateway of India is located in?
Answer: Mumbai

46. Who was Albert Einstein by profession?
Answer: Scientist and Physicist

47. Which is the famous crop of Darjeeling?
Answer: Tea leaves

48. What is the Capital of Uttarakhand?
Answer: Dehradun

49. When do we observe our Independence Day?
Answer: 15th August

50. What is Sun?
Answer: A kind of star

51. Which planet is the nearest to Earth?
Answer: Venus

52. Where do we get solar energy from?
Answer: Sun

53. Which islands are a part of the country of India?
Answer: The Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep Islands

54. The place where a dog lives is called…
Answer: Kennel

55. Which animal is called ‘Ship of the desert’?
Answer: Camel

56. Goitre is caused due to the shortage of?
Answer: Iodine

57. Who did George Washington, the first president hail from?
Answer: United States of America.

58. Which is the longest and thickest bone in human body?
Answer: Femur

59. How many players play in a cricket match at a time?
Answer: 11

60. Which is the largest island in the world?
Answer: Green Land

61. Which is the smallest bone of human body?
Answer: Stapes

62. The term LBW is related to…
Answer: Cricket

63. What do we call the Young one of a cat?
Answer: Kitten

64. What is African nation ‘Ghana’ famous for?
Answer: Chocolates

65. Which game/sport is Saina Nehwal associated with?
Answer: Badminton

66. How many days are there in a Leap year?
Answer: 366

67. After how many years are Olympics held?
Answer: 4 years

68. How many sides are there in pentagon?
Answer: 5

69. What is King Arthur’s sword known as?
Answer: King Arthur’s sword was called Excalibur.

70. place where bees are kept is called…
Answer: Aviary

71. Which is the most peaceful animal in the world?
Answer: Manatee

72. Who founded Microsoft?
Answer: Bill Gates 

73. Who discovered and invented Penicillin?
Answer: Alexander Flemming

74. Who was known as Netaji in India?
Answer: Subhash Chandra Bose

75. Sony is a company from ….
Answer: Japan

76. Study of birds is called?
Answer: Ornithology

77. Who authored the book ‘Broken Wing’?
Answer: Sarojini Naidu

78. What is the largest desert in the world?
Answer: Sahara Desert

79. Which direction does the sun rise from?
Answer: From the East

80. From which state does Kuchipudi, a dance form, come from?
Answer: Andhra Pradesh

81. From which country did Margaret Thatcher belong to?
Answer: United Kingdom

82. On which day United Nation (UN) day is observed?
Answer: 24th October

83. In which season do we wear warm clothes?
Answer: Winter

84. The bird which can not fly is known as…
Answer: Ostrich

85. When should we cross the road?
Answer: When there is a green signal

86. A Place where animals are kept for exhibition is called?
Answer: Zoo

87. Which festival is celebrated with colours?
Answer: Holi

88. Which is the only fruit that gives us oil?
Answer: Coconut

89. Which is the most dense jungle in the world?
Answer: The Amazon

90. The national song of India is…
Answer: Vande Mataram

91. Which is the national bird of India?
Answer: Peacock

92. The national fruit of India is…
Answer: Mango

93. National Education Day is observed on
Answer: 11 November

94. Children’s Day is celebrated on
Answer: 14 Nov.

95. Teacher’s Day is celebrated on
Answer: 5 September

96. Which place is called ‘Tea Garden’ of India?
Answer: Assam

97. Which is the smallest bird in the world?
Answer: Humming Bird

98. Name the largest ocean in the world…
Answer: Pacific Ocean

99. Which is the largest fresh water lake in India?
Answer: Wular Lake

100. Name the tallest waterfall in the world?
Answer: Angel Falls

101. What is full form of UPS?
Answer: Uninterrupted Power Supply

102. Name any four metropolitan cities of India
Answer: Mumbai, Chennai, Kolkata, Delhi

103. Where was Netaji Subhash Chandra Bose born?
Answer: Cuttack in Odisha

104. At what point does the water start boiling?
Answer: 100 degree is the boiling point of water.

105. Which state’s people elected Narendra Modi as the Chief Minister?
Answer: Gujarat

106. Which state has declared Sanskrit as its official language?
Answer: Uttarakhand

107. Who was the first female Indian Astronaut?
Answer: Kalpana Chawla

108. Who was the first Indian to go in space?
Answer: Rakesh Sharma

109. Who was the longest serving Prime Minister of India?
Answer: Jawaharlal Nehru

110. Which is the smallest continent of this world?
Answer: Australia

111. Who was the first to invent the telephone?
Answer: Alexander Graham Bell

112. Which acid is found in a lemon?
Answer: Citric Acid

113. What is the form of governance in India?
Answer: Democracy

114. How many states are there in India?
Answer: 29

115. The first Indian Woman to climb Mount Everest was?
Answer: Bachendri Pal

116. In which state ‘Madhubani’, a style of folk paintings, is popular in India?
Answer: Bihar

117. In which two oceans does Australia lie between?
Answer: The Indian Ocean and Pacific Ocean

118. Who is the 14th President of India?
Answer: Ram Nath Kovind

119. Who won the first woman to win the Nobel Prize in India?
Answer: Mother Teresa

120.  Who invented the light bulb?
Answer: Thomas Edison

121. Who is the current Finance Minister of India?
Answer: Nirmala Sitharaman

122. What is the national game of the United States of America?
Answer: Baseball

123. What is the expanded form of NEWS?
Answer: North East West South

124. Full form of AM and PM is 
Answer: Ante Meridiem and After Midday

125. Who is the Vice President of India?
Answer: M. Venkaiah Naidu

126. Which is the lightest gas?
Answer: Hydrogen

127. Who composed and authored Panchatantra?
Answer: Vishnu Sharma

128. Who was the first Indian who won the Nobel Prize?
Answer: Rabindranath Tagore

129. Which region in India that has the oldest range of mountains and rocks?
Answer: Aravalli

130. Which is the highest mountain peak of India?
Answer: Mount Kanchenjunga

131. Entomology is a study of…
Answer: Insect

132. Earth’s atmosphere has …… layers.
Answer: 5

133. Which is the biggest planet of our solar system?
Answer: Jupiter

134. Name the largest plateau in the world?
Answer: Tibetan Plateau

135. What is the right order of the planets in the Solar System?
Answer: Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune

136. Who invented the Television in the world?
Answer: John Logie Baird

137. Where is the Ajanta and Ellora caves situated?
Answer: Maharashtra

138. What is the border of India and Pakistan’s border known as?
Answer: Radcliffe Line

139. What is the ratio of width to the length of Indian national Flag?
Answer: 2:3

140. Which gas is known as laughing gas?
Answer: Nitrous oxide

141. In which year did Gandhi Ji start Dandi March?
Answer: 1930

142. Study of Universe known is known as?
Answer: Cosmology

143. Who is the current home minister of India?
Answer:  Mr. Amit Shah

144. In which state is the famous Ganga Sagar Melais held?
Answer: West Bengal

145. Who was the founder of the Sikh religion?
Answer: Guru Nanak

146. Who was known as the India’s Napoleon?
Answer: Samudragupta

147. Who said ‘Do or Die’?
Answer: Mahatma Gandhi

148. What is the distance between the Earth and the Sun?
Answer: 149.6 Million km

149. Name the largest country in the world based on the area?
Answer: Russia

150. Name the most spoken language of this world?
Answer: Mandarin or Chinese

151. Which is the tallest man of this world?
Answer: Robert Wadlow from the United States of America

152. Which is the oldest bank of India?
Answer: The Madras Bank

153. Name the first biosphere reserve in India?
Answer: Nilgiri Biosphere Reserve

154. Who is the CM of Haryana?
Answer: Mr. Manohar Lal Khattar

155. Full form of HTTP is…
Answer: Hypertext Transfer Protocol

156. Which planet is called the Red Planet?
Answer: Mars

157. Put these shapes in order according to their sides From smallest to the biggest—square, triangle, octagon, and hexagon?
Answer: Triangle, square, hexagon, octagon

158. Who was the first to have discovered the theory of relativity?
Answer: Albert Einstein

159. When is Hindi Diwas observed?
Answer: September 14th of every year

160. What is the script of Hindi language?
Answer: Devanagari

161. What is the name of our galaxy?
Answer: Milk Mekhela/Milky Way

162. What percentage of water is available on the floor of our planet?
Answer: 71 percent

163. When is Earth Day observed?
Answer: April 22nd of each year

164. Which is the longest and shortest river of India?
Answer: Brahmaputra and Tapi

165. Which metals were known to the people of Indus Valley Civilisation?
Answer: Copper, bronze, silver and gold

166. Name the first female Governor of an Indian State?
Answer: Sarojini Naidu

167.  Which planet is also known as the coldest planet in our solar system?
Answer: Neptune

168. Who was the first Muslim lady that ruled the Delhi Throne?
Answer: Razia Sultana

169. Where is the largest museum of India situated?
Answer: Chennai

170. Chandigarh is the capital of both
Answer: Punjab and Haryana

 

# GK Questions

# GK Questions Primary Classes

# GK Questions For Competitive Exams

# GK Questions for Children

# GK Questions for kids

# GK Questions for Students

 

Do share this post if you liked GK Questions Primary Classes. For more updates, keep logging on BrainyLads

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!

Wish to Stay Updated

Join Us on Telegram

Click Here to Join