Ranga’s Marriage | Chapter 3 | Snapshots | Class 11 | English | Summary |

Ranga’s Marriage Class 11 by Masti Venkatesa Iyengar 

Summary of Ranga’s Marriage

Ranga’s Marriage is all about life in villages where child marriage is still a common practice. It is an interesting story of how a person manipulates to get a young boy married to an eleven-year-old-girl. It revolves around a boy namely Ranga, an accountant’s son, who returns back from Bangalore after six months, having completed his higher studies. A huge crowd of people gathers around his home to see whether there is any changes occurred in him or not and to see how fluently he speaks in English. People even start touching him to make sure that he is not changed. When the narrator meets him and asks about his view of marriage. To his surprise, Ranga has different view about marriages. According to him, one should get married to a girl who is mature enough to understand the things and couple should look good together.

The narrator resolves that he will try his level best to get Ranga married. For that, he purposefully introduces Ratna, Rama Rao’s niece, an-eleven-year-old girl who is well-versed in singing and playing musical instruments to Ratna. When Ranga sees her, he falls in love and starts enquiring about the girl. The narrator, Shyama, deliberately says that she is married to make Ranga realize and feel the importance of marriage and to change his view about marriage.

Having known that Ratna is married, Ranga feels depressed and does not talk to others for few days. Then, the narrator takes him to Shashtri ji, who is already foretold everything by the narrator about the girl Ranga  loves and the things which Shastri ji has to tell Ranga in order to impress him & to win his confidence. When they meet Shastri, the priest tells him that he seems to have fallen in love with a girl namely Ratna. Ranga gets shocked when he hears all about that but regrets as Ratna is already married.

But the narrator soon tells Ranga that he was unaware of the fact that Ratna is unmarried and soon they get married irrespective of their age. Now they have a son who is named after the narrator (Shyama) and they are expecting their second baby. In this way, the narrator gets both of them married. 

Short Answer Type Questions of Ranga’s Marriage

Q1. Why was there a huge crowd in front of Ranga’s home? What did they find about Ranga on the contrary?

Ans. Ranga had gone to Bangalore for his further studies for a long span of time. Meanwhile, people of his town had expected that a lots of changes would occur in him. In order to see or to observe those changes, people had gone to his home. On the contrary, they found that there was no major change in him.

Q2. Why did the narrator want Ranga to get married? What stopped him to do so for a while?

Ans. The narrator was very much impressed with Ranga and his ability of speaking English. He thought Ranga could prove to be a good husband for any girl. But, when he told the narrator about his views about marriage and expressed his desire to get married to a mature girl, the narrator had to give it a second thought before getting him married.

Q3. What were Ranga’s views about marriage?

Ans. Ranga was a young boy who was against child marriage altogether. He thought that one should get married to a mature girl who understands the things and not to the one who takes the things otherwise all the times. He cites some more examples to justify his thoughts in this chapter. In toto, he was not at all interested in getting married.

Q4. Why does the narrator take Ranga to a Shastri? What did the latter tell him about the problem?

Ans. Ranga had sunk in gloom when he got to hear that Ratna had married a year ago. His face had fallen down as a roasted brinjal. In order to clarify what was the trouble in his mind & to arouse feelings for Ratna, the narrator had taken him to a Shastri. On reaching there, Shastri told him the reason of being worried that was a girl namely Ratna.

Q5. Why did the narrator call Ranga and Ratna a childish couple?

Ans. Once the narrator was invited to Ranga son’s birthday. When the narrator reached Ranga’s, he got to know that Ranga had named his son after the narrator’s name. Besides, he noticed that Ratna was once again pregnant at such a tender age. Having seen both of the things, he called them a childish couple.

Q6. How does the narrator arrange Ranga and Ratna’s first meeting? Does he succeed in his mission?

Ans. The narrator was very excited to get both of them married. Therefore, he call them with different excuses at the same time so that they can see each other and make up their mind of getting married. When Ranga listens Ratna singing, he gets mesmerised and rushes to see the singer. At first sight, he falls in love with her and the narrator, somehow, succeeds in his mission.

Q7. What made Hoshali famous a distinctive place according to the narrator? 

Ans. The narrator speaks glowingly of his village and even makes fun of it as well. He talks about a doctor, mango trees and the creepers growing in the village pond. He also ridicules the inhabitants of the village by calling the ‘on sheep following another’. On the contrary, he sheds light on people’s abilities of speaking English in his village.

Q8. Who was Ratna? Why did the narrator want to get her married?

Ans. Ratna was a frail young girl of eleven and ravishing. She was the niece of Rama Rao and had lost her parents at a tender age. Moreover, she hailed from a big town and knew how to play Veena and Harmonium. She sang really well and had the ability to turn mundane into extraordinary. Seeing all her qualities, the narrator had decided to get her married to the most-eligible bachelor of the town.

Q9. Why did the narrator tell a lie to Ranga about Ratna’s marital status?

Ans. The narrator was known to the fact that Ranga was getting attracted towards Ratna. In order to tease Ranga and see his invaluable reaction, he lied that Ratna was already married. Having heard so, Ranga got depressed and dejected but soon, the narrator declared it was all a lie and she was unmarried.

We would love your reading of The Summer of the Beautiful White Horse, The AddressAlbert Einstein at School , Mother’s Day, The Ghat of the Only World, Birth, The Tale of the Melon City for better understanding of the chapter and scoring higher in your exams.

Kindly share this post if you liked it. For more updates keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!